|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

HACKERI VALCENI ARESTATI! REŢINUŢI PENTRU ATACURI DE TIP PHISHING ŞI RETRAGERI FRAUDULOASE DE NUMERAR DIN ATM-URI 

HACKERI VALCENI ARESTATI! REŢINUŢI PENTRU ATACURI DE TIP PHISHING ŞI RETRAGERI FRAUDULOASE DE NUMERAR DIN ATM-URI

Şapte persoane din Rm. Vâlcea şi Arad sunt suspectate că au accesat neautorizat şi au pătruns în baza de date securizată a unei companii de comerţ electronic, de unde au sustras documente interne, fişiere, ID-uri şi parole ale angajaţilor / În urma acestor activităţi infracţionale, gruparea a prejudiciat  în jur de 500 de persoane din străinătate, cu peste 300.000 de euro.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea, au probat activitatea infracţională a unei grupări organizate care acţiona pe linia fraudelor informatice şi accesarea fără drept a unor sisteme informatice. Din investigaţii a rezultat că membrii grupării desfăşurau activităţile infracţionale în România, pe raza judeţelor Vâlcea, Timişoara, Arad şi municipiul Bucureşti, precum şi în Italia şi Statele Unite ale Americii.

În sarcina acestora s-a reţinut săvârşirea mai multor infracţiuni  de fraudă informatică, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr.161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice), Legea nr. 365/2002 (privind comerţul electronic), precum şi a infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 39/2003 (privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate).

În fapt, în cursul anului 2009, MIHAIL C., prin lansarea a trei atacuri tip phishing asupra a aproximativ 3.700 angajaţi ai unei companii, a reuşit sustragerea ID-urilor şi parolelor acestora, iar ulterior a accesat neautorizat şi a pătruns în baza de date securizată a companiei, de unde a sustras  documente interne ale companiei şi diverse fişiere, printre acestea fiind şi o aplicaţie utilizată de angajaţi pentru interogarea bazelor de date cu clienţii companiei şi cu tranzacţiile desfăşurate de către aceştia.
Prejudiciul suferit de companie, drept consecinţă a atacului de tip phishing, a fost de 3.000.000 de dolari.

Suspectul a folosit ulterior aceste date la săvârşirea de fraude informatice, respectiv operaţiuni de retragere de numerar din ATM-uri prin utilizarea neautorizată a acestor date, fiind sprijinit de către Nicolae V., de 24 de ani, din comuna Olanu, judeţul Vâlcea, Călin A., de 25 de ani, din municipiul Arad , Simona V., de 30 de ani, din municipiul Arad, Gabriela M., de 21 de ani, Madalin B., de 22 de ani, Ionuţ A., de 22 de ani şi Vasile C., de 25 de ani, toţi din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În urma acestor activităţi infracţionale, gruparea a prejudiciat  în jur de 500 de persoane din străinătate, cu peste 300.000 de euro.
La data de 22 septembrie a.c., au fost desfăşurate simultan şapte percheziţii domiciliare în Râmnicu Vâlcea, Arad, Drăgăşani şi comuna Olanu din judeţul Vâlcea, de unde au fost ridicate: aparatură electronică, bani, precum şi alte înscrisuri care să probeze activitatea infracţională a suspecţilor.

În urma probatoriului administrat de poliţişti, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Mihail C., Nicolae V. şi Călin A., ceilalţi urmând a fi cercetaţi în stare de libertate.

La instrumentarea cauzei poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi procurorii DIICOT au colaborat cu  ofiţerii US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi cu autorităţi judiciare din SUA şi Italia.
 

Leave a Response