|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primăria va scoate din buzunarele sponsorilor 2 miliarde lei pentru Zilele Râmnicului 

• S-a aprobat bugetul

Primăria va scoate din buzunarele sponsorilor 2 miliarde lei pentru Zilele Râmnicului

Luni, 20 iulie, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat printre altele proiectul de buget ce va fi alocat pentru evenimentele desfăşurate cu ocazia Zilei Imnului Naţional. Astfel, costurile estimate pentru organizarea acestor manifestări se ridică la circa 2 miliarde lei vechi (care vor fi suportaţi din capitolul „sponsorizări”), din care 1,1 miliarde lei vechi pentru servicii artistice;

450 milioane lei vechi pentru scenă, sunet, lumini; 50 milioane lei vechi pentru inscripţionarea unor produse cu sigla „Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea”; 250 milioane lei vechi pentru servicii hoteliere (delegaţii străine, cetăţeni de onoare); şi 80 milioane lei vechi pentru materiale publicitare.

Din manifestările organizate cu prilejul Zilei Imnului Naţional, amintim: procesiune solemnă pe traseul Primăria Râmnicului – Biserica Toti Sfinţii – Casa Memorială Anton Pann – Parcul Zăvoi, întreceri sportive, expoziţii, concerte de muzică populară şi uşoară, spectacole de teatru, Târgul Meşterilor Populari.

Potrivit raportului de specialitate, „la 29 iulie 2010, se împlinesc 162 ani de când, potrivit documentelor vremii, s-a intonat oficial, pentru prima dată, în cadrul unei manifestări care a avut loc în parcul Zăvoi din Rm. Vâlcea, cântecul revoluţionar «Deşteaptă-te, române!». Acest moment este atestat de către Academia Română, care a avizat textul ce a fost inscripţionat pe o placă de marmură, având următorul cuprins: «în acest parc, la 29 iulie 1848, a avut loc o mare adunare populară, cu care prilej s-a depus jurământul pe Constituţie şi s-au sfinţit steagurile revoluţiei, iar un grup de cântăreţi, conduşi de Anton Pann, a cântat Imnul revoluţionar Deşteaptă-te, române!».

Mărturie a acestui eveniment este raportul numărul 10 al Comisarului Extraordinar al districtului Vâlcea, I. Zăgănescu, către Ministerul Trebilor din Lăuntru al Ţării Româneşti. La 24 ianuarie 1990, Consiliul Frontului Salvarii Naţionale emite decretul nr. 40, prin care se consacră juridic că Imnul de Stat al României este «Deşteaptă-te, române!». În 26 mai 1998, Parlamentul României adopta legea pentru proclamarea Imnului de Stat al României, în urma referendumului naţional din 8 decembrie 1991”. (P.C.)

Leave a Response