|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primăria Râmnicului pregăteşte majorarea preţului la canalizare cu 25% şi la apă cu 10% 

• Ca efect la proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea”,

Primăria Râmnicului pregăteşte majorarea preţului la canalizare cu 25% şi la apă cu 10%

Marţi, 15 februarie, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici aferenţi pentru obiectivul de investiţii „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea”, la valoarea totală de 98,8 milioane euro, cu partea aferentă municipiului, în valoare de 27,6 milioane euro. Politica tarifară pentru perioada 2011 – 2014 aferentă serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Râmnicu Vâlcea este parte integrantă a studiului de fezabilitate.

Unificarea tarifelor de apă şi canalizare va fi realizată în anul 2013 datorită în special diferenţelor semnificative între tarifele existente. Astfel, în 2011, tarifele la canalizare vor creşte cu 25%, iar cele de apă cu 10%, după care, în 2012 va fi un raport de 15% (canalizare) şi 5% (apă). Potrivit Primăriei Râmnicului, unificarea tarifelor va avea ca rezultat următoarele avantaje: aplicarea unei scheme de unificare a tanfelor va uşura pentru SC Apavil SA gestionarea aspectelor legate de tarife (calcul, aprobări etc); unificarea tarifelor este considerată esenţială pentru aplicarea principiului solidarităţii în zona de servicii a operatorului regional.

Potrivit proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea”, în Râmnicu Vâlcea sunt propuse a fi realizate următoarele lucrări: reabilitarea captării, a căminului de distribuţie apă brută; îmbunătăţirea sistemului de tratare la Staţia de tratare Valea lui Stan; lucrări de protecţie şi reabilitare la conducta de apă tratată care vine de la Valea lui Stan; extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie. „Cea mai eficientă metodă de a reduce pierderile este de a reduce presiunea în sistem acolo unde este posibil. Trebuie totuşi avut în vedere faptul că o limita minimă a presiunii trebuie menţinută pentru a putea asigura presiunea în caz de incendiu. O alta metodă de a reduce pierderile este de a pregăti un program de înlocuire a conductelor vechi şi deteriorate.

Ţinta este de a reduce până în anul 2020 pierderile la maxim 30%. Investiţile prioritare vor fi implementate în Aglomerarea Râmnicu Vâlcea pe baza rezultatelor din Master Plan. Astfel, până în 2015 se prevede construcţia sistemelor de colectare pentru aşezările Căzăneşti, Copăcelu, Râureni, Stolniceni, Stupărei şi Troianu. Aproximativ 90% din populaţia acestor aşezări va fi racordată la sistemul de canalizare. Investiţiile prioritare propuse includ construcţia unui sistem de colectare a apei uzate, care să deservească Aglomerarea Râmnicu Vâlcea şi aşezările adiacente, precum şi anumite părţi care anterior nu erau racordate”, se menţionează printre altele în raportul Direcţiei de Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Râmnicului. (P.C.)

Leave a Response