|vineri, aprilie 19, 2024
  • Follow Us!

Centrul de instrucţie a câinilor “militari” de la Vlădeşti a împlinit 10 ani 

Centrul de instrucţie a câinilor „militari” de la Vlădeşti a împlinit 10 ani

Luni, 20 septembrie 2010, Sectorul de Creştere Instrucţie şi Dresaj Câini de la Vlădeşti, din cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” a sărbătorit 10 ani de la înfiinţare, prilej cu care conducerea instituţiei militare a organizat o manifestare specifică, la care au fost invitaţi să participe o serie de reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai celor mai importante instituţii locale şi judeţene. După o scurtă prezentare a specificului activităţii desfăşurate în baza de la Vlădeşti, reprezentanţii Sectorului de Creştere Instrucţie şi Dresaj Câini au prezentat un amplu exerciţiu de dresaj al câinilor din dotare, dar şi câteva demonstraţii de detectare a unor materiale explozive şi capturare a infractorilor. Invitatul special al manifestărilor a fost generalul de brigadă dr. Mihai Silviu Popescu care s-a dovedit impresionat de profesionalismul instructorilor, dar şi de complexitatea exerciţiilor efectuate de câinii antrenaţi în baza vâlceană.

„Aniversarea celor 10 ani de existenţă neîntreruptă în cadrul unităţii noastre a Sectorului de Creştere Instrucţie şi Dresaj Câini îmi oferă un onorant prilej de a evidenţia importanţa acestuia în peisajul militar românesc al Forţelor Terestre şi de a omagia efortul admirabil al militarilor care au trudit pentru a pune bazele acestei structuri, singura de acest fel în cadrul Armatei Române, dar şi pentru dezvoltarea şi modernizarea acesteia”, a declarat comandantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EIOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea.

Sectorul de Creştere Instruire şi Dresaj Câini Râmnicu Vâlcea, condus de cpt. dr. Marius Panait a luat fiinţă în anul 2000, constituind o necesitate a Ministerului Apărării de a folosi un mijloc eficient de pază a obiectivelor militare cu ajutorul câinilor de serviciu şi de a pune la punct o reţea de câini bine pregătiţi în detectarea materialelor explozive. Bazele unităţii au fost solidificate progresiv, efectivul de câini fiind perpetuat cu mare atenţie de la 14 patrupede selectate riguros din gene pure. În prezent, baza este singura din ţară care se ocupă integral de creşterea, instruirea şi dresarea câinilor pentru aceste operaţiuni speciale.  

Leave a Response