Serbările Zăpezii sau Magia iernii la Păltiniş
Serbările Zăpezii sau Magia iernii la Păltiniş
Staţiunea Păltinis din judetul Sibiu, cea mai înaltă din ţară (1450 m) şi totodată prima staţiune montană din România (1894) este o opţiune interesantă pentru Serbările Zăpezii 2011, eveniment de tradiţie organizat de vâlceni de zeci de ani la Voineasa, mult aşteptat atât de localnici, cât şi de turiştii care vin în fiecare iarnă în staţiunea sibiană. Organizatorii, Primăria Râmnicu Vâlcea D.S.J.T. şi A.J.S.P.T. Vâlcea , I.S.J.Vâlcea şi şcolile Goranu ,”Anton Pann” ,Nr. 5 şi Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” au pregătit programe variate, cu multe surprize, concursuri cu premii din partea sponsorilor. Ca în fiecare an, acest eveniment aduce un strop de lumină, culoare şi bucurie în inimile celor prezenţi., o mulţime de jocuri şi concursuri care duc spre un punct comun: distracţia. Au participat aproximativ 200 de copii din judeţul Vâlcea la concursurile de alergare în saci , coborârea cu celofanul , aruncarea la ţintă cu bulgări de zăpadă saniuţe, frânghia buclucaşă etc.Această acţiune se înscrie în programul anual de activităţi pe care Direcţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea le desfăşoară pentru tinerii vâlceni, proiectul fiind înscris în seria activităţilor care dezvoltă şi diversifică oferta educaţională nonformală, stimulând potenţialul creativ al acestora.
În timpul iernii staţiunea Păltiniş se impune ca un excelent loc pentru practicarea sporturilor de iarnă.Ninsorile abundente transformă multe din pantele împrejurimilor, în veritabile pârtii de schi sau săniuş. Cunoscută ca staţiune a sporturilor albe, Păltinişul are piste special amenajate, de la cele mai accesibile celor care încep să desluşească tainele sporturilor de iarnă până la cele cu mai mare grad de dificultate agreate de sportivi cu experienţă.
Copiii parcă încă mai simt mirosul de ger proaspat şi scârţitul omatului sub picioare. Fulgii parcă se jucau în zborul lor zglobiu. Copacii dantelaţi parcă dansau şi ei în zborul legănat al dimineţii reci de iarnă. Era un peisaj de vis. Cristale sclipitoare parcă îţi luau ochii în jocul lor vesel şi zburdalnic sfidând telescaunul.La succesul evenimentului a contribuit frumuseţea locurilor şi ospitalitatea oamenilor din zonă. De buna desfăşurare a organizării acestei frumoase acţiuni s-au ocupat Dinu Paul şi Vlaşcu Gheorghe precum şi profesorii Faităr Cristian ,Cebuc Valodia şi Maria Ohîi .
Cons.educativ , Mioara Ohîi
Şcoala cu clasele I – VIII Goranu