Dealul Capela poate “înghiţi” oricând Grupul Şcolar “Căpitan Nicolae Pleşoianu”
• Semnal la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, şi primarului Romeo Rădulescu:
Dealul Capela poate „înghiţi” oricând Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu”
Tiberiu Pîrnău
Situaţie dramatică la Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu” din Râmnicu Vâlcea. Datorită indiferenţei autorităţilor locale şi responsabililor din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării există riscul ca Dealul Capela „să înghită” clădirea în care funcţionează acest liceu. Conducerea şcolii a transmis în ultimii ani mai multe memorii Ministerului Educaţiei, tuturor instituţiilor reprezentative din judeţul Vâlcea, dar şi parlamentarilor vâlceni. Toată lumea a dat din umeri, aruncând responsabilitatea dintr-o parte în alta. În speranţa că măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, autorităţile judeţului îşi vor întoarce faţa spre Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu”, unde învaţă peste 1300 de elevi, prezentăm şi noi memoriul conducerii şcolii, un veritabil strigăt de ajutor:
„Vă facem cunoscut că în anul 2007 şcoala noastră pe baza proiectului elaborat, a fost admisa în programul Campus Şcolar iniţiat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului conform H.G. 454/2007, publicata in M.O. nr. 341/21.05.2007 .
În baza acestui program au fost demarate lucrări ample de construcţii şi modernizări constând în: construcţia unei clădiri cu 4 ateliere (realizat 100 %); începerea lucrărilor de modernizare la căminul internat şi a mansardării acestuia (realizat în proporţie de 40 %) ; construcţia sălii de sport (fără amenajarea interioară a acesteia) 70%; începerea lucrărilor la fundaţia sediului nou al şcolii prevăzute cu 10 săli de clasă + 4 laboratoare (realizată în proporţie de 40 %). Sediul nou al şcolii se află amplasat pe locaţia unei clădiri care a fost demolată în vara anului 2007.
În baza contractului încheiat între Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea şi firma de construcţii SC Electro Vâlcea SA lucrările trebuiau finalizate la sfârşitul anului 2008. Din anul 2008 până în momentul de faţă a fost alocată în anul 2010 prin H.G. numărul 1033 suma de 50.000 lei pentru continuarea lucrărilor , sumă insuficientă pentru finalizarea acestora.
Datorită lucrărilor de excavaţie la fundaţia noii şcoli, la lucrările la sala de sport şi a configuraţiei terenului, exista riscul ca terenul să alunece împreună cu zidul de sprijin al dealului Capela şi în acelaşi timp să se producă accidente datorita decopertărilor executate. Apele pluviale în cantităţi mari pot provoca daune ireparabile lucrărilor existente şi accidente periculoase. Stadiul lucrărilor prezentate mai sus poate fi observat în imaginile foto ataşate la prezenta.
Cunoscând faptul că şcoala primeşte finanţare pentru continuarea lucrărilor de modernizare în cadrul programului Campus Şcolar, Primăria Municipiului Rm. Vâlcea nu a mai alocat fonduri pentru reparaţii curente astfel încât întâmpinăm dificultăţi în ceea ce priveşte autorizaţia de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Vâlcea.
Prin lucrările efectuate la mansardă şi în internat a fost deteriorată o parte a instalaţiei electrice.
Mansarda a rămas nefinalizată datorită nealocării fondurilor. Din aceste motive există mari riscuri de producere a incendiilor.
Faţă de cele prezentate vă rugăm să ne sprijiniţi pentru alocarea sumelor necesare în vederea finalizării construcţiilor din şcoala noastră, în conformitate cu programul Campus Şcolar iniţiat de M.Ed.C.T. si cu H.G. 454/2007.”
Se cuvine să facem precizarea, la finalul acestui articol, că singurul parlamentar care s-a arătat interesat de rezolvarea acestei probleme a fost senatorul Emilian Frâncu, care l-a interpelat de mai multe ori pe ministrul Daniel Funeriu.