|sâmbătă, aprilie 20, 2024
  • Follow Us!

Nu îţi mai bate joc de Vâlcea şi de vâlceni, Petre Tănăsoaica! 

 
Sir Tudor şi valetul Petre
   

Nu îţi mai bate joc de Vâlcea şi de vâlceni, Petre Tănăsoaica!

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Petre Tănăsoaica urmează , chiar dacă la bătrâneţe, o facultate de istoria artei. Ar trebui aşadar să ştie că nu poţi să fii pictor dacă nu ştii să desenezi o găină. Oricum ai complica lucrurile şi oricât ai specula, nu ai cum să fii director de opinie dacă eşti doar un absolvent de liceu. Deputaţii, senatorii, prefecţii, primarii şi oamenii de afaceri cărora Petre Tănăsoaica le-a analizat deciziile, cuvintele, opţiunile sau firea sunt, cu toţii, licenţiaţi, unii cu masterate şi doctorate. E absurd să vină un bacalaureat şi să le dea note.

Viaţa normală e făcută din adevăruri simple, iar unul dintre acestea este că fără studii superioare nu poţi ocupa anumite funcţii, iar dacă le ocupi, înseamnă că eşti un impostor. Să spui că eşti inginer fără să ai diplomă de inginer este faptă penală, să te dai doctor fără licenţă în medicină este o crimă, să te numeşti profesor fără să urmezi o facultate este, de asemenea, o aberaţie. CUM SĂ VREI SĂ FII DIRECTOR DE ZIAR, FORMATOR DE OPINIE FĂRĂ SĂ AI O FACULTATE ? Este o jignire incomensurabilă pentru întreaga comunitate vâlceană să accepte ca un absolvent de liceu să îi dea lecţii de politică şi de adminstraţie, de economie, de legislaţie, de management.

Nu îţi mai bate joc de Vâlcea şi de vâlceni, Petre Tănăsoaica! Respectă regulile acestei lumi, în care pur şi simplu este nevoie de şcoală pentru a-ţi spune părerea în chestiuni care ţin de organizarea şi funcţionarea societăţii. Nu ai cum să faci din alb negru şi din negru alb, Petre Tănăsoaica, a venit vremea adevărului. Locul tău nu este printre editorialişti, printre directorii de presă, te afli aici doar datorită tupeului, datorită confuziilor în care a trăit societatea românească şi datorită îngăduinţei unora, printre care mă număr şi eu. TU NU AI NICIO MESERIE, DOMNULE TĂNĂSOAICA, NU EŞTI NICI MĂCAR CIZMAR SAU CROITOR SAU STRUNGAR SAU ŞOFER PROFESIONIST.

Dacă un cetăţean îşi face singur o policlinică, nu înseamnă că are şi dreptul să profeseze ca medic, dacă altul şi-ar face o biserică particulară, nu înseamnă că poate fi şi preot care să spovedească şi să împărtăşească. DE CE CREZI CĂ DACĂ ŢI-AR FĂCUT ZIAR ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ POŢI SĂ FII ŞI DIRECTOR DE PRESĂ ? Tu ai accepta, impostorule ce te numeşti, ca în Parlament să meargă un absolvent de şcoală profesională ? Nu ai urla tu ca din gură de şarpe dacă prefectul nu ar avea la bază o facultate ? Dacă şoferul taxiului în care te urci nu ar avea carnet, nu l-ai reclama la poliţie ? Dacă aşa stau lucrurile, ce e greu de înţeles că nu poţi să apari ca editorialist sau ca analist politic doar având la bază un liceu ?

Îmi cer scuze cititorilor că scriu atât de sec şi insist atât de mult pe o idee, dar de aia suntem în criză, de aia se duce această ţară de râpă, fiindcă am închis ochii şi i-am lăsat pe impostori să ni se urce în spinare. Credeţi că ar fi posibil ca într-un land german sau într-un oraş austriac sau într-o regiune franceză să ia cineva în seamă un aşa-zis director de presă care nu a binevoit să urmeze studii universitare ?

