|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Infracţionalitatea economică în judeţul Vâlcea a crescut alarmant 

Infracţionalitatea economică în judeţul Vâlcea a crescut alarmant


Infracţionalitatea economico-financiară este în creştere în judeţul Vâlcea. Potrivit bilanţului activităţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, în primul semestru al acestui an, la Vâlcea au fost sesizate 1427de infracţiuni economice şi s-au constatat 752 de infracţiuni. Infracţiunile constatate de poliţişti sunt astfel cu 255, respectiv cu 51,41% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Creşterea numărului de infracţiuni constatate, faţă de perioada similară a anului trecut, relevă un aspect pozitiv, însă activitatea pe această linie trebuie îmbunătăţită şi în perioada următoare”, au menţionat surse din conducerea Poliţiei Vâlcea.

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au constatat şi ei în această perioadă 474 de infracţiuni economico-financiare, faţă de 402 constatate în perioada similară a anului 2009, înregistrându-se astfel un plus de 72 infracţiuni constatate. Poliţia de Investigare a Fraudelor a constatat astfel 63,11% din totalul infracţiunilor economico-financiare constatate la nivelul Poliţiei Vâlcea. „Pe linie de evaziune fiscală se înregistrează uşoare scăderi, aspect care trebuie îmbunătăţit, mai ales în actualul context, în care se pune un mare accent pe aceste constatări, în acest sens fiind emisă şi O.U.G. 54 /2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale”, au mai menţionat surse din conducerea Poliţiei Vâlcea.

În semestrul I 2010, la nivelul inspectoratului au fost demarate acţiuni în cadrul unui plan de măsuri de prevenire şi combatere a activităţilor ilegale cu produse din tutun, elaborat în baza unui plan naţional,  până în prezent fiind începută urmărirea penală în 10 astfel de dosare împotriva a 12 persoane. Au fost confiscate de asemenea 141.993 de ţigări, fiind aplicate şi 21 de amenzi contravenţionale, în valoare de 150.000 de lei. În perioada analizată au fost soluţionate 3 dosare penale complexe (1 cu RTUP şi 2 cu alte soluţii) şi au fost declinate către DNA alte 3 dosare complexe, în care au fost cercetate 9 persoane şi în care prejudiciul este de 8.308,14 mii lei. În privinţa combaterii faptelor de corupţie, au fost declinate la parchetele competente 18 dosare penale, în care s-au constatat 118 infracţiuni, fiind cercetate 71 de persoane.

Leave a Response