|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Peste 300 de persoane au participat la un seminar organizat de Asociaţia Transplantaţilor 

• În staţiunea Călimăneşti-Căciulata,

Peste 300 de persoane au participat la un seminar organizat de Asociaţia Transplantaţilor

Asociaţia Transplantaţilor din România, în colaboarare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, a organizat în perioada 19 – 21 noiembrie 2010 la Hotel Cozia, din staţiunea Călimăneşti-Căciulata, dezbaterea „Îmbunătăţirea reinserţiei familiale, sociale şi profesionale a pacienţilor aflaţi în stare post transplant din România”. Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului „Mesagerii” – proiect finanţat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. La eveniment au fost prezenţi peste 300 de persoane din toată ţara, reprezentanţi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România, ai DGASPC-urilor şi din partea comisiilor de evaluare a persoanelor cu handicap.

Printre temele abordate la seminar se numără: Handicap sau dizabilitate – definiţii şi reglementări interne şi internaţionale; Transplantul de organe – punctul de cotitură spre o nouă viaţă; Pacientul în stare post transplant – grefa funcţională cel mai de preţ bun!; Coordonatele de viaţă ale pacientului în stare post transplant (în familie, în comunitate sau societate, în plan profesional); Sentimentele care însoţesc grefa – mărturii; „Nu te teme şi nu te ruşina să zâmbeşti, să te bucuri, să fi fericit şi demn! – Respectul şi siguranţa ni le pot da ceilalţi”, etc.

Proiectul „Mesagerii” a fost implementat de ATR în perioada 15 noiembrie 2009 – 15 noiembrie 2010 şi a fost finanţat prin Mecanismul financiar SEE şi Programul Norvegian de Cooperare. 

Necesitatea realizării unui asemenea proiect a apărut în urma multelor sesizări şi cereri de sprijin, primite de la membrii asociaţiei, pentru recunoaşterea statutului de „persoană cu dizabilităţi”. Obiectivele propuse spre realizare: creşterea capacităţii de auto-ajutorare şi reprezentare a intereselor grupului de pacienţi aflaţi în stare post transplant; cresterea gradului de conştientizare şi implicare a factorilor responsabili în vederea diminuării gradului de discriminare al persoanelor aflate în stare post transplant; îmbunătăţirea activităţii asociaţiei în scopul creşterii vizibilităţii şi a forţei de negociere cu instituţiile statului. (P.C.)

Leave a Response