în timp ce municipiul arde, “baba” Romeo Rădulescu se piaptănă
În timp ce municipiul arde, „baba” Romeo Rădulescu se piaptănă
Din lipsă de „preocupări majore”, primarul Romeo Rădulescu are acum o grijă nouă care îl macină de câteva zile: să pună… simboluri şi să schimbe grafia pe actele oficiale ale Primăriei Râmnicului. În timp ce oraşul este ciuruit de gropi şi îngropat în mizerie, iar oamenii ADP-ului dorm în papuci, primarul mucos Rădulescu începe să deseneze cu creioane colorate pe documentele din biroul său. Aşa a ajuns primarul de carton să „descopere” într-o zi că Primăria Râmnicului are nevoie de… simboluri şi de grafii noi.
Avându-l drept iniţator pe primarul Rădulescu, cei de la Serviciul administraţie publică locală au întomcit zilele trecute un raport privind propunerea de imprimare a simbolurilor specifice municipiului Râmnicu Vâlcea – stema municipiului şi clădirea monument istoric sediu al autorităţilor publice locale – precum şi folosirea grafiei cu „â” pe actele oficiale ale autorităţilor administraţiei publice locale. „Un important monument istoric din numeroasele monumente aflate pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea este şi clădirea care adăposteşte în prezent sediul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea.
Astfel, pe strada General Praporgescu, nr.14, în imediata apropiere a Bisericii Sf. Dumitru, se găseşte localul care în prezent adăposteşte Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, construcţie ridicată în anul 1912. Clădirea a funcţionat, iniţial, ca sediu al Prefecturii judeţului Vâlcea şi al Consiliului Popular al Judeţului Vâlcea până în anul 1950, iar începând cu anul 1970 este sediul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea şi, implicit, al Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea. În anii de dinaintea Revoluţiei din 1989, patrimoniul arhitectural al municipiului Râmnicu Vâlcea a fost grav afectat de mai multe campanii de demolare, ceea ce a dus la «supravieţuirea» unui număr foarte redus de clădiri reprezentative arhitectonic pentru comunitatea locală.
Cu atât mai mult credem că se impune valorificarea edificiilor-simbol ale municipiului, inclusiv prin promovarea lor în actele oficiale ale autorităţilor administraţiei publice locale. Un important simbol pentru municipiu este şi stema municipiului care a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.790 din 27 septembrie 1999, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 490 din 12 octombrie 1999. Folosirea grafiei cu «â» pentru scrierea denumirii municipiului – Râmnicu Vâlcea – în toate actele oficiale ale autorităţilor administraţiei publice locale. La această dată, în scrierea denumirii municipiului pe actele oficiale nu există consecvenţă, întrucât se foloseşte atât scrierea cu «î» în interiorul cuvintelor – Rîmnicu Vîlcea cât şi scrierea cu «â» în corpul cuvintelor – Râmnicu Vâlcea.
Pentru editarea unitară a denumirii municipiului şi având în vedere Hotărârea din 17 februarie 1993 a Adunării generale a Academiei Române, privind revenirea la «â» şi «sunt» în grafica limbii române, precum şi Hotărârea din 10 martie 1993 a Prezidiului Academiei Române privind modul de aplicare a hotărârii de revenire la «â» şi «sunt» în grafica limbii române, considerăm necesară folosirea grafiei cu «â» pentru scrierea denumirii municipiului – Râmnicu Vâlcea – în actele oficiale emise de autorităţile administraţiei publice locale (Primar şi Consiliul Local) şi Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea”, se menţionează printre altele în raportul Serviciului administraţie publică locală. (N.T.)