|miercuri, octombrie 30, 2024
  • Follow Us!

Guvernul datorează zeci de milioane de euro localităţilor vâlcene 

Guvernul datorează zeci de milioane de euro localităţilor vâlcene

• Deputatul Vlădoiu îi interpelează pe Boc şi Udrea în legătură cu sumele datorate de Guvern: „Cele mai mari restanţe sunt cele pentru lucrările pe Ordonanţa 7 şi HG 577″

În opinia deputatului PSD Aurel Vlădoiu, anunţurile făcute de liderii PD-L şi ai Guvernului, care susţin că România a ieşit din criză, sunt hazardate şi nerealiste. „Astfel de afirmaţii riscă să-i inducă pe oameni în eroare, din nou, şi să creeze o nouă mare dezamăgire în rândul populaţiei. Ce fac cei de la PD-L este o prostie fără margini!”, a afirmat parlamentarul.
Reprezentantul PSD a mai spus că doar Elena Udrea, Emil Boc, Traian Băsescu şi grupurile de interese pe care aceştia le patronează au ieşit din criză şi le merge mai bine ca niciodată, în timp ce restul românilor o duc tot mai rău. „Mi-e tare teamă că tăierile de pensii şi concedierile vor continua şi în 2011.

Declaraţiile optimiste ale lui Băsescu, ale lui Boc şi ale Elenei Udrea nu se confirmă în niciun fel. Astfel de declaraţii au legătură doar cu bătălia internă din PDL”, a spus Aurel Vlădoiu. Totodată, social-democratul a afirmat că, în urma noului Acord cu FMI, ţinta de deficit pentru 2011 şi 2012 nu va putea fi atinsă, la fel cum nu a fost atinsă nici cea pentru 2010, deşi aşa anunţase şi atunci PD-L. „Arieratele Guvernului au trecut de 1,6 mld euro. Dacă ar fi fost plătite, sau consemnate ca deficit, practic nici în 2010 România nu-şi îndeplinea ţinta”, a adăugat deputatul colegiului Horezu, reluând şi tema legată de datoriile Guvernului către firmele private. „Am pregătit mai multe interpelări, pentru premierul Boc, pentru ministrul Elena Udrea, în legătură cu sumele blocate pe Ordonanţa 7, dar şi pe HG 577. Numai pe colegiul Horezu dacă e să facem un calcul, vă veţi da seama în ce situaţie gravă s-a ajuns. Comuna Vaideeni are de primit 3,379 milioane de lei pentru alimentarea cu apă, lucrări executate şi nedecontate. La Buneşti, Măldăreşti, Păuşeşti Otăsău şi Stoeneşti, s-au făcut lucrări pentru punţi, poduri şi podeţe.

Comuna Buneşti are de recuperat 368.000, Măldăreşti – 50.241, Păuşeşti Otăsău – 143.000 şi Stoeneşti – 2.261.603 lei. Constructorii vor să dea în judecată primăriile, să le blocheze conturile, unii au şi făcut-o deja. Nu e nici vina lor, nici a primarilor, pentru că licitaţiile, lucrările s-au făcut în baza unei ordonanţe a Guvernului României. Cele mai mari plăţi restante sunt cele pentru bazele sportive. Lucrările sunt în stadii avansate de execuţie, dar nu au fost decontate, motiv pentru care în cele mai multe cazuri acestea au fost oprite. Ca să vă dau şi câteva exemple, aş aminti de: Bărbăteşti – 1.178.000 lei, Buneşti – 690.000, Costeşti – 505.000, Frânceşti – 450.000, Horezu – 366.000, Pietrari – 766.000, Slătioara – 494.000, Stoeneşti – 516.000, Stroeşti – 525.000, Păuşeşti – 650.000. Primarii acestor localităţi speră să obţină aceste sume cât mai rapid şi să le vireze contructorilor, care au facturat lucrările, au plătit în avans TVA, au plătit materiale, angajaţi şi aşa mai departe. O altă interpelare pe care am pregătit-o, cum spuneam, vizează repartizarea fondurilor pentru lucrările pe Hotărârea de Guvern 577, unde situaţia e cam aceeaşi. Aici, e vorba de lucrări de alimentare cu apă, de lucrări de reabilitare a drumurilor”, a mai precizat parlamentarul PSD.

Nu în ultimul rând, Aurel Vlădoiu a anticipat că, în 2011, Guvernul va continua măsurile de ajustare prin reducerea cheltuielilor. „O problemă şi mai delicată este aceea că Executivul s-a obligat faţă de FMI să elimine subvenţiile pentru gigacalorie, astfel încât preţul pentru căldură va creşte cu 70-100% în iarna viitoare, faţă de anul trecut. În noul Acord, se prevedere în continuare reducerea personalului bugetar, fără a exista niciun fel de măsură care să arate cum poate fi absorbită această forţă de muncă. Nu e vorba numai de pensionari, ci şi de persoane active care, dacă sunt concediate din sistemul bugetar, Guvernul are datoria să găsească soluţii. Vom avea încă vreo câteva zeci de mii de şomeri în ţară”, a atenţionat social-democratul, adăugând că sunt prevăzute şi măsuri de concedieri masive, închideri sau privatizări ale întreprinderilor aflate în proprietatea statului. Acesta a mai subliniat că pensiile vor scădea în continuare, iar „termenul de recalculare este un eufemism”.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, parlamentarul PSD a spus că, din păcate, actualii guvernanţi n-au trecut la soluţia adoptată în multe alte ţări europene, de înfiinţare a unei singure autorităţi care să gestioneze acest domeniu. „Există o discuţie ca toate aceste fonduri să fie strânse la MDRT, fără avea însă, dincolo de controlul politic pe care îl va desfăşura Elena Udrea, o structură administrativă care să crească gradul de absorbţie”, a completat Aurel Vlădoiu. De asemenea, el a arătat că, în data de 28 decembrie 2010, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care este schimbată compoziţia politică a Consiliului de Administraţie al CNAS, pentru creşterea controlului de către PDL. „S-a redus numărul persoanelor reprezentate de la 17 la şapte, ceea ce nu este neapărat rău, dar dintre acestea şapte, patru vor fi numite de premier, unul de preşedinţie şi una din confederaţiile patronale şi sindicale”, a explicat deputatul PSD Aurel Vlădoiu.

Leave a Response