Premii de excelenţă pentru cercetarea românească
Premii de excelenţă pentru cercetarea românească
„Invenţiile româneşti premiate la Geneva şi mediul de afaceri românesc: de la idee la rezultate”este titlul sub care s-a desfăşurat evenimentul în cursul căruia au fost premiaţi autorii celor mai marcante invenţii româneşti, prin Diplome de Excelenţă pentru aplicabilitatea practică a invenţiei, pentru activitatea de inventică şi pentru reprezentarea cu succes a României la Salonul de la Geneva. Judeţul Vâlcea a fost prezent la eveniment prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea şi prin aurul obţinut pentru invenţii ale tinerilor.
De aproape două decenii, România este reprezentată cu succes la cel mai important eveniment mondial de inventică – Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, Elveţia. În 2010, cele 46 de invenţii româneşti prezente la Geneva au obţinut 58 de medalii, dintre care 24 de aur, 15 de argint, 8 de bronz şi 11 premii speciale. Reeditarea la Bucureşti a standului românesc de la Salonul de la Geneva de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României s-a făcut cu scopul de a „deschide dialogul dintre inventatori şi oamenii de afaceri români”, a menţionat dl. Valentin Cismaru, vicepreşedinte al CCIR, dar şi ca o recunoaştere pe plan intern a meritelor celor care au contribuit substanţial la crearea unei bune imagini a ţării noastre.
„România poate face diferenţa prin investiţia în ştiinţă şi inovare, care poate aduce calitate socială şi competitivitate economică. Este necesară corelarea politicilor de cercetare, învăţământ superior şi inovare. Europa pregăteşte planul ei de inovare, care va fi lansat în această toamnă. La rândul ei, România s-a angajat să aibă propriul răspuns, planul său de inovare, primul de acest fel în România, în 2011, şi pentru aceasta politicile sectoriale vor fi corelate astfel încât să răspundă priorităţilor naţionale.
Cercetarea înseamnă transformarea banilor în cunoaştere, inovarea înseamnă transformarea cunoaşterii în bani”, susţine prof. dr. ing. Adrian Curaj, preşedintele ANCS. După cuvântul de deschidere rostit de Adrian Curaj, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi de Valentin Cismaru, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României au fost prezentate invenţiile premiate cu aur la Salonul Internaţional de la Geneva şi s-a desfăşurat ceremonia de premiere. Participanţii la eveniment au putut vedea invenţiile premiate în standul expoziţional organizat cu această ocazie. (A.V.)