Interviu cu Iuliana Moise, vicepreşedinte PDL Vâlcea, preşedinte pe Colegiul 5 Brezoi şi director RAR Vâlcea
• Interviu cu Iuliana Moise, vicepreşedinte PDL Vâlcea, preşedinte pe Colegiul 5 Brezoi şi director RAR Vâlcea:
„Femeia ar trebui să iasă din cotidian şi să se implice în politică pentru că are un cuvânt mare de spus”
• Doamna Iuliana Moise, care au fost ultimele măsuri şi activităţi derulate de Organizaţia de Femei a PDL şi care sunt obiectivele pentru viitor?
„Organizaţia noastră de femei a PDL Vâlcea se pregăteşte de alegeri, asta pemtru că până la începutul lunii mai trebuie să alegem noua structură de conducere a Biroului Permanent Judeţean al Organizaţiei de Femei PDL Vâlcea. Activitatea Organizaţiei de Femei a PDL Vâlcea în 2010 a constat în acţiuni de implementare a obiectivelor politice naţionale, în concordanţă cu specificul şi caracteristicile organizaţiei de femei. Am avut nişte direcţii principale de acţiune în 2010. Astfel, Organizaţia de Femei şi-a propus să furnizeze permanent reprezentantelor de la nivelul conducerii centrale informaţii despre probleme locale sau propuneri pentru ajustarea şi impactul unor politici publice. Organizaţia de Femei a încurajat permanent profesionalizarea membrelor sale şi, în acest scop, am demarat câteva acţiuni pentru ca femeia să aibă o iniţiativă locală, atât în organizaţie, cât şi în iniţiativele sale particulare. Aş vrea ca organizaţia de femei să devină o voce puternică, nu numai pe plan naţional, ci şi în plan internaţional pentru că orice organizaţie mare sigur are nevoie şi de o organizaţie de femei.
Asta pentru că femeile ştiu cu adevărat să facă lucruri de bună calitate. Am demarat o campanie de dialog cu societatea civilă, prin cei cu care am putut să colaborăm, împreună cu organizaţia de tineret de la nivelul PDL Vâlcea, reprezentată mai nou de Alina Lupu, o fată cu o mare putere de muncă în care am mare încredere. La nivel naţional, a fost redactat un proiect de lege de reprezentare a femeilor în structura de conducere care să ajungă la 40%. Ştiţi foarte bine că, la nivel parlamentar, procentul reprezentării femeilor a scăzut în actuala legislatură la 9%, faţă de 10% în mandatul precedent. Asta în timp ce pe plan european acest procent este de 24%. La nivel guvernamental, procentul reprezentării femeilor a scăzut la 6%, faţă de 19% în anul 2009, iar media europeană este de 25%. La nivelul administraţiei locale, reprezentarea femeilor în ţară în funcţiile de primar este de 3,5%, în funcţiile de consilier judeţean de 12,6%, în funcţiile de consilier local sunt 10,8%, iar în funcţia de prefect un procent de numai 4,7%. În ceea ce priveşte politicile publice, organizaţia de femei a avut o bună colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer şi cu Institutul de Studii Populare. În acest sens, am participat la multe seminarii şi training-uri. În noiembrie 2010, am avut un seminar la Predeal pe tema dezvoltării iniţiativei liderelor locale”.
• Se aude că dumneavoastră nu veţi mai candida la funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei?
„O să ne alegem noua structură a Biroului Permanent Judeţean al Organizaţiei de Femei. Eu nu o să particip la aceste alegeri pentru că am cumul de funcţii în PDL şi este normal să las loc şi altei femei, mai ales că sunt singura femeie din Biroul Permanent Judeţean al PDL. Îmi doresc ca, lângă mine, să fie o femeie puternică. Am mare încredere în femeile care s-au afirmat în politica pedelistă vâlceană, aştept ca doamnele să se înscrie pentru noile funcţii din structura organizaţiei noastre şi împreună să facem treaba aşa cum am făcut până acum. Femeia ar trebui să iasă din cotidian şi să se implice în politică pentru că au un mare cuvânt de spus. Cu siguranţă că mulţi dintre noi s-au întrebat ce caută femeia pe scena politică, dacă este o virtute ca femeia să devină politician, cu ghilimele de rigoare. Şi noi femeile ne punem diverse întrebări, cele care îndrăznim totuşi să păşim în politică, dacă merită să ne luptăm cu această clasă politică, dacă avem în faţa noastră o lume misogină şi cum putem creşte reprezentativitatea femeilor în politică. Aş putea spune că în România putem vorbi de o discrimare a femeii în politică, dar nu încetăm de a avea ca scop să ne facem auzită vocea în politica românească. Ne întrebăm dacă este vreo diferenţă între noi, ca femeie politician, şi între bărbatul politic. Este una foarte mare, dar noi suntem foarte consecvente şi răbdătoare. Aşa cum în spatele fiecărui bărbat puternic este o femeie puternică şi în cadrul Organizaţiei PDL Vâlcea există munca femeilor din toate localităţile. Încerc să atrag noi membre în PDL, pentru că vreau să devenim o organizaţie din ce în ce mai puternică”.
