|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

CJ Vâlcea şi primăria din localitate nu vor desfiinţarea Spitalului din Bălceşti 

CJ Vâlcea şi primăria din localitate nu vor desfiinţarea Spitalului din Bălceşti

„Mass media locală s-a grăbit să publice articole privind reprofilarea în cămin de bătrâni a Spitalului orăşenesc Bălceşti imediat după ce a apărut în Monitorul Oficial lista celor 67 de unităţi spitaliceşti propuse să aibă această soartă”, este de părere Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean, într-un material remis presei intitulat sugestiv: „Ministerul Sănătăţii a uitat promisiunea că nu desfiinţează Spitalul Bălceşti – Amnezii de primăvară”. Domnia sa face astfel referire la lista care însoţeşte proiectul de Hotărâre pentru aprobarea programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice”.

Şeful administraţiei judeţene crede însă că „o decizie definitivă în acest sens nu poate fi luată decât respectând prevederile Legii nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii care, la art. 174, alin. 3, precizează foarte clar: «Spitalele din reţeaua administraţiei publice locale se înfiinţează şi, respectiv, se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Instituţia prefectului sau Consiliul Judeţean, în condiţiile legii, cu avizul Ministerului Sănătăţii». Această precizare este însuşită, de altfel, şi de sus-numitul minister, fapt confirmat în adresa nr. 17638 din 15 martie a.c. transmisă Consiliului Judeţean Vâlcea prin care ne înştiinţează că – citez exact: «Autorităţile administraţiei publice locale care nu doresc să acceseze Programul şi nu vor să transforme spitalele din subordinea acestora în cămine pentru persoane vârstnice nu întreprind demersurile legale prevăzute de proiectul de hotărâre şi nu desfiinţează spitalele pentru a le transforma în cămine».

Aşa că, în temeiul acestui drept de opţiune, Consiliul local al oraşului Bălceşti şi, prin extensie, Consiliul Judeţean Vâlcea nu doresc desfiinţarea spitalului aşa cum a grăbit propunerea, fără să ne consulte, directoarea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică”, mai spune preşedintele CJ care vine şi cu o serie de argumente în acest sens: „Refuzul nostru nu este un capriciu, el se bazează pe rezultatele unei analize atente şi responsabile privind oportunitatea sau necesitatea funcţionării pe mai departe a Spitalului orăşenesc Bălceşti. Argumentele nu sunt deloc puţine. Această unitate sanitară cu paturi care se află la o distanţă de aproape 100 km de Râmnicu Vâlcea şi 50 km de Drăgăşani, asigură asistenţa medicală de specialitate atât pentru populaţia oraşului cât şi pentru locuitorii din 19 comune arondate, adică pentru 55.000 de vârstnici, tineri şi copii.

În al doilea rând, spitalul asigură asistenţă medicală în 8 specialităţi prin cei 11 medici, 22 asistente medicale şi 8 infirmiere, acoperind astfel o arie largă de afecţiuni pentru care numai anul trecut s-au înregistrat 16.105 zile de spitalizare şi 3.500 pacienţi în condiţiile asigurării unui echilibru bugetar cum foarte puţine spitale din ţară au reuşit. Nu în ultimul rând, menţinerea spitalului din Bălceşti derivă şi din necesitatea imperioasă de continuare a unui program extrem de important pentru corectarea şi îmbunătăţirea unor indicatori care privesc diminuarea mortalităţii infantile în toată zona de sud a judeţului, reducerea ratei brute de mortalitate, creşterea sporului natural al populaţiei etc.

Adevărul este că reforma în sănătate, după mintea guvernanţilor actuali, nu ţine seama de nevoile reale şi acute ale asistenţei medicale, singurul criteriu luat în calcul fiind acela că omul simplu de la ţară pregetă când se îmbolnăveşte, nu se deplasează la spitalul din localitatea vecină şi cu atât mai mult la un alt spital aflat mai departe de casă. Asemenea renunţări nu trebuie să alimenteze politica sanitară a unei ţări ca România unde accesarea serviciilor medicale a devenit o mare problemă.

Revenind la temă, vreau să cred că nominalizarea Spitalului orăşenesc Bălceşti printre unităţile care vor fi reprofilate în cămine de bătrâni este numai o propunere cu un caracter pur orientativ, ceea ce pentru noi, autorităţile publice locale din Vâlcea, nu reprezintă o oportunitate, ci o ingerinţă în dreptul legal de a gestiona un sector social de maximă importanţă aşa cum este asistenţa medicală”, adaugă şeful administraţiei judeţene.
N-ar fi, însă, pentru prima dată când actualul Guvern ar încălca propria legislaţie, precum şi promisiunile făcute. Aşa că, ne putem aştepta doar la ce este mai rău.

Leave a Response