|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Nicolae Minea a dat o ţeapă la bugetul de stat de peste 140 miliarde lei 

• În cei 12 ani de când a preluat patrimoniul SC Alutus SA,

Nicolae Minea a dat o ţeapă la bugetul de stat de peste 140 miliarde lei

Nicu Trandafir

Cu siguranţă că Nicolae Minea este cel mai controversat om de afaceri din Râmnicu Vâlcea, care, prin inginerii financiare şi ajutat de unele instituţii ale statului a preluat întreg patrimoniul fostului SC Alutus SA (turism, alimentaţie publică, cazare) compus din Hotel Alutus, Hotel Capela, Complex Comanca, ştrandurile Ocnele Mari, Ocniţa, Ostroveni 1 şi 2, Obârşia Lotrului. De fapt, acesta a constituit şi administrat peste 40 de firme prin care a derulat activităţi din cele menţionate creând un prejudiciu bugetului consolidat al statului şi bugetelor locale de peste 140 miliarde lei vechi.
Pe parcursul celor 12 ani de când Nicolae Minea a preluat patrimoniul SC Alutus SA s-a sustras de la plata obligaţiilor (taxe, impozite, amenzi), astfel că firmele menţionate au cumulat datorii imense.

Încă de la preluarea patrimoniului fostului SC Alutus SA, acesta şi-a luat „măsuri de înstrăinare” către alte firme pe care le-a constituit şi la care a numit administratori din rândul salariaţilor săi (ospătari, gestionari, contabili, şoferi, etc.). Înstrăinarea imobilelor s-a făcut în baza unor contracte de schimb pe care le-a „legalizat” prin hotărâri judecătoreşti care au ţinut loc de act autentic de schimb şi proprietate. Scopul a fost acela de a nu expune întreg patrimoniul, înregistrat pe o singură firmă, la eventuale acte de executare din partea unor instituţii financiare, bancare sau persoane juridice. Procedeul a avut drept urmare comiterea unor crase fapte de evaziune fiscală de peste 40 miliarde lei vechi prin omiterea plăţii TVA, taxe notariale, taxe de evaluare şi de înregistrare Oficiul de Cadastru.

Cum a mutat Minea din pix sediile firmelor pe care le înfiinţase?

În perioada 2008-2009, Nicolae Minea a mutat sediile societăţilor Alcamin, Mobim, Mecanexim, SCIM Industrie Mică, Ralucom, Gemeniserv, Aricom şi Ioco Impex SRL în Târgu Jiu. Iniţial, s-a întocmit un contract de închiriere între Mobim SA, prin împuterniciţii Gheorghe Simion şi Margareta Bălănescu, pentru spaţiul proprietate aflat în strada Calea Bucureşti, Cartier Drăgoeni, cu clauze specifice, acesta fiind înregistrat la Administraţia Financiară Tg. Jiu şi supus impozitării. Ulterior, Gheorghe Simion a subînchiriat acelaşi spaţiu către firmele Gemeniserv, Mecanexim, SCIM Industrie Mică şi Alcamin SA.
După câteva rate plătite, societatea Mobmin a încetat plata chiriei mai mult de trei luni, motiv pentru care, conform unei clauze din contract, acesta a fost reziliat de drept, unilateral. În acest sens s-a iniţiat o acţiune civilă de către Margareta Bălănescu, dar, din eroare a fost greşit îndreptată, respectiv faţă de Gheorghe Simion ca persoană fizică şi nu faţă de firmă, prin împuternicit.

Cu toate acestea, Margareta Bălănescu a mers la Administraţia Financiară Tg. Jiu, la sfârşitul lunii decembrie 2008 şi a solicitat anularea sursei impozabile, respectiv contractul de închiriere cu SC Mobmin SA, plătind la zi impozitul aferent, după care a notificat decizia către DGFP şi ORC Gorj. Prin urmare, de la data de 31.12.2008, cele cinci firme „funcţionează” fără sediu social.

Aspectul a fost reclamat comisarilor Gărzii Financiare Gorj, care nu au aprofundat cercetările prin verificarea la Administraţia Fiscală Locală dacă acel contract de închiriere mai este viabil şi dacă s-a mai plătit impozitul aferent. De asemenea, nu s-a verificat dacă SC Mobmin SA a mai plătit chirie proprietarului spaţiului (şi celelalte firme către prima).

