|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

TNL Vâlcea reînnoadă tradiţia Şcolii Politice ÔÇ£I. Gh. Duca” 

TNL Vâlcea reînnoadă tradiţia Şcolii Politice “I. Gh. Duca”

Sâmbătă şi duminică, (25, 26 septembrie) sala de conferinţe a pensiunii Taco din Horezu a fost gazda ediţiei a VIII-a a Şcolii Politice “I. Gh. Duca”. În prima zi, după cuvintele introductive rostite de proaspătul lider al TNL Vâlcea, consilierul Victor Popescu şi senatorul Emilian Frâncu – preşedinte PNL Râmnicu Vâlcea, în calitate de gazde, cei aproximativ 100 de tineri liberali din toată ţara au asistat la seminariile organizate pe teme politice generale, de actualitate.

Sâmbătă a fost ziua cea mai plină, din punct de vedere al instruirii, alocuţiunile susţinute de Preşedintele TNL la nivel naţional, Florin Alexe (totodată şi preşedinte al PNL Sector 3 Bucureşti), senatorul Teodor Meleşcanu (Rectorul Şcolii, fost ministru de Externe şi al Apărării, desemnat ministru de externe în guvernul liberal din umbra), deputatul Alina Gorghiu (preşedinta celebrei comisii parlamentare de anchetă în cazul Ministrului Tineretului Monica Iacob Ridzi), vicepreşedintele PNL Mihai Voicu (fost ministru pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu) bucurându-se de aprecieri unanime, drept dovadă şi numeroasele întrebări adresate din auditoriu fiecăruia în parte.

Cum era şi de aşteptat, Florin Alexe şi-a felicitat colegii de la TNL Vâlcea pentru reînnodarea unei tradiţii care anul trecut părea în pericol şi a promis că va ajuta ca Şcoala Politică I. Gh. Duca să devină un eveniment cu anvergură chiar internaţională, de la anul. Cel mai popular “lector” s-a dovedit a fi, anul acesta, tot Teodor Meleşcanu, senatorul liberal vorbindu-le tinerilor despre soluţiile propuse de PNL pentru ieşirea României din criza economico-socială. “România are nevoie de un proiect, de un program de guvernare complet, ceea ce este evident că nu există în prezent.

Are nevoie de viziune, de soluţii care să facă din nou economia ţării una predictibilă pentru investitorii străini. Soluţiile să le spunem de manual indicate ar fi fost în cel mai rău caz îngheţarea salariilor în sistemul bugetar şi nu diminuarea lor, micşorarea impozitelor şi nu creşterea lor, alocarea unor procente bugetare care să dea stabilitate şi credibilitate sistemului, de exemplu minim 6% pentru sănătate, aproximativ 7% pentru educaţie şi în orice condiţii, minim 1% pentru cercetare.

Nu mai vorbesc de investiţii. Sunt soluţii foarte multe pentru încurajarea investitorilor străini să participe la relansarea economică a României, însă actuala guvernare nu împărtăşeşte aceste preocupări. Nici eu nu înţeleg de ce se încăpăţânează să păstreze în denumirea partidului (PD-L – n.r.) componenta “liberal”. Nu au nimic în comun cu liberalismul. În altă ordine de idei, acest eveniment de tradiţie este o dovadă a faptului că PNL este preocupat în continuare de promovarea tinerilor în politică în special pe bază de competenţă profesională şi a unui proces îndelungat de instruire politică”, sunt câteva din ideile exprimate de rectorul şcolii politice, senatorul Teodor Meleşcanu.

Seara de sâmbătă s-a încheiat târziu, cu o masă festivă şi o discotecă organizată de TNL Vâlcea şi organizaţia PNL Horezu.
Duminică dimineaţă, invitaţii s-au deplasat la mormântul lui I. Gh. Duca de la Urşani, la Cula Duca şi la mănăstirile din zonă. La ora 12.00 a fost organizat ultimul seminar, susţinut de europarlamentarul Norica Nicolai, preşedinte al OFL la nevl naţional şi membră în Biroul Politic Central al PNL.

* Ion Gheorghe Duca s-a născut la 20 decembrie 1879 în București şi a decedat la 29 decembrie 1933, în Sinaia, în urma unui asasinat executat de așa – numiții Nicadori, din cauza eforturilor sale de a opri avântul mișcării fasciste Garda de Fier. După absolvirea studiilor universitare (Facultatea de Drept a Universităţii Sorbona din Paris) a primit un post de Judecător la Horezu. S-a căsătorit cu Nadia şi a cumpărat proprietatea care şi astăzi îi poartă numele.

A fost unul dintre cei mai tineri parlamentari liberali (ales în Camera Deputaților în 1908, la doar 29 de ani) şi a devenit cel mai tânăr ministru liberal (1914, Ministru al Educaţiei, 35 de ani) din perioada antecomunistă, fiind un simbol al tineretului liberal din toate timpurile, în acest sens. A fost Preşedinte al Partidului Naţional Liberal (1930 – 1933) şi Prim-ministru al României (14 noiembrie – 29 decembrie 1933).

Leave a Response