Prim procurorul Trancă, suspendat din funcţie, riscă până la 12 ani de închisoare
Prim procurorul Trancă, suspendat din funcţie, riscă până la 12 ani de închisoare
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât miercuri, 5 ianuarie 2011, suspendarea din funcţia de procuror a lui Teodor Trancă, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, începând cu această dată, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale.
Potrivit anchetatorilor, Teodor Trancă este cercetat în dosarul omului de afaceri Ovidiu Ciogescu, directorul SC Electro Vâlcea, care împreună cu fostul director CEC Bank, Dorin Dobrişan, se află în arest preventiv de mai bine de patru luni, fiind acuzaţi de dare de mită, respectiv luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi uz de fals. Dacă va fi găsit vinovat, Teodor Trancă riscă până la 12 ani de închisoare.
Teodor Trancă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea poate fi reţinut în orice moment de colegii săi, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Deja Secţia de Procurori a CSM a dat aviz pentru reţinerea şi arestarea acestuia, probele prezentate fiind destul de convingătoare. Trancă a fost chemat luni din nou la audieri la DNA Piteşti. Prim-procurorul este cercetat într-un dosar disjuns din cel al omului de afaceri Ovidiu Ciogescu şi al ex-directorului CEC Bank, Dorin Dobrişan, ambii trimişi în judecată în urmă cu câteva luni tot de către procurorii DNA Piteşti, pentru mai multe infracţiuni economice şi de corupţie.
Anchetatorii au anunţat la momentul trimiterii în judecată a celor doi că au disjuns din dosar o altă cauză, în care fac cercetări cu privire la posibile fapte de corupţie comise de Ciogescu, împreună cu un magistrat. Procurorii anticorupţie, însoţiţi de poliţişti, au descins în luna noiembrie 2010 în casa fostului prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, unde au căutat, printre altele, fotografii cu Ciogescu şi Trancă. Prim-procurorul a fost dus cu mandat de aducere la sediul DNA Piteşti, dar a iesit liber după câteva ore, susţinând că nu ştie despre ce dosar este vorba şi că nu a comis nicio ilegalitate. Surse din interiorul DNA suţin că există foarte mari şanse ca Teodor Trancă să fie reţinut în perioada imediat următoare în arestul IPJ Argeş.
Trancă, acuzat că a luat bani de la Ciogescu pentru a-l scăpa de puşcărie
Procurorii DNA Piteşti l-au acuzat pe magistratul Teodor Trancă de luare de mită şi trafic de influenţă, susţinând că acesta ar fi primit bani şi bunuri de la omul de afaceri Ovidiu Ciogescu, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii care anchetau presupusele ilegalităţi comise de omul de afaceri, pentru o soluţie favorabilă. Ciogescu era acuzat de procurorii DNA Piteşti că i-a dat mita fostului director al CEC Bank Vâlcea, Dorin Dobrişan, patru autoturisme, un Volkswagen Passat HL, Audi A 6 Quattro 3TDI, Audi A4 2.7. TDI şi un Volkswagen Passat CC, dar şi electrocasnice. În schimbul maşinilor şi electrocasnicelor, Dobrişan ar fi semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii, în valoare de aproape 1 milion şi jumătate de lei, atribuite în condiţii nelegale societăţii SC Electro Vâlcea SRL, administrată de Ciogescu.
De asemenea, Dobrişan ar fi semnat mai multe contracte cu firmele lui Ciogescu, contracte prin care omul de afaceri a vândut CEC Bank, la sume de câteva ori mai mari decât cele reale, mai multe bunuri. În plus, în perioada 2005 – 2009, SC Electrovâlcea SRL a beneficiat de o linie de credit acordată de CEC Bank Vâlcea, iniţial în cuantum de 1.000.000 lei, suplimentată ulterior la suma de 6.250.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dobrişan Dorin, a normelor bancare interne. În aceeaşi perioadă, SC Marvelov SRL, administrată de Ovidiu Ciogescu, a beneficiat de un credit bancar de investiţii în valoare de 382.500 lei şi de şase credite bancare de tip finanţare stocuri în sumă totală de 2.040.000 lei.