|miercuri, aprilie 24, 2024
  • Follow Us!

Fenomenul prăbuşirilor de la Buneşti se află sub control 

Fenomenul prăbuşirilor de la Buneşti se află sub control

Situaţia critică apărută în comuna Buneşti la sfârşitul săptămânii trecute a intrat în normalitate. Ea a fost provocată de prăbuşirea unui tavan de pământ peste un gol creat de pânza freatică ce a dizolvat şi antrenat un filon de sare, fenomen care a pus în pericol gospodăria unui localnic şi care a creat alte riscuri de extindere a cavernei.

În toate zilele care au urmat, echipe ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu forţe locale mobilizate de primarul Viorel Radi au acţionat cu promptitudine şi profesionalism reuşind să ţină fenomenul şi efectele sale sub control. La faţa locului s-a aflat, de asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, care a monitorizat acţiunile de intervenţie până la finalizarea lor. „Doresc să aduc mulţumiri administratorilor de balastiere din vecinătatea comunei Buneşti pentru generozitatea de a pune la dispoziţie cele 4.000 tone de bolovani şi agregate de râu care au fost folosite la umplerea cavernei şi la consolidarea zonei afectată de prăbuşire – a declarat preşedintele Ion Cîlea. Mulţumesc, de asemenea, domnului Dumitru Gigârdu, administratorul SC Promo-Sort SRL Rm.Vâlcea care ne-a asigurat cea mai mare parte a mijloacelor auto pentru transportul balastului”.

La rândul său, Viorel Radi, primarul comunei Buneşti, precizează că va iniţia un program de cercetare şi foraje geologice în toate punctele din localitate unde există izvoare cu apă sărată. Această acţiune va avea ca principal scop cunoaşterea structurii geologice a solului de medie adâncime, evaluarea unor eventuale riscuri şi prevenirea altor surprize ca cele petrecute în satul Titireci.

Leave a Response