|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Ministrul Boagiu a amânat orice discuţii depre calea ferată Vâlcea-Vâlcele până după 2014 

• Potrivit unui răspuns la o interpelare adresată de deputatul Samoil Vîlcu,

Ministrul Boagiu a amânat orice discuţii depre calea ferată Vâlcea-Vâlcele până după 2014

• în acest an s-au dat bani doar pentru… monitorizarea vitezei de deplasare a versanţilor adiacenţi căii ferate

În cursul lunii trecute, deputatul Samoil Vîlcu a formulat o nouă interpelare adresată ministrului Transporturilor în privinţa situaţiei lucrărilor la calea ferată Vâlcea – Vâlcele. „Linia ferată Râmnicu Vâlcea – Vâlcele a fost proiectată pentru a asigura legătura feroviară între liniile principale: Bucureşti-Piteşti-Piatra Olt şi Bucureşti-Braşov-Sibiu-Arad-Curtici. În anul 1978 a început construcţia acestei căi ferate în lungime de 39 de km, lucrările desfaşurându-se până în anul 1996, an în care au fost sistate lucrările din lipsa fondurilor.

Sectorul de cale ferată începe la km 131 prin desprindere în staţia Vâlcele, de linia Piteşti – Curtea de Argeş şi se termină la km 169, prin racordare la linia Piatra Olt-Podu Olt în staţia Bujoreni. Linia ferată a fost construită în profil mixt şi a necesitat lucrări ample de consolidare a terasamentului. Pe cuprinsul liniei existau patru staţii de cale ferată: Tutana, Schitu Matei, Sâmnic şi Vâlcea Est. În anul 2004 s-a demontat suprastructura căii ferate pentru utilizarea platformei ca drum tehnologic de acces. Utilizarea acestei căi ferate ar fi adus multiple beneficii şi ar fi redus semnificativ distanţele dintre oraşe importante din România. Aş dori, doamnă ministru să-mi comunicaţi în ce măsură este posibil să fie reluate lucrările de construcţie a căii ferate Vâlcea – Vâlcele, investiţie de o importanţă majoră”, se menţionează în interpelarea deputatului vâlcean.

Săptămâna trecută, a venit şi răspunsul de la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu: „Obiectivul de investiţii «Linie nouă CF Vâlcele – Râmnicu Vâlcea» este cuprins în lista obiectivelor de investiţii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR, cu finanţare integrală sau parţială de la buget pe anul 2010, conform Legii Bugetului de stat nr. 11/2010, cu alocaţie în acest an pentru sistemele de monitorizare a vitezei de deplasare a versanţilor adiacenţi căii ferate, necesare actualizării proiectului. Precizăm că obiectivul este inclus în strategia pe termen mediu a dezvoltării infrastructurii feroviare şi cuprins în lista proiectelor prioritare din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii cu finanţare după anul 2014. În condiţiile economice actuale, Compania Naţională de Căi Ferate CFR face eforturi pentru menţinerea în parametrii de funcţionare în siguranţă a tronsonului de cale ferată Bucureşti – Piteşti – (Vâlcele) – Curtea de Argeş”. (P.C.)

Leave a Response