|miercuri, octombrie 30, 2024
  • Follow Us!

Oltchim, învinsă în ultimele secunde ale meciului: Anja, go home! 

• Itxako Navarra – CS Oltchim Râmnicu Vâlcea 26-25 (10-14)

Oltchim, învinsă în ultimele secunde ale meciului: Anja, go home!

Au arbitrat: Claus Gramm Pedersen şi Henrik Mortensen (Danemarca), Observator EHF Antonius (Ton) Meijersn (Olanda)

Itxako: Navarro 10 intervenții – Turey 9, Martin 6, Barbosa 6, Egozcue 1, Pinedo 1, Barno 1, Pinedo 1, Begona Fernandez 1.
Oltchim: Tolnai 6 intervenții, Pislaru 2 intervenții – Ozel 8, Nechita 7, Elisei 5, Manea 1, Neagu 1, Stanca 1, Beșe 1, Managarova 1.

Oltchim a pierdut pe terenul campioanei Spaniei după ce elevele Anjei Andersen au condus și la șase goluri diferență n gruparea chimistă are nevoie de noroc pentru a ajunge în semifinale

Handbalistele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au început meciul din Spania cu Itxako Estella din postură de mari favorite. Veneau după o victorie mare în fața lui Buducnost și două puncte în fața ibericelor ar fi însemnat un pas mare spre semifinale. De partea cealaltă, campioana Spaniei pierduse la Ljubljana și o nouă înfrângere echivala cu anularea multora din șansele de calificare. În fața a aproape 2000 de spectatori ai gazdelor și a peste 150 de români, Oltchim a vrut să arate încă din debut cine e șeful din teren. Anja Andersen a inovat, din nou, a trimis-o în poartă pe Tereza Tamaș și nu pe eroul meciului trecut, Talida Tolnai și a început cu Manaharova în teren, handbalista din Ucraina fiind la primul său meci pentru Oltchim.

45 de minute de superioritate totală

Campioana României a început bine, a marcat prima prin Valentina Ardean Elisei și timp de opt minute nu a primit gol, pe fondul unei apărări exacte: 1-3. Gazdele au reușit apoi să agaleze la 3 în minutul 10 dar nu au preluat avantajul pe tabela de marcaj care la mijlocul primei reprize consemna un avantaj minim pentru românce: 5-6. Peste încă zece minute Oltchim refăcuse avantajul de trei goluri: 7-10 și continua să se distanțeze, dând impresia că va obține o vicctorie lejeră în Spania. Chimistele au avut și două eliminate spre finalul primei reprize dar au intrat la cabine cu un avantaj bun: 14-10. Lucrurile au continuat să fie bune pentru campioana României și în prima parte a reprizei secunde. Oltchim a zburdat pe teren și a condus chiar și la șase goluri diferență, moment în care Elisei a executat cu boltă o aruncare de la 7 metri, în stilul antrenoarei sale. Mingea a fost parată de portarul advers dar nimeni nu i-a reproșat ceva lui Alice, având în vedere diferența de pe tabela de marcaj.

15 minute de neputință

Cu 15 minute înainte de final formația olteană avea 21-16 și era nevoie doar de luciditate pantru obținerea a două puncte mari în lupta de calificare. Din păcate, însă, trupa Anjei Andersen a căzut inexplicabil și până la final atacul vâlcean a mai fost eficient de numai patru ori. Revenirea gazdelor a fost logică. Ibericele au recuperat gol după gol, Barbosa și Turrey au fost de neoprit și cu un minut și jumătate înainte de final Oltchim mai avea un singur gol avans și atacul: 25-24. Adriana Nechita, excelentă până în acel moment, a ratat singură cu portarul advers și Itxako a reușit egalarea după care alergase un meic întreg. Lucrurile au continuat să meargă prost pentru Vâlcea, un nou atac a fost ratat și ultimele secunde ale meciului le-a găsit pe iberice atacând și cu portarul. Experimentata Emylia Turrey și-a asumat responsabilitatea aruncării, a punctat de la 9 metri și Itxako a obținut un succes care complică mult situația în grupa semifinală. La gazde a evoluat și românca Oana Șoit (foto), tricolora nereușind să își treacă numele pe lista marcatoarelor.

Avem nevoie de noroc și de jocul rezultatelor

După închiderea ediției a mai avut loc și cealaltă partidă a grupei și în mod normal Buducnost Podgorica s-a impus lejer în fața campioanei din Slovenia, Krim Ljubljana. În acest caz, egalitatea este aproape perferctă, toate cele patru formații având la activ câte două puncte. În următoarele două meciuri (20 februarie, respectiv 6 martie) Oltchim joacă pe propriul teren cu Ljubljana, respectiv Krim și termină grupa cu două deplasări extrem de dificile, la Podgorica (13 martie), respectiv Ljubljana (19 martie). Oltchim poate ajunge în semifinale și numai cu 6 puncte, toate obținute pe propriul teren, condiția fiind ca Ljubljana să nu se impună în deplasarea din Spania sau Buducnost să învingă în Spania și Slovenia. De asemenea, formația vâlceană trebuie să învingă la mai mult de un gol diferență pe Itxako și să fie mai bună în meciurile directe contra campioanei din Slovenia. Obiectivul Oltchimului din acest sezon este accederea în finala competiției. În cealaltă grupă lucrurile par deja stabilite, Larvik și ETO Gyor fiind favorite certe în fața echipeilor HC Leipzig, respectiv Dinamo Volgograd.

Leave a Response