|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Afacerile Oltchim au început să-şi revină. S-au oprit pierderile? 

Afacerile Oltchim au început să-şi revină. S-au oprit pierderile?

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) spune că a reuşit să redreseze activitatea firmei revenind pe profit în luna septembrie pentru prima dată în ultimii doi ani după ce a îmbunătăţit segmentele de activitate care nu depind de etilena pe care Arpechim o furniza companiei.

În luna septembrie din 2008 Petrom a sistat activitatea Arpechim, care livra către Oltchim cea mai mare parte a materiei prime, de la acea dată combinatul acumulând pierderi de aproape 600 mil. lei (circa 145 mil. euro).
În trimestrul al treilea din acest an rezultatele Oltchim au înregistrat o îmbunătăţire, compania reducându-şi pierderile de peste 50 de ori faţă de acelaşi interval din 2009, până la circa un milion de lei (235.000 de euro), în condiţiile în care afacerile combinatului s-au majorat cu 43%, la 367,7 mil. lei (86,4 mil. euro).

„În paralel cu achiziţia petrochimiei, Oltchim a îmbunăţit funcţionarea instalaţiilor care nu sunt dependente de consumul de etilenă, astfel încât să se eficientizeze activitatea chiar şi în condiţii de funcţionare redusă”, au precizat reprezentanţii Oltchim. Afacerile companiei din luna septembrie s-au cifrat la 132,5 mil. lei (31 mil. euro), iar conducerea societăţii estimează că vânzările vor urca în octombrie la 31,8 mil. euro şi la 40,6 mil. euro în penultima lună a anului. Afacerile prognozate din luna noiembrie sunt însă condiţionate de asigurarea de către combinat a finanţării necesare furnizării materiei prime necesare pentru pornirea instalaţiilor petrochimiei Arpechim, ale cărei active au fost achiziţionate de Oltchim la începutul anului.

Conducerea combinatului chimic a declarat săptămâna trecută pentru Ziarul Financiar că a finalizat lucrările de revizie şi de reparaţii în vederea repornirii instalaţiilor petrochimiei de la Piteşti şi că în prezent face demersurile necesare în vederea atragerii de împrumuturi pentru asigurarea capitalului de lucru. La finele lunii septembrie, acţionarii combinatului au aprobat contractarea unor împrumuturi bancare în valoare de 100 mil. euro, dintre care 40 mil. euro erau destinate lucrărilor de repornire a instalaţiilor de la Piteşti, iar restul pentru capital de lucru necesar punerii în funcţiune integrată a combinatului. Între timp, principalul acţionar minoritar al Oltchim, grupul german PCC, care deţine o participaţie de 12,15% din capital, a contestat în instanţă decizia luată de acţionari privind contractarea noilor credite pe motiv că împrumuturile erau garantate cu activele petrochimiei Arpechim care fuseseră achiziţionate de companie cu un euro. Reprezentanţii PCC consideră că activele preluate au fost reevaluate artificial la 89,5 mil. euro. În ciuda revenirii afacerilor, situaţia financiară a companiei este în continuare precară, la data de 31 septembrie combinatul având datorii de 2,19 mld. lei (515 mil. euro). Valoarea contabilă a firmei era una negativă, de circa -150 mil. euro.

Afacerile Oltchim din primele nouă luni ale anului au ajuns la 909,1 mil. lei (217,3 mil. euro), în creştere cu 14,8% faţă de intervalul ianuarie-septembrie din 2009. Deşi mai mari, vânzările înregistrate de companie sunt mult în urma previziunilor de la începutul anului, când conducerea estima că afacerile o să urce în acest an de 2,5 ori, până la 2,66 mld. lei (circa 625 mil. euro). După primele nouă luni din 2010, Oltchim a înregistrat pierderi de 178,2 mil. lei (42,6 mil. euro), uşor mai ridicate comparativ cu perioada similară din 2009. Acţiunile Oltchim au câştigat vineri 1,3% şi au închis ziua la un preţ de 0,227 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 18,2 mil. euro.

Leave a Response