|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Livia Doina Stanciu, judecatoarea care l-a condamnat pe Mircia Gutau, a fost desemnata in functia de presedinte al ICCJ 

Livia Doina Stanciu, judecatoarea care l-a condamnat pe Mircia Gutau, a fost desemnata in functia de presedinte al ICCJ

 

Vineri, 17 septembrie 2010, 0:46 Actualitate | Esenţial
Judecatoarea Livia Stanciu
Foto: Agerpres
Presedintele Traian Basescu a semnat joi seara decretele de numire a patru judecatori in functii de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie: Livia Doina Stanciu in functia de presedinte al ICCJ; Rodica Aida Popa in functia de vicepresedinte al ICCJ; Adrian Bordea in functia de presedinte al Sectiei comerciale a ICCJ si Lavinia Curelea in functia de presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, potrivit siteului presedintiei presidency.ro.

Toti judecatorii amintiti au fost numiti pentru un mandat de 3 ani.
Livia Doina Stanciu, judecatoarea care l-a condamnat pe pedelistul Mircia Gutau, primarul municipiului Ramnicu Valcea
Livia Doina Stanciu a mai fost propusa spre numire de seful statului ca presedinte al ICCJ, pe 25 februarie in acest an, de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Livia Doina Stanciu a detinut pentru doi ani prin delegare functia de presedinte al Sectiei Penale a ICCJ.

Stanciu a facut parte din completul de judecatori care l-a condamnat pe primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, la 3 ani si jumatate pentru coruptie.

Printre obiectivele prezentate joi in fata membrilor CSM se numara acordarea unei atentii deosebite dispozitiilor referitoare la schimbarea jurisprudentei ICCJ si la sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare, identificarea cazurilor in care este necesara imbunatatirea legislatiei si sesizarea ministrului Justitiei in acest scop, reconsiderarea rolului presedintelui de sectie care trebuie angrenat mai mult in procesul decizional, asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfasurari a activitatii sectiilor in perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri de procedura penala si civila, scop in care studiul de impact va fi extins si la sectia comerciala si va fi reanalizat la nivelul tuturor sectiilor CCJ.

„Sper ca, pe viitor, cu sprijinul CSM, sa ridicam Justitia la cotele cele mai inalte, sa o mentinem. (…) Imi doresc – desi acest mandat nu a inceput, dar daca va fi validat ulterior, pentru ca momentan este o propunere a CSM care ma onoreaza – ca la sfarsitul mandatului sa nu realizez doar obtinerea unui sediu pentru ICCJ (…), ci sper ca la finele lui sa putem spune cu totii ca am facut lucruri cat mai bune pentru sistemul judiciar si ICCJ, in special’, declara judecatoarea Stanciu la acel moment. (Viorela Marin)
Adrian Bordea, cel mai scurt interimat la conducerea ICCJ

Adrian Bordea
Foto: Agerpres

Judecatorul Adrian Bordea a fost delegat, joi, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ocupe interimar functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Delegarea lui Bordea s-a facut dupa ce functia de presedinte al instantei supreme a ramas vacanta in 15 septembrie 2009 ca urmare a pensionarii lui Nicolae Popa, iar interimatul sefiei ICCJ, asigurat de Lidia Barbulescu, a expirat pe 15 septembrie.

Tot joi, CSM a decis sa propuna presedintelui Romaniei pentru functia de vicepresedinte al ICCJ pe judecatoarea Rodica Aida Popa.
Cat de importanta este functia de presedinte al ICCJ
Functia de presedinte al ICCJ este una din pozitiile cheie din justitie. La ICCJ se judeca toate cazurile de coruptie care privesc ministri sau parlamentari. Potrivit atributiilor prevazute de lege, presedintele ICCJ desemneaza judecatorii Completului de 9 judecatori. Acest complet, Conform art. 24 din Legea nr. 304/2004, republicata, solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Spre exemplu, completul de 9 judecatori a deliberat in cazul Voicu, avocatii acestuia solicitand revocarea mandatului de arestare si eliberarea sub control judiciar. Completul de 9 a judecat si in cazul „Matusa Tamara” in care este acuzat Adrian Nastase.

Potrivit legii, acelasi complet ales de presedintele ICCJ judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara. Adica in cazul in care un magistrat este sanctionat disciplinar de CSM, recursul se judeca de completul de 9 de la ICCJ. (Attila Biro, Victor Cozmei)
Alte competente al presedintelui ICCJ:

  • Presedintele propune, impreuna cu ministrul justitiei, numarul maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se stabileste prin hotarare a Guvernului;
  • desemneaza, prin tragere la sorti, judecatorii care formeaza Biroul Electoral Central;
  • aproba intocmirea dosarelor de pensionare din carul ICCJ;
  • acorda grade, trepte, gradatii, indemnizatii de conducere, salarii de merit, premii si alte drepturi ale personalului, potrivit legii, si rezolva contestatiile referitoare la stabilirea acestora. Detalii aici.

Leave a Response