|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Interviu cu Marian Diaconescu, directorul de la Hidroelectrica, sucursala Vâlcea 

Interviu cu Marian Diaconescu, directorul de la Hidroelectrica, sucursala Vâlcea

„SĂ FĂUREŞTI LUMINĂ” E UN SENTIMENT INCOMENSURABIL

Gheorge Smeoreanu

Am vrut să mai fac o dată un interviu ca în vremurile bune – şi nu mă refer aici la perioada comunistă, ci la începuturile presei de după 1989 – dar nu prea îmi găseam omul. De curând, am avut certitudinea că l-am găsit în persoana lui Marian Diaconescu, directorul de la Hidroelectrica, sucursala Vâlcea. Iată interviul:

Domnule director Marian Diaconescu, când v-am cunoscut, am fost surprins de pasiunea cu care vorbiţi despre hidrocentrale. Sincer, nu mi-aş fi imaginat niciodată, mai ales acum, în capitalism, că despre nişte baraje şi turbine se poate discuta cu atâta bucurie. Mi-am propus atunci să treacă acel moment, să reflectez asupra lui, apoi să vă întreb de ce, de unde, pentru ce atâta patos faţă de meseria pe care o aveţi ?
Vorbesc cu pasiune despre meseria pe care o practic deoarece mă reprezintă, mă definește, mă împlinește ca inginer și ca om. De asemenea sentimentul de satisfacție generat de „făurirea luminii” este incomensurabil…
Mă întrebați „pentru ce atâta patos?”. Patos pentru că nici un lucru durabil nu poate fi făcut fără implicare totală, dorința de a face lucrurile bine, de a păși cu siguranță către viitor, sau cum spunea cineva: „ceea ce nu-ți trece prin inimă mintea nu poate să primească”.
– Când aţi văzut pentru prima oară o hidrocentrală ? Vă întreb, fiindcă în situaţii din aceastea, care ţin de destin, contează când pianistul a văzut pianul, violonistul, vioara sau călugărul, mânăstirea. Aşadar, când, în ce context ?
Prima hidrocentrală am văzut-o la 12 ani, din exterior, în drum spre București. Am fost copleșit de sentimentul de măreție pe care dimensiunea acesteia mi-l transmițea.
Acest sentiment m-a făcut ca în clasa a -VIII- a să dau examen de admitere la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea, știind de pe atunci că voi lucra cu siguranță într-o hidrocentrală, pentru a-i descifra „misterele”…
Primul contact direct, în interior, a fost cu ocazia practicii din clasa a-IX-a; acest prilej mi-a întărit convingerea că aceea era calea pe care doream cu ardoare să o urmez, fapt ce a generat decizia de a alege Facultatea cu profil electromecanic din Craiova, astfel încât după absolvire să am cunoștiințele necesare pentru o viziune completă a problemelor dintr-o hidrocentrală.

Vă rog să povestiţi ce este Sucursala Hidrocentrale Rm. Vâlcea. Am folosit expresia „să povestiţi”, fiindcă nu vreau un raport, vreau un reportaj, dacă se poate…

Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea este una din cele 13 sucursale din cadrul SC Hidroelectrica SA București. A fost înființată în anul 1969 având în administrare 16 hidrocentrale, 3 stații de pompaj hidroenergetic, și 3 microhidrocentrale. Puterea totală instalată este de 1201,7 MW, din care: 554,9MW Amenajarea Lotru, 643MW A menajarea Olt Mijlociu și 3,8 MW MHC-uri, cea mai mare putere instalată de pe râurile interioare ale României. Producția de energie electrică este de 3032 GWh/an mediu hidrologic.
Domeniul de activitate:
Producerea de energie electrică în hidrocentrale;
Furnizarea de servicii în Sistemul Energetic Național;
Asigurarea serviciilor de captare apă pentru alimentarea cu apă potabilă a Municipiului Râmnicu Vâlcea și a orașului Horezu;
Asigurarea protecției civile prin atenuarea undelor de viitură;
Asigurarea apei pentru irigații;
Furnizarea de energie electrică, la tarife reglementate către consumatorii captivi ce sunt conectați la instalațiile proprii;
Asigurarea de servicii de distribuție prin instalațiile proprii pentru sucursalele SC Electrica SA ți CN Transelectrica;
Efectuarea de analize chimice de determinare a caracteristicilor fizico-chimice la uleiul mineral de turbină, hidraulic și electroizolant, în cadrul Laboratorului de Analize Chimice;
Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea sunt nu numai cei 622 de angajați, adevărații „făuritori ai luminii” cu toate eforturile, sacrificiile, determinarea și munca lor ci și cei care au construit și pus în funcțiune aceste amenajări spectaculoase.
A fost şi nu a fost reportaj. In fine, inginerii ăştia…Glumesc. Ce se va întâmpla cu hidrocentralele Vâlcii, vor fi privatizate, vor fi modernizate, ce rol vor juca ele peste zece ani în sistemul energetic naţional ?
Hidrocentralele Sucursalei Râmnicu Vâlcea sunt deja într-un program de modernizare care se derulează în concordanță cu strategia energeticả a tării pe termen mediu și lung. Aceste lucrări de modernizare vor asigura prelungirea duratei de funcționare a hidrocentralelor, în siguranță, pentru încă cel puțin 30 de ani. Rolul hidrocentralelor în Sistemul Energetic National este și va rămâne determinant și odată cu apariția în piața de energie a producătorilor de energie verde (eoliană, solară, biomasă), producători care impun menținerea parametrilor energiei electrice(frecvență, tensiune) în limitele impuse de Uniunea Consumatorilor și Transportatorilor de Energie Electrică (UCTEE).
Dumneavostră, ca persoana particulară, bărbat tânăr fiind, ce aşteptaţi de la viitor ?
Îmi doresc să reușesc să pun în practică ideile constructive pentru menținerea, dezvoltarea hidroenergeticii românești astfel încât să asigur competitivitatea firmei pe piața internă și internațională în orice moment actual și viitor (implicit stabilitatea economicả nu numai a angajaților SH ci și a județului și a țării.). De asemenea în viitor, într-un moment de răgaz, uitându-mă în urmă să am liniștea sufletească dată de sentimentul lucrului temeinic făcut. Să pot spune că nu m-am irosit.
O ultima întrebare,domnule director. Credeţi sau nu credeţi în renaşterea României ?
Cred cu convingere în capacitatea de depășire a tuturor dificultăților pe care națiunea română le întâmpină în contextul actual. Istoria poporului Român oferă foarte multe exemple de rezistență și renaștere „din cenușă”a românilor, asemenea păsării Pheonix.

Mă bazez pe rațiunea, tenacitatea și inteligența oamenilor acestui popor. Cred în puterea de mobilizare a tinerei generații având ca temelie experiențele (și bune și mai puțin bune) și înțelepciunea generaților mature.
Vă mulțumesc.

Leave a Response