|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Deputatul PDL Samoil Vîlcu, preocupat de importanţa protejării mediului înconjurător 

Deputatul PDL Samoil Vîlcu, preocupat de importanţa protejării mediului înconjurător

Deputatul PDL Samoil Vîlcu a prezentat la începutul acestei săptămâni, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică cu tema: „Eforturi comune pentru un mediu mai curat”, subliniind prin aceasta importanţa protejării mediului înconjurător. „În contextul unei catastrofe provocată de natură, cum este cea din Japonia, protejarea ecosistemelor naturale devine cu atât mai importantă. Având în vedere că, în perioada 15 martie – 15 aprilie se sărbătoreşte Luna Pădurii, consider că noi toţi trebuie să facem eforturi prin statutul pe care-l avem şi în colegiile în care am fost aleşi de a conştientiza opinia publică în sensul protejării şi conservării mediului ambiant, îndeosebi a pădurii.

Acest eveniment, sărbătorit an de an, reprezintă o ocazie de sensibilizare a factorilor decizionali, dar şi a oamenilor simpli cu privire la importanţa pădurilor în menţinerea echilibrului ecologic. Sărbătoarea plantării arborilor are tradiţie, încă din 1872, atunci când evenimentul a fost celebrat în Statele Unite ale Americii, iar în ţara noastră în anul 1902, ministrul Cultelor şi Instrucţiei Publice, Spiru Haret a organizat «Sărbătoarea sădirii arborelui» pentru prima dată. În 1991 s-a vorbit despre conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor, ce are ca scop găsirea unor metode corecte de exploatare forestieră, astfel încât tăierea arborilor să se facă planificat, în relaţie directă cu măsurile de refacere a pădurii.

De asemenea, 2011 este «Anul Internaţional al Pădurilor» şi a fost lansat ca să atragă atenţia asupra faptului că pădurile au un rol vital în viaţa a 1,6 miliarde de oameni şi constituie habitatul a milioane de specii de animale. Acest eveniment este cu atât mai important cu cât, conform statisticilor, anual, dispar peste 50.000 de hectare de pădure. În România, ecosistemele naturale reprezentate de păduri, sunt caracterizate printr-o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi pedologie.
Vâlcea are 265 de mii de hectare de pădure, reprezentând 49% din suprafaţa acestui judeţ, iar din acest punct de vedere, al întinderii pădurilor, este pe locul 3 la nivelul întregii ţări. Anual, în judeţul Vâlcea, aproximativ 400 de hectare de teren se regenerează pe cale naturală sau artificială prin împăduriri.

Consider că nu trebuie să uităm nici un moment că pădurea produce oxigen şi consumă dioxid de carbon. Două treimi din oxigenul planetei, consumat de lumea vie, de industrie sau autovehicule, este furnizat atmosferei de către arbori şi arbuşti. Pădurile reprezintă filtre naturale foarte eficiente, sunt un factor de menţinere a echilibrului ecologic, au rolul de a stabiliza clima şi de a conserva calitatea solului, pot furniza cantităţi enorme de lemn de bună calitate şi reprezintă un refugiu din calea poluării, zgomotului, soarelui puternic sau vântului. Pentru toate acestea, avem obligaţia de a proteja pădurile. Anual, pe plan local se desfăşoară activităţi de împădurire, dar fără un efort comun din partea a noastră, a tuturor nu putem spera ca în viitor să trăim într-un mediu curat şi sănătos” a precizat parlamentarul ales în Colegiul nr. 2 Râmnicu Vâlcea.

Leave a Response