Se ştie că pe vremea comunismului puteai să faci uşor o facultate, cu condiţia să fii inteligent, harnic şi serios. Petre Tănăsoaica nu are niciuna dintre aceste calităţi, în schimb le-a compensat prin obrăznicie. Un om care dă la facultate şi nu intră, ce face el ? Se apucă de o meserie oarecare. Tănăsoaica a dat la facultate, nu a intrat şi, de bucurie, s-a făcut director de ziar. Daţi-o dracului de treabă, cetăţeni ! Chiar trebuie să citiţi şi să luaţi în seamă articolele pline de ifose, mustrări şi lecţii scrise de unul care n-a fost în stare să ia la facultate ?

Trecând de 50 de ani şi complexat până în măduva oaselor că nu a stat pe băncile unei facultăţi, Petre Tănăsoaica a decis să urmeze una. Acum se poate, plăteşti şi eşti student. Dar credeţi că a ales Tănăsoaica o facultate de limba şi literatură română sau de istorie sau de drept ? Nu, el s-a înscris la istoria artei, ca şi cum toată viaţa nu ar fi făcut altceva decât să colinde prin muzee, să fotografieze monumente, să meargă la expoziţii.

Tănăsoaica a ales istoria artei ca să facă pe nebunul în faţa celor de acasă, să arate că el e un intelectual subţire, care s-a născut să-i studieze pe Da Vinci, Velasquez, Rembrandt, Van Gogh. La 50 de ani nu te apuci nici de pescuit dacă nu ai trăit pe baltă, nici de fotbal dacă nu ai fost la meci. Cum să fii atât de dus cu pluta încât să te apuci de istoria artelor aşa, dintr-o dată, fără să fii avut nicio preocupare întreaga viaţă în acest sens? E limpede de ce face Tănăsoaica acest lucru, doar pentru a face impresie. El nu ştie că e de un ridicol uriaş, că râde lumea de el.

Pentru a urma o facultate cu profil umanist, trebuie să ştii cel puţin o limbă străină. Nu se poate să nu ştii să spui cum te cheamă în engleză sau franceză şi să pretinzi că urmezi o facultate de istoria artelor, ba chiar să te apuci şi de scris articole în acest domeniu. Pur şi simplu nu se poate un asemenea lucru, e o impostură la fel de mare ca aceea de a fi director de opinie fără să ai o facultate.

Haideţi să facem un rezumat al celor spuse până aici. Tănăsoaica se află în următoarele două situaţii jenante: 1. Este director de presă fără să aibă studii universitare. 2. Urmează la bătrâneţe o facultate umanistă cu mari pretenţii fără să ştie o boabă dintr-o limbă străină.

Să continuăm. Pe aceeaşi linie a imposturii, omul nostru şi-a cumpărat ultima marcă de BMW, o maşină ultraluxoasă. De ce este o impostură ? Fiindcă nu poţi fi decât un fraier cu fiţe dacă având un apartament încălzit cu sobă cu lemne într-un bloc din Călimăneşti îşi tragi maşină de lux, cu scaune de piele. O asemenea maşină se bagă în curte, nu se parchează la scara blocului, dar Tănăsoaica ce vrea să arate el, că e un om bogat, independent economic, un om de elită. El merge la facultatea unde nu ştie limbi străine cu o maşină de lux sugerând tuturor că acasă are cine ştie ce vilă.

Omul nu îşi zugrăveşte apartamentul şi nu îşi cumpără o plasmă cât de mică, aşa cum are toată lumea, fiindcă nimeni nu vede cum trăieşte, nu lasă pe nimeni să îi intre în casă, dar în societate vrea să arate cum coboară el dintr-o maşină de lux. Să nu vomiţi ? Ba da, fiindcă directorul de ziar fără studii şi studentul la arte fără limbi străine este şi posesor de apartament cu sobe care conduce ultimul răgnet în materie de maşini.

Mergem mai departe. Cel care conduce BMW-ul nu îşi plăteşte datoriile la Fisc. Tănăsoaica are datorii către stat care valorează de patru ori cât maşina sa de lux. Nu se cheamă asta impostură ? Nu e escrocherie să scrii despre afacerile altora câtă vreme tu nu îţi plăteşti datoriile către stat ? E normal să bagi banii într-o maşină de boier câtă vreme tu eşti dator vândut ?