Contract de închiriere fals semnat cu Banca Itensa SanPaulo

Deşi Nicolae Minea şi Dumitru Ungureanu (un alt acolit al acestuia ce era administrator al SC SCIM Industrie Mică SA), cunoşteau faptul că Hotelul Alutus se afla în portofoliul lichidatorului Cascont IPURL Focşani, desemnat să lichideze SC Batroscom SA (hotelul aparţinând acestei firme), aceştia au întocmit un contract de schimb între SCIM Industrie Mică şi Ralucom SA, ambele cu sediul în Târgu Jiu, în baza căruia prima cedează Hotelul Alutus din Râmnicu Vâlcea, o clădire cu şase etaje şi 103 camere, având valoarea estimată la peste 3 milioane euro către Ralucom SA, aceasta cedând în schimb o încăpere de 10,5 mp, în fapt o uscătorie aflată într-o clădire din Târgu Jiu, str. Constructorului, bl. 2 ICF.
Tranazacţia a fost legalizată de Tribunalul Gorj prin sentinţa nr. 13/29.01.2009 – dosar nr. 15173/95/2008. Instanţa cu uşurinţă a acceptat subevaluarea şi nu a obligat părţile să desăvârşească tranzacţia la notariat; nu s-a plătit TVA-ul aferent vânzării (500.000 euro), dar şi taxele notariale şi cadastrale. Mai departe Hotelul Alutus a fost transferat la SC Ioco Impex şi apoi la SC Aricom SA, operaţiunea fiind făcută tocmai pentru a împiedica lichidatorul să valorifice hotelul şi astfel să se plătească DGFP Vâlcea şi altor creditori debite de peste 120 miliarde lei vechi.

În perioada 2007-2008, Nicolae Minea l-a împuternicit pe Marin Coveianu să semneze în numele SC SCIM Industrie Mică SA un contract de închiriere cu banca Itensa SanPaulo pentru spaţiul din incinta hotelului Alutus în care a funcţionat braseria, pentru o chirie de 14.000 euro/lună.

Pentru aceasta, Marin Coveianu a prezentat un document de proprietate fals -fară valabilitate, întrucât Hotelul Alutus se afla încă din anul 2007 în patrimoniul SC Batroscom SA, firmă aflată în lichidare prin Cascont IPURL Focşani.
La predarea spaţiului s-a primit în avans chiria pe 6 luni, respectiv 84.000 euro, sumă care nu se găseşte în evidenţa SC SCIM Industrie Mică SA – firmă nefiscalizată – banii fiind folosiţi în scop personal de către Nicolae Minea. Până în prezent s-a încasat de la bancă peste 140.000 euro.

Minea şi-a însuşit ilegal de la DGFP Vâlcea suma de 7,33 miliarde lei vechi

Toate cele peste 40 de firme îşi au în fapt sediul (arhivă şi personal) în incinta hotelului Alutus din Rm. Vâlcea. De asemenea, toate aceste firme sunt deservite de aceleaşi persoane (gestionari, contabili, resurse umane, casierie, directori economic şi executiv, etc.). Tot aşa, am precizat că toţi administratorii firmelor au fost desemnaţi din rândul salariaţilor pe firmele anterioare (ospătari, şefi de sală, contabili, directori), care au fost obligaţi să semneze împuterniciri notariale în favoarea lui Nicolae Minea în cazul actelor de bancă şi de casă, dar şi împuterniciri în favoarea lui Gheorghe Simion de reprezentare la instituţiile financiare şi litigii.

În aceste condiţii, Gheorghe Simion a ridicat din casieria comună a societăţilor Alcamin, Gemeniserv, Ralucom şi Mobmin peste 70 miliarde lei vechi în baza unor dispoziţii de plată avizate de Nicolae Minea. Banii au fost folosiţi în scop personal de cel din urmă, respectiv plata unor avocaţi, marfa şi salarii la negru, fară a se face o justificare reală a cheltuielilor.
În plus, există multe semne de întrebare cu privire la funcţionarea în ilegalitate a hotelurilor Alutus şi Capela. Acestea nu deţin de peste 2 ani certificate de clasificare eliberate de Ministerul Turismului, iar SC Alcamin SA, care desfăşoară activităţi comerciale şi de cazare, nu deţine autorizaţie PSI şi de mediu, dar nici autorizaţie de funcţionare de la Primăria Râmnicului. De fapt, Alcamin SA este singura firmă cu fiscalizare, dar aflată în insolvenţă prin lichidatorul judiciar VLC SPRL Târgu Jiu.
În încheiere mai spunem că Nicolae Minea şi Valentin Barbu au încheiat la data de 01.04.1998 un contract de vânzare-cumpărare pentru 800.000 acţiuni, acesta fiind anulat prin Sentinţa civilă nr. 262 din 16.07.2007, definitivă şi irevocabilă prin Decizia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3577/28.11.2008. De asemenea, la data încheierii contractului de schimb nr. 2834/04.09.2004, acţiunile aferente hotelului Alutus şi terenul aferent a fost dat ilegal de AVAS lui Niccolae Minea, conform Deciziei nr. 60/A/C, dosar nr. 5654/2003 a Curţii de Apel Piteşti. Ulterior, o altă parte a acţiunilor privind o parte din terenuri au fost anulate pnn Decizia nr. 2841/31.05.2006 în Dosarul 5402/1/2006 a ICCJ. În aceste împrejurări, Nicolae Minea şi-a însuşit ilegal de la DGFP Vâlcea suma de circa 7,33 miliarde lei vechi.

Leave a Response