|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Elena Sârbu îşi ia “caşcavalulÔÇ£ de la Hotel Livadia – Olăneşti 

Soţia fostului ministru al muncii


Elena Sârbu îşi ia „caşcavalul“ de la
Hotel Livadia – Olăneşti

Conform unui articol publicat recent de publicaţia „Săptămâna Financiară“, Marian Sârbu a reuşit, în perioada ultimului mandat de ministru al muncii, să-i dea o mână de ajutor fostei soţii, pe care a plasat-o într-o structură aducătoare de venituri sigure. Chiar dacă au divorţat în 2006, cei doi continuă să se sprijine în carieră. Elena Sârbu ocupă în acest moment poziţia de director general la Societatea Comercială de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM, unitate subordonată Casei Naţionale de Pensii.

Ea a pătruns în această firmă încă din perioada guvernării PSD-PD-L.

Numirea s-a făcut la sfârşitul anului trecut, în septembrie, traseul către funcţia vizată de Elena Sârbu fiind netezit chiar de Emil Boc. În calitate de premier, acesta a emis un ordin, contrasemnat de ministrul Marian Sârbu, prin care a fost demisă vechea conducere a TBRCM, firma fiind reorganizată. Imediat, Elena Sârbu a fost aşezată în fotoliul de director general adjunct şi i s-a dat pe mână compania care gestionează o parte din patrimoniul hotelier al statului.

Cum titulatura de adjunct nu o mulţumea pe Elena Sârbu, Adunarea Generală a Acţionarilor TBRCM, întrunită pe 26 februarie 2010, a „uns-o” director general. Nu a contat că funcţia respectivă mai este deţinută de o persoană aflată în concediu medical. Numirea s-a făcut, societatea de turism balnear având „privilegiul” de a se bucura acum de doi directori generali: unul activ şi unul în repaus pe motiv de boală. Tot pe 26 februarie, Marian Sârbu şi-a scris demisia din PSD.

Legal da, moral nu

Aducerea Elenei Sârbu în vârful firmei are acoperire legală, existând o hotărâre de guvern, emisă în 2007, care spune că „administrarea SC TBRCM SA se realizează de către Consiliul de Administraţie numit şi revocat de către AGA, la propunerea preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale”. Acelaşi act normativ prevede că „directorul general este cel care asigură conducerea executivă cu respecta-rea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale. (…)

Directorul general va fi selectat din rândul salariaţilor care au cel puţin cinci ani vechime în structurile Ministerului Muncii”. Fosta soţie a lui Marian Sârbu întruneşte toate aceste criterii, activând în instituţii subordonate Ministerului Muncii încă din anul 2000.
Poziţia pe care Elena Sârbu o ocupă în acest moment îi îndreptăţeşte pe mulţi dintre colegi să aducă în discuţie moralitatea acestei numiri. Sunt persoane care susţin că nu ar fi ajuns în acest post fără sprijin din partea ce-lui cu care a fost căsătorită o lungă perioadă de timp.

De altfel, nu este primul scandal legat de numele Sârbu. Anul trecut, în perioada în care era şef la Ministerul Muncii, Marian Sârbu a fost acuzat că şi-a ajutat fosta soţie să ajungă la CNPAS, unde a primit funcţia de consilier al Doinei Pârcălabu, preşedinte al acestei instituţii. De asemenea, au existat voci care au comentat în legătură cu prietenia care-i leagă pe Elena şi Marian Sârbu de Doina Pârcălabu.

De altfel, preşedintele CNPAS a fost cel care a propulsat-o pe doamna Sârbu în toate funcţiile deţinute de ea în structurile Casei de Pensii, inclusiv cea de director general la SC TBRCM SA. 
Contactată de SFin, Doina Pârcălabu a refuzat să facă orice comentariu legat de noul director general al societăţii care administrează staţiunile balneare ale pensionarilor. Nici Elena Sârbu nu a fost dispusă să ofere amănunte, motivând de fiecare dată că este într-o şedinţă.

Profit de peste 6 milioane de lei


Activitatea Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, TBRCM, este una cât se poate de discretă, vorbindu-se cu destul de multă zgârcenie despre firma care administrează o mare parte a staţiunilor turistice rămase în patrimoniul statului. Compania este subordonată CNPAS, această instituţie având şi calitatea de acţionar unic. În acest moment, firma dispune de 13 unităţi de tratament balnear, cu o capacitate de cazare de peste 3.000 de locuri. Anual, serviciile acestor hoteluri, situate în Băile Olăneşti (Hotel Livadia) Amara, Bala, Bizusa, Buziaş, Covasna, Geoagiu Băi, Lacu Sărat, Moneasa, Nicolina-Iaşi, Pucioasa, Sărata Monteoru şi Băile 1 Mai-Oradea, sunt accesate de peste 55.000 de turişti. 

Potrivit bilanţului depus pe anul 2008, compania dispune de active imobilizate în valoare de 743.236.667 de lei, cifra de afaceri declarată este de 65.902.711 lei, iar profitul de 6.392.045 de lei. 


Pentru a umple hotelurile, societatea, care are 673 de angajaţi, nu trebuie să depună prea mare efort, 90% din clienţi fiind „viraţi” de Casa Naţională de Pensii, prin distribuirea biletelor de tratament destinate persoanelor vârstnice. 
Pentru anul în curs s-a stabilit deja că 40.600 de pensionari îşi vor petrece vacanţa în unităţile administrate de TBRCM. Potrivit unor surse din cadrul CNPAS, pentru fiecare turist cazat firma primeşte 1.482 de lei, cost ce include cazarea şi masa pentru 18 zile şi tratamentul balnear pentru 14 zile. Calculele arată că în 2010 societatea condusă de Elena Sârbu are asigurate venituri de cel puţin 60 de milioane de lei.

Tîrlea şi „haraciul“ său

În judeţul Vâlcea, filiala acestei societăţi este Hotelul Livadia din staţiunea Olăneşti, condusă de Alina Tîrlea, membru „de bază“ al PDL Vâlcea. Tîrlea nu are nici o tangenţă cu acest domeniu, ea primind doar o sinecură de la senatorul Dorel Jurcan, preşedintele interimar al PDL Vâlcea. Pe surse am aflat că între cele două „doamne“ Sîrbu şi Tîrlea s-a înfiripat o adevărată „idilă“ politico-economico-hotelieră. Se pare că Tîrlea îşi consolidează poziţia de la Hotel Livadia la fel cum îşi menţineau tronul, în vremuri demult apuse, domnitorii români în relaţia cu…Înalta Poartă. Cureaua de legătură între TBRCM şi Olăneşti este contabila de la Livadia, Georgiana Cosac. Instituţiile abilitate ar trebui să intre pe firul acestei relaţii…nefireşti.  

Leave a Response