Să facem un nou rezumat, fiindcă nouă ne plac idele clare. Tănăsoaica este în următoarea situaţie: 1. Director de persă fără studii superioare. 2. Student fără limbi străine. 3. Posesor de BMW care sta la bloc. 4. Deontolog care nu îşi achită dările de miliarde către stat.

Să continuăm. De curând, omul nostru a înfierat pe cineva că a luat bani de la Primărie. Ei bine, sediul ziarului care publică aceste acuzaţii se află într-o clădire a Primăriei, primită în concesiune. Ştiu cititorii că în loc să aibă o sală de sport în respectiva locaţie, un club al pensionarilor, un cinematograf sau orice alt obiectiv de interes public, acolo se lăfăie Tănăsoaica, din pomana Primăriei şi fără să plătească nici minima chirie stabilită ?

Directorul de presă cu bacalaureat, studentul la arte fără pic de engleză şi franceză la bază, posesorul de BMW care n-are televizor, deontologul care nu plăteşte TVA-ul şi criticul care locuieşte gratis în spaţiul Primăriei, ei bine, acest om vrea să fie luat în seamă şi să-i batjocorească din pix pe cetăţenii serioşi ai Vâlcii.

Atrag atenţia în modul cel mai serios că Petre Tănăsoaica îşi conduce BMW-ul şi îşi plăteşte facultatea la bătrâneţe pe banii Oltchim ! Oltchim se împrumută la stat, dă oamenii afară, riscă să se prăbuşească dar i-a plătit, de-a lungul anilor sume incredibile acestui om. Curtea de Conturi ar putea să verifice la câte sute de mii de euro se ridică plăţile Oltchim-ului către Pătre Tănăsoaica pentru aşa-zisă „publicitate”. De ce îi cumpără muncitorii de la Oltchim lui Tănăsoaica BMW şi de ce îi plătesc whisky-ul şi călătoriile în străinătate ? Ce bine le-a făcut Tănăsoaica acestor oameni aflaţi în şomaj sau care trăiesc de pe azi pe mâine? Ce publicitate le face el în ziarul său de câteva sute sau poate zeci de exemplare vândute? Când se va încheia această jecmăneală sinistră ?

Înţeleg ca Oltchim să sprijine decent presa, dar nu să îi plătească lui Tănăsoaica maşini cu scaune de piele. Când citeşti că acest deontolog fără studii e, chipurile, independent economic, nu ai cum să nu te gândeşti că friptura lui şi şpriţul lui şi celelalte ale lui despre care nu mai vorbim sunt plătite de combinatul chimic al vâlcenilor. Fără nicio îndoială că această escrocherie trebuie să înceteze, iar statul sau cei care vor privatiza Oltchim trebuie să solicite ca Tănăsoaica să dea banii înapoi, pentru simplul motiv că nu i-a încasat pentru niciun serviciu făcut Combinatului. S-a exagerat nepermis, s-a întrecut orice măsură, înţeleg şi eu ce înseamnă ajutor pentru presă, pentru democraţie, dar nu poţi să sari calul şi să parchezi BMW-ul în faţa Oltchimului câtă vreme trăieşti din banii celor care trudesc aici pe un salariu mai mic decât un plin de benzină la maşina ta de lux.

Nu aş fi scris acest articol, poate l-aş fi amânat ani şi ani dacă deontologul fără studii şi “bogatul” pe banii Oltchim nu încerca să dea lecţii de conduită unuia dintre cel mai eleganţi şi decenţi cetăţeni ai Râmnicului, dl Ion Tudor. Întorcându-mă să lucrez în Vâlcea nu am putut să nu remarc că există un om cu comportament de lord, un diplomat, un echilibrat, un om căruia îţi vine să-i spui “sir”. Sir Ion Tudor. Cu toate astea, Tănăsoaica îl ia la pertu, ca şi cum sir Tudor ar fi băut cot la cot cu el, ar fi mers la lupanar cu el sau ar fi trăit din banii lui. Adevărurile simple nu pot fi răstălmăcite. FAMILIA TĂNĂSOAICA A TRĂIT DIN BANII FAMILIEI TUDOR, NU FAMILIA TUDOR DIN BANII FAMILIEI TĂNĂSOAICA.

