|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Petrom, Hidroelectrica şi Conpet au poluat râurile din Vâlcea cu produse petroliere 

• Conform unui raport al Administraţiei Bazinale Olt,

Petrom, Hidroelectrica şi Conpet au poluat râurile din Vâlcea cu produse petroliere

Potrivit unui raport de activitate al Serviciului Gestiune, Monitoring şi Protecţia Resurselor de Apă din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Olt, calitatea globală a  râului Olt şi a afluenţilor din punct de vedere fizico-chimic se prezintă astfel: din 3465 km aflaţi sub observatie, 1146 km sunt de categoria I-a (foarte bună), iar 112 km sunt de categoria a-V-a (foarte proastă). Din totalul de apă prelevat în anul 2009, industria a utilizat 44,69%, populaţia 53,76%  şi agricultura 23,98%. Pe ansamblul Administraţiei Bazinale Olt, s-a obţinut un indice de realizare a balanţei apei de 76,37%. În anul 2009, sursele de apă au avut capacitatea de a satisface cerinţa pentru toate categoriile de consumatori.

În anul 2010, până în luna octombrie au avut loc 4 poluări accidentale. Toate cele patru poluari au avut loc in judetul Valcea, natura poluantului fiind, la toate, produs petrolier. Prima a avut loc pe râul Lotru, loc. Malaia, unde, in urma scaparilor de ulei hidraulic tip TBA 57 de la grupul care se afla in retehnologizare  al SC Hidroelectrica SA, acesta a ajuns in lacul Malaia. S-a intervenit prin montarea de baraje absorbante de colectare a uleiului, si prin imprastierea de amterial absorbant de tip Casorb. S-a colectat intreaga cantitate de ulei tehnologic amestecat cu material absorbant, si a fost depozitata in recipienti metalici in patii special amenajate.

Următoarea a avut loc pe pârâul Mamu, loc. Madulari. Poluatorul a fost SC Conpet SA Ploiesti, sector Orleşti Gherceşti. Au avut loc scurgeri de titei care au fost cantonate sub zapada, si, odata cu topirea acesteia, titeiul a fost antrenat in pr. Mamu. Pentru reducerea si stoparea poluarii s-a intervenit cu baraje din baloti, baraje absorbante si material absorbant tip Spillsorb. S-a monitorizat in permanenta modul de evolutie al poluarii pe tot parcursul acesteia.

O alta poluare a avut loc pe râul Olt, lacul Zăvideni, unde au fost observate irizatii pe luciul apei. Poluatorul nu a fost identificat. S-a intervenit cu material absorbant de tip Casorb pentru stoparea propagarii undei de polaure.
În data de 24.03.2010 in timpul inlocuirii unui tronson din conducta de pompare titei a OMV Petrom grup zacaminte Mamu – Otesti – parc Stoilesti, nu s-a blindat capatul liber al vechii conducte, astfel incat la cuplarea noului tronson s-a scurs zestrea conductei vechi in pârâul Staneasca (300 l apa sarata si titei). S-a intervenit cu 6 baraje absorbante si 50 Kg de absorbant Spillsorb biodegradabil.

Leave a Response