|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Condamnări grele la închisoare în dosarul traficului de influenţă de la Serviciul de Permise Auto 

Condamnări grele la închisoare în dosarul traficului de influenţă de la Serviciul de Permise Auto

• Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Maria Gogoaşe la pedeapsa de 8 ani de închisoare cu executare, iar fosta secretară din cadrul IPJ Vâlcea, Aurelia Lăcraru, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

Poate puţină lume ştie dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, prin decizia penală nr. 1917 din 14.05.2010, a decis condamnarea defintivă la închisoare a fostei secretare din cadrul IPJ Vâlcea – Serviciul Poliţiei Rutiere, Aurelia Lăcraru, precum şi a inculpatei Maria Gogoaşe. Dosarul a fost instrumentat de DNA Piteşti în urmă cu exact doi ani.

Concret, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Maria Gogoaşe la pedeapsa de patru ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. De asemenea, a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de patru ani închisoare aplicată inculpatei Maria Gogoaşe de către Tribunalul Bucureşti, la data de 28.09.2007, într-o altă cauză, pe care o cumulează cu pedeapsa nou aplicată, urmând ca inculpata să execute în total, opt ani închisoare. Tot ICCJ a interzis inculpatei Maria Gogoaşe exercitarea unor drepturi atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe un termen de trei ani după executare: dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

În ceea ce o priveşte pe Aurelia Lăcraru, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Tot ICCJ i-a interzis inculpatei Aurelia Lăcraru exercitarea unor drepturi pe perioada executării pedepsei: dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. De asemenea, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, Aurelia Lăcraru nu are dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Ceilalţi cinci inculpaţi au primit condamnări cu suspendare. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Lucia Cotar la pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de patru ani, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. De asemenea, i-a condamnat pe inculpaţii Ionel Lăzăroiu, Maria Lăzăroiu, Gheorghiţa Popa şi Dumitru Tănase la pedepse de câte doi ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de patru ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. ICCJ le-a interzis aceloraşi inculpaţi exercitarea drepturilor de a fi aleşi în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, cu suspendarea pedepsei accesorii pe perioada suspendării pedepsei principale.

Maria Gogoaşe a pretins şi primit de la mai multe persoane suma de 17.500 euro

În luna octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Aurelia Lăcraru, în stare de arest preventiv, secretară în cadrul IPJ Vâlcea – Serviciul Poliţiei Rutiere, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată; Maria Gogoaşe, în stare de arest preventiv, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată; Lucia Cotar, în stare de arest preventiv, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată; Ionel Lăzăroiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă; Maria Lăzăroiu, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă; Gheorghiţa Popa, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă; Daniel Dumitru Tănase, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2006 şi în perioada aprilie 2007 – mai 2008, Maria Gogoaşe a pretins şi primit de la mai multe persoane fizice suma totală de 17.500 euro, lăsându-i să creadă că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Vâlcea (SPCRPIV), Primăriei Rm. Vâlcea, Poliţiei Comunitare şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea promiţându-le, în schimb, că va interveni pentru rezolvarea mai multor probleme personale ale acestora, cum ar fi obţinerea frauduloasă a permisului de conducere, atribuirea unor copii în plasament familial sau obţinerea unei locuinţe sociale.

La rândul său, Aurelia Lăcraru, angajată a IPJ Vâlcea – Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea, în perioada aprilie 2007 – decembrie 2007, a pretins singură sau împreună cu Maria Gogoaşe, prin intermediul inculpatei Lucia Cotar, suma totală de 5.600 euro şi bunuri alimentare în valoare de 1.400 RON de la mai multe persoane fizice şi de la Ionel Lăzăroiu, Maria Lăzăroiu, Gheorghiţa Popa şi Dumitru Tănase, lăsându-i să creadă că are influenţă asupra unor ofiţeri examinatori din cadrul SPCRPCIV Vâlcea, pentru a-i determina să faciliteze obţinerea, în mod fraudulos, a permisului de conducere.
În vederea confiscării speciale a sumelor de bani primite ca mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor Maria Gogoaşe şi Aurelia Lăcraru. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MIRA – Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Vâlcea.

(Petre Coman)

Leave a Response