Scrie acum deontologul o frază de stă soarele în loc, o frază de om care şi-a pierdut capul. Zice astfel: „Ai idee câţi bani îmi dădea nevasta dumitale ca să te scot Făt Frumos în oraş ?” Chiar aşa, domnu` Tănăsoaica, ia spune câţi bani ai luat ca să-l scoţi „Făt Frumos” pe sir Tudor ? Te-ai vândut dumneata pe bani ? Vai, vai, ce dezvăluire ! Iar dacă acum nu-l mai consideri pe Ion Tudor „Făt Frumos” este fiindcă soţia sa nu îţi mai dă milioanele ? Să recitim ceea ce îi spune valetul Petre lui sir Tudor: „Ai idee cîţi bani am luat ca să te vorbesc de bine” ? Ce semnifică, pe româneşte, chestia asta? Nici cea mai ticăloasă slugă nu i-ar spune fostului stăpân aşa ceva.

Fost ofiţer de carieră, temeinic cunoscator al istoriei, om politic echilibrat, contribuabil al statului, Ion Tudor are calitatea rară de a nu jigni pe nimeni, de a fi, din creştet până-n tălpi un mare domn, căruia ţi-ar fi jenă să-i treci prin faţă. Ei bine, vine acum deontologul fără studii, clientul celor mai de jos spelunci, studentul pensionar, simbriaşul tuturor intereselor, căpuşa Oltchim-ului şi îi vorbeşte lui Ion Tudor la mişto, se trage de curele cu acest om, de parcă ar fi răscoală în ţară şi slugile ar avea voie să-şi ia stăpânii la rost. Ţăranul de la Pietrari care după ce a absolvit liceul la Govora s-a apucat de bătut cafenelele vine acum şi dă lecţii unui om cu o conduită familială perfectă şi cu o activitate socială şi economică ireproşabilă. S-o fi întors lumea cu fundul în sus, dar aşa nu se mai poate, lucrurile trebuie reaşezate aşa cum trebuie şi cum e firesc.

Nu există om fără păcate, iar ziariştii cu ştate vechi din Vâlcea şi din ţară nu au fost nişte sfinţi. Nu vreau să mă consider un exemplu de urmat nici pentru tinerii din presă, nici pentru altcineva, am însă nu doar curajul, ci şi datoria să subliniez un lucru. PETRE TĂNĂSOAICA NU ESTE CE VREA SĂ PARĂ, ESTE UN ŞMECHER DE DUZINĂ CARE A GĂSIT UN LOC ÎN PROVINCIA NUMITĂ VÂLCEA PENTRU A-I ÎNŞELA PE TOŢI. Politicieni, primari, oameni de afaceri au stat drepţi în faţa ziaristului bacalaureat, în faţa studentului întârziat, de teamă să nu îi bage în troaca lui de porci. I-au plătit bunăvoinţa sub formă de „publicitate” şi s-au trezit sub o ploaie de lături când nu au mai plătit. Este şi cazul familiei Tudor.

Am absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti cu 9,87 ; am urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă şi am avut media 9,50; am fost primul român şef de promoţie al Centrului Demografic ONU, am primit o bursă la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale din partea statului francez; sunt membru al Uniunii Scriitorilor din România. Tănăsoaica este absolvent al Liceului din Govora. Cine e, aşadar, stăpânul şi cine e maimuţa ? În plus ce să mai spun?

Valetul Petre dă cu pietre după sir Tudor. Aşa se întâmplă de când e lumea lume şi se va întâmpla cât vor fi pe lume stăpâni şi slugi. Totuşi, aşa slugă nerecunoscătoare şi rea ca omul despre care am scris, eu unul nu am mai văzut.

Leave a Response