Prefectul de Vâlcea pune biciul pe primarii PNL şi PSD
Prefectul de Vâlcea pune biciul pe primarii PNL şi PSD
Prefectul apolitic al judeţului Vâlcea le declară din nou război primarilor care au o altă coloratură politică decât cea a partidului din care acesta provine. Petre Ungureanu s-a gândit că, pe timp de criză, nişte amenzi de mii de lei nu le-ar prinde rău administraţiilor publice aflate oricum în pragul falimentului. Cu excepţia unei singure primării, cea de la Băbeni, restul administraţiilor locale sancţionate sunt de altă coloratură politică decât cea a partidului aflat la guvernare.
Amenzi la opoziţie, avertismente pentru primarii de la putere
În urma unei acţiuni a Corpului de Control al Prefecturii, împreună cu reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Direcţiei Apelor Olt în baza Ordinului Prefectului nr. 148/26.02.2010, care face referire la măsuri de gospodărire şi salubrizare a localităţilor în cadrul programului judeţean de acţiuni ,,Vâlcea Verde”, mai multe primării au fost sancţionate. Acţiunea de control s-a desfăşurat la 48 de localităţi, majoritatea fiind amendate cu sume extrem de mari. 16 localităţi, respectiv Călimăneşti, Bujoreni, Brezoi, Racoviţa, Titeşti, Mihăeşti, Băile Olăneşti, Galicea, Drăgoeşti, Stoeneşti, Scundu, Orleşti, Băbeni, Popeşti, Cernişoara, Berbeşti au fost sancţionate cu sume cuprinse între 1 000 şi 3 000 de lei, în timp de localitatea Frânceşti a primit o amendă record, de 35.000 de lei, deşi este în pragul falimentului.
Alte 17 localităţi, respectiv Câineni, Perişani, Boişoara, Malaia, Băile Govora, Păuşeşti Măglaşi, Horezu, Măldăreşti, Dăeşti, Budeşti, Olanu, Dănicei, Ioneşti, Şirineasa, Alunu, Milcoiu, Nicolae Bălcescu au primit pentru moment doar avertismente. Petre Ungureanu, prefectul judeţului Vâlcea a avut grijă însă ca amenzile cele mai mari să meargă către primarii PSD sau PNL, punând din nou presiune asupra acestora. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 21/2002, aprobată prin Legea 515/2002, privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, O.U.G. nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor şi Legii apelor 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
În alte 14 localităţi (Voineasa, Costeşti, Tomşani, Muereasca, Zătreni, Lăcusteni, Tetoiu, Pietrari, Bărbăteşti, Mateeşti, Slătioara, Oteşani, Roeşti sau Goleşti), echipele de control au constatat o stare de salubrizare generală bună, dispunându-se şi aici măsuri de menţinere şi de îmbunătăţire a acesteia. Prefectul anunţă că acţiunea de verificare va continua şi în perioada următoare, astfel că echipele de control vor ajunge în fiecare localitate a judeţului, urmând a se derula, în paralel, şi o acţiune de control care va avea ca obiectiv verificarea modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin notele de constatare în localităţile deja vizitate.
„E o politică de prigonire”
Liderii PNL şi PSD sunt revoltaţi de modul în care se aplică amenzile în judeţul Vâlcea. Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea a declarat săptămâna trecută că îl roagă public pe prefectul de Vâlcea să stopeze aceste sancţiuni ilegale. „Acţiunea prefectului Ungureanu, care este acum plecat în concediu, la bronzat, este un abuz. Dânsul şi-a trimis Corpul de Control pe capul primarilor. Nu este un lucru anormal să verifici, dar este anormal ca toţi primarii care au o altă coloratură politică să fie amendaţi, în timp ce edilii care aparţin PDL să primească doar avertismente.
Este o politică de prigonire a administraţiilor publice, un abuz care trebuie să înceteze”, a declarat Cristian Buican. Şi preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea susţine că, în timp ce administraţiile se descurcă foarte greu cu banii, amenzile venite din partea prefectului vor constitui o problemă financiară şi mai mare pentru ele. „Nu spun că nu este normal să sancţionezi acolo unde există nereguli, dar parca e prea mult. Nu se acţionează corect”, spune Cîlea.