• Care sunt perspectivele PDL la nivel naţional, având în vedere că partidul se află la guvernare într-o perioadă grea?
„Eu deţin funcţia de vicepreşedinte al PDL Vâlcea şi sunt preşedinte pe Colegiul 5 Brezoi. În ceea ce priveşte alegerile din 2012, sunt sigură că împreună cu organizaţiile noastre interne şi cu organizaţia de seniori a PDL-ului vom câştiga alegerile. Dacă vreţi, putem să punem şi un pariu! Este foarte adevărat că în această guvernare, noi, PDL, împreună cu UDMR şi UNPR, am apucat o perioadă foarte grea. Ne-am asumat guvernarea într-un moment foarte greu pentru România, într-o perioadă de criză. Am simţit-o şi noi organizaţia de femei. Ştim că partidul a scăzut în sondaje datorită măsurilor dure, nepopulare, dar din punctul meu de vedere, nişte măsuri necesare şi corecte pe care Guvernul a trebuit să le ia pentru ieşirea ţării din criză. Ce ne-a prins nouă bine este faptul că culoarul de centru-dreapta al politicii este acum mai liber prin dispariţia PNL-ului, pentru că intrat în Uniunea Socialistă Liberală, cum îmi place mie să zic. Majoritatea românilor îşi declară adeziunea acum către o politică de centru-dreapta. Singurul partid politic către care ar putea să se îndrepte cei care îşi doresc cu adevărat să intre acum în politică şi să fie alături de noi, ar fi PDL-ul, pentru că promovează lupta anticorupţie şi a luat toate măsurile necesare pentru relansarea economică”.
• Din calitatea de consilier judeţean, cum aţi descrie activitatea pe anul trecut?
„În mandatul de consilier judeţean 2008-2012 mi-am propus să urmăresc crearea unor condiţii pentru asigurarea implementării unei strategii de dezvoltare (participând la dezbaterea acestei strategii la Consiliul Judeţean), care să permită revigorarea economiei judeţului, creşterea gradului de protecţie socială, dezvoltarea unui mediu sănătos, eliminarea inegalităţilor dintre zone. Consider că priorităţile strategiei de dezvoltare a judeţului trebuie să cuprindă: dezvoltarea infrastructurii de transporturi şi comunicaţii; dezvoltarea infrastructurii apă-canal; gestionarea deşeurilor după normele europene; dezvoltarea, dotarea şi modernizarea sistemului de sănătate; dezvoltarea şi modernizarea reţelei de învăţământ; dezvoltarea infrastructurii turismului vâlcean; sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea zonelor rurale; promovarea brandurilor şi produselor autohtone. În calitate de preşedinte al Comisiei de Servicii Publice, Turism şi Protecţia Mediului înconjurător am stabilit data şedinţelor, am convocat membrii comisiilor, am dezbătut toate punctele de pe ordinea de zi, am participat la redactarea proceselor-verbale de şedinţe şi a raportului de avizare a acestora. O preocupare permanentă am avut-o în ceea ce priveşte cunoaşterea problemelor din teritoriu, repartizarea corectă a banilor publici în funcţie de necesităţile reale ale localităţilor, dezvoltarea de programe pe termen scurt, mediu şi lung. Am participat la întâlniri cu cetăţenii şi cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale în mai multe localităţi: Brezoi, Călimăneşti, Goleşti, Malaia, Voineasa, Lădeşti, Băbeni, Drăgăşani, Horezu, Ocnele Mari, Berbeşti etc., reuşind să cunosc mai bine şi să ajut la rezolvarea câtorva dintre problemele lor administrative, care mi-au stat în competenţă. De asemenea, am participat în teritoriu alături de alţi colegi consilieri judeţeni şi de membrii comunităţilor locale, împreună cu cei al consiliilor locale, la cele mai importante manifestări, cu profundă semnificaţie în viaţa noastră socială şi culturală”.
• Care sunt rezultatele muncii dumneavoastră la Registrul Auto Român Vâlcea după aproape şapte ani de management?
„Iată că sunt în al şaptelea an de când sunt director la RAR Vâlcea şi îmi place ceea ce fac, mai ales că eu sunt inginer mecanic de meserie. Cea mai mare realizare a mea este că am reuşit să fac un sediu nou şi să asigurăm condiţii europene clienţilor noştri. Instituţional, colaborăm foarte bine cu Poliţia Rutieră, cu ARR, cu RAJDP, cu Drumurile Naţionale, avem planuri de acţiune comune. Sperăm să îmbunătăţim calitatea mediului înconjurător prin eliminarea noxelor care sunt emise în atmosferă de autovehiculele ce circulă zilnic pe drumurile publice. O altă atribuţie a noastră este omologarea maşinilor în RAR. Monitorizăm toate staţile de inspecţie tehnică auto din Vâlcea şi autorizăm toate service-urile din judeţ. Ceea ce îmi place cel mai mult este că am un colectiv foarte bun şi profesionist. Foarte rar ni s-a întâmplat să avem câte o reclamaţie. Noi nu am făcut disponibilizări pentru că avem nevoie de tot personalul care deserveşte RAR Vâlcea”.
(Petre Coman)