|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Uzina Mecanică Drăgăşani a ajuns să realizeze afaceri anuale de doar… 50.000 lei 

• După tristul episod „Gigi Becali”,

Uzina Mecanică Drăgăşani a ajuns să realizeze afaceri anuale de doar… 50.000 lei

Potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului Vâlcea, SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA a realizat în cursul anului 2009 o cifră de afaceri de sub 50.000 lei (mai puţin ca o Persoană Fizică Autorizată), cheltuieli totale de 1,4 milioane lei şi o pierdere de peste 1,33 milioane lei. Având un capital social de 9 milioane lei, SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA avea la finele anului 2009 datorii de 7,6 milioane lei.

În anul 2003, SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA a fost scoasă la privatizare, iar în anul următor, deputatul Vasile Bleotu a anunţat că Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor au achiziţionat pachetul integral de acţiuni. SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA face parte din industria de apărare, destinată a executa în exclusivitate toată gama de produse speciale calibrul 14,5 mm necesare întreţinerii Forţelor Sistemului Naţional de Apărare (MApN, MIRA, SRI şi SPP). Prin contractul de privatizare, Becali a fost obligat să fabrice gloanţe până în 2009. Până în privatizare, dar şi după, datoriile SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA au crescut, astfel că fabrica de armament are obligaţii istorice la mai multe instituţii bugetare: DGFP Vâlcea, AVAS, Primăria Drăgăşani şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, iar conturile i-au fost blocate şi, printr-o hotărâre a instanţei de judecată, s-a instituit sechestrul bancar.

În anul 2009, Tribunalul Bucureşti a decis să îi oblige pe patronul Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor (PAS) la plata sumei de 307.500 euro pentru nerealizarea unei părţi din investiţii la SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA după ce fabrica de armament a fost privatizată şi vândută acestora. De asemenea, instanţa a respins cererera Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie de anulare a contractului de privatizare. De fapt, OPSPI i-a acţionat în judecată pe George Becali şi Asociaţia Salariaţilor (PAS) şi a cerut anularea contractului de vânzare-cumpărare a SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA, prin care aceştia au devenit, în 2004, proprietarii fabricii de armament, plătind în schimb suma de 13,9 milioane lei. Reprezentanţii OPSPI au încercat să le ia fabrica de la Drăgăşani, care produce cartuşe de mitralieră, celor doi asociaţi – Becali şi PAS Drăgăşani – pentru că nu şi-au respectat toate obligaţiile asumate, respectiv nu au făcut investiţii de 3 milioane euro, aşa cum au promis în contractul de privatizare. De cealaltă parte, avocatul lui George Becali a susţinut mereu în faţa instanţei că finanţatorul din Pipera ar fi trebuit scutit de datoriile acumulate până la privatizare, deoarece uzina de armament de la Drăgăşani avea datorii istorice de 2,2 milioane lei. (N.T.)

Leave a Response