|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Declaratie politica PSD 20 oct 2010 

Declaraţie politică

SFÂRŞIT DE HAOS,

ÎNCEPUT DE ECHILIBRU NAŢIONAL

    Prin amendamentele aduse la Statut, dar mai ales prin Programul de guvernare în care sunt cuprinse strategii temeinic elaborate de către specialişti pe toate domeniile economico-sociale, ultimul Congres al Partidului Social Democrat va rămâne ca un eveniment politic extrem de important menit să dea soluţii unor grave probleme ale ţării. Obiectivele cu largă deschidere ale acestui Program sintetizat sub titlul „România corectă, România socială” sunt judicios structurate atât temporal – cu termene imediate sau cu întindere medie – cât şi tematic.

PSD se angajează, de exemplu ca, chiar din prima zi de guvernare, să revină la salariile bugetarilor de dinaintea amputării cu 25%, să blocheze Legea pensiilor şi să îngheţe cheltuielile materiale la utilităţi, bunuri şi servicii, punând stavilă aservirii banului public faţă de clientela de partid.

    O altă ţintă a primei zile de guvernare are în vedere începerea unui audit financiar şi instituţional ale cărui concluzii se vor coagula într-o „Carte neagră a guvernării Băsescu – Boc” prin care se va aduce la cunoştinţa publică amploarea dezastrului naţional provocat de actuala putere.

    Tot pe termen scurt, dar la nivelul primei luni de guvernare, se vor aplica nu mai puţin de 13 soluţii prioritare între care se vor număra: creşterea salariului minim la 750 – 800 lei, reducerea impozitării muncii prin scăderea CAS la angajator cu 3%, deblocarea posturilor din instituţiile medicale şi a angajării tinerilor absolvenţi în sistemul sanitar de stat, îngheţarea pe o perioadă de un an a preţului energiei furnizate populaţiei etc.

    Pentru primul an de guvernare, Partidul Social Democrat se angajează să introducă sistemul diferenţiat de impozitare pentru care propune două variante de lucru. Cea dintâi variantă vizează impozitarea în patru trepte, adică: 0% pentru veniturile de până la 1000 lei, 15% pentru veniturile sub 4500 lei, 25% pentru veniturile între 4500 şi 9000 lei şi 35% pentru veniturile care depăşesc pragul de 9000 lei.

    Cea de-a doua variantă cuprinde numai 3 trepte şi anume impozitarea cu 8% a veniturilor până la 10 milioane lei vechi, 12% pentru veniturile cu prag maxim de 45 milioane lei şi 16% impozitarea veniturilor de la 45 milioane lei în sus. De asemenea, PSD va susţine păstrarea impozitului pe profit la 16% şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit.

    În aplicarea taxei pe valoarea adăugată se va avea în atenţie majorarea acestora la produsele de lux şi diminuarea până la 5% pentru pâine, carne proaspătă, lapte, ulei şi zahăr.

    Prin Programul lansat la Congresul de la sfârşitul săptămânii trecute, ca şi prin întreaga sa activitate, Partidul Social Democrat îşi asumă datoria istorică de a stăvili dezastrul provocat de actuala putere care, aşa cum simt pe spinarea şi în buzunarele lor toţi românii, a atins cote inimaginabile. România se află astăzi cu un picior în prăpastie, iar guvernarea coaliţiei artificiale şi de conjunctură s-a transformat într-un haos naţional intrând în contradicţie totală cu populaţia.

    Speriat de anvegura politică a măsurilor reparatorii şi a soluţiilor pragmatice propuse de PSD, acoliţii puterii au scos la înaintare corul bocitoarelor. Aşa-numita Ana Pauker a pdl-iştilor, adică Sulfina Barbu s-a lansat într-un solfegiu lacrimogen susţinând că, dacă vor fi implementate, propunerile economice ale PSD vor falimenta – vai! – România. Tot ea, ca o veritabilă Mama Omida ridicându-şi poalele portocalii pe cap, boceşte şi ameninţă că propunerile formulate la Congresul PSD ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea economică şi pentru capacitatea de plată a României.

    Bineînţeles, din corul bocitoarelor portocalii nu putea să lipsească vocea „sopranică” a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, care vede în Programul strategic al PSD un cataclism ce „ar duce la sărăcirea tuturor românilor, fără niciun fel de speranţă pentru niciun român”.

    Politica de tarabă şi de bişniţă a Guvernului se vede azi şi mai ameninţată de moţiunea de cenzură depusă în prima zi a acestei săptămâni, prin consens, de forţele opoziţiei. „Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, aşa cum se intitulează documentul de sancţionare maximă a Guvernului, a produs, după cum era de aşteptat, degringoladă şi panică în interiorul PDL. Temerea cea mai mare o dă eventuala susţinere a moţiunii chiar de către reprezentanţi ai săi în Parlament. Aşa se explică şi propunerile şi promisiunile amăgitoare lansate cu discreţie. De exemplu, pentru   a-şi convinge parlamentarii să nu trădeze, noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a şoptit la ureche senatorilor şi deputaţilor din barca PDL că vor primi câte 250 mii lei pentru colegiul fiecăruia, aşa cum li s-a promis cu ocazia votării Legii pensiilor.

    La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, nu s-a jenat să le promită şi ea 10.000 km de drumuri judeţene şi comunale, precum şi proiecte de dezvoltare locală cu dedicaţie.

    De ce se tem liderii PDL de eventuale trădări? Simplu! Se tem pentru că şi unii dintre parlamentarii lor au înţeles că moţiunea de cenzură nu este a PSD, PNL sau PC, ci a tuturor românilor împotriva unui Guvern iresponsabil şi antipopular. Au înţeles, la rândul lor, că este imoral să-şi mai păteze obrazul şi onoarea şi să se discrediteze definitiv în ochii celor care le-au încredinţat votul şi mandatul de parlamentar.

Dr.ing. ION CÎLEA

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Vâlcea

Leave a Response