|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Prefectul Ungureanu a “donat 

• Cu o suspectă „lejeritate” faţă de lege,

Prefectul Ungureanu a „donat” anul trecut peste 767 de hectare către patru primării

Aşa cum am promis în numerele trecute ale ziarului, revenim astăzi pentru a prezenta un „circuit” foarte ingenios şi foarte bine pus la punct prin judeţul Vâlcea al banilor şi al terenurilor şi în care actorul principal este după câte se pare prefectul Petre Ungureanu. Sunt dovezi clare în acest sens, iar omul Guvernului în teritoriu trebuie să demonstreze doar că nu este el cel care a încasat sumele de mii de euro de pe urma subvenţiilor pe suprafaţă, acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vâlcea.

Mecanismul este simplu: prefectul atribuie prin diferite ordine suprafeţe uriaşe de teren (în special goluri alpine) unor primării, administraţiile publice locale, la rândul lor, dau în folosinţă unor societăţi comerciale sau obşti de moşneni aceste suprafeţe de teren, după care firmele se duc şi depun cereri pentru acordarea de subvenţii pe suprafaţă, în special de la APIA. Astfel, „cercul” se închide, pentru că o parte din sumele încasate sub formă de subvenţii trebuie să se întoarcă la cel care a „donat” iniţial terenul. Iar acesta nu poate fi decât… prefectul!

Concret, în anul 2010, Petre Ungureanu a emis şase ordine de prefect privind atribuirea unor suprafeţe de teren de câteva sute de hectare către patru primării din judeţul Vâlcea. Astfel, prin Ordinul nr. 31/2010 s-a atribuit suprafaţa de 252,24 de hectare comunei Malaia, prin Ordinul nr. 32/2010 s-a atribuit suprafaţa de 490,48 de hectare tot comunei Malaia (în ambele cazuri este vorba şi de goluri alpine), prin Ordinul nr. 46/2010 s-a atribuit suprafaţa de 4.000 mp comunei Buneşti, prin Ordinul nr. 210/2010 s-a atribuit suprafaţa de 115.536 mp comunei Dănicei, prin Ordinul nr. 347/2010 s-a atribuit suprafaţa de 40.000 mp comunei Buneşti, iar prin Ordinul nr. 353/2010 s-a atribuit suprafaţa de 81.199 mp comunei Câineni. Trebuie să mai adăugăm aici că zeci de persoane din Govora au fişa tehnică depusă pentru terenurile respective din Malaia însă nici până în prezent nu li s-a eliberat titlu de proprietate.

Să facem o socoteală simplă: în total, prefectul Petre Ungureanu a atribuit anul trecut primăriilor peste 767 de hectare, iar dacă înmulţim această suprafaţă cu 123 euro/hectar (atât cât este subvenţia anuală de la APIA), rezultă o sumă frumuşică: aproape 95.000 de euro.

Atunci când a atribuit cele 767 de hectare, prefectul judeţului Vâlcea a argumentat că ele s-au dat în baza articolului 27, alineatul 21 din Legea nr. 18/1991 a fondului funciar, republicată, însă Petre Ungureanu trebuia să ştie că anul trecut a apărut o nouă lege care spune că terenurile nu mai pot fi atribuite de prefect direct primăriilor decât după ce s-au încheiat toate procesele de fond funciar pe zonele respective şi s-au clarificat suprafeţele care pot fi restituite foştilor proprietari.
(Nicu Trandafir)

Leave a Response