|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Nu este momentul pentru privatizarea Oltchim, are capitalizarea prea mică 

Şeful OPSPI:

Nu este momentul pentru privatizarea Oltchim, are capitalizarea prea mică

Privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu este oportună în prezent, deoarece combinatul chimic are o capitalizare foarte redusă, iar compania poate deveni rentabilă după ce Comisia Europeană va aproba conversia creanţei AVAS în acţiuni, consideră şeful OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), Victor Vlad Cazana.

„Nu este momentul să privatizăm acum Oltchim, are capitalizare foarte mică. Una din propuneri a fost conversia acelei creanţe ale AVAS, deşi este o măsură contestată la nivelul Comisiei Europene. Dar, dacă această problemă se surmontează, capitalizarea Oltchim va creşte, cu o cotă mică la început, apoi sigur se va îmbunătăţi când va trece de pragul de rentabilitate. Ăla va fi momentul cel mai bun pentru privatizare. Personal sunt mulţumit dacă Oltchim va produce valoare adăugată pe teritoriul României”, a declarat Cazana la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

În schimb, consultantul financiar Aurelian Dochia, managing partner la firma Concept, apreciază că singura soluţie pentru restructurarea Oltchim este privatizarea.
El a arătat că, deşi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a făcut mai multe anunţuri de privatizare a combinatului chimic, procesul nu a fost niciodată finalizat.

Statul doreşte să cumpere rafinăria închisă Arpechim Piteşti

Intr-o perioadă în care se înregistrează o supracapacitate pe piaţa mondială de rafinare a ţiţeiului, statul român intenţionează să achiziţioneze rafinăria închisă Arpechim Piteşti de la Petrom, pentru a o integra cu combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea

Potrivit reprezentanţilor Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în câteva zile va fi prezentat un plan de achiziţie a unităţii piteştene. ,,Preluarea de către Oltchim a Arpechim este un subiect delicat. Probabil că Petrom aşteaptă o anumită sumă de bani, dar este prematur să spunem cât costă. Sursa de finanţare a acestei achiziţii, nu ştiu, posibil să fie combinată, ori Oltchim să ia un credit acceptabil, ori achiziţia să fie făcută de stat în numele Oltchim, dar astfel devine puţin neeconomic intrinsec”, a declarat ieri Victor Vlad Cazana, şeful Oficiului, în cadrul unei conferinţe despre restructurarea companiilor cu probleme, relatează Financiarul.

Auditorul de la OLTCHIM atrage atenţia asupra pierderilor cronicizate

Aurelian Dochia, Managing Partner la compania de consultanţă Concept, a amintit recent că Oltchim este pe locul patru în topul datornicilor către bugetul de stat, cu arierate însumând 1,1 miliarde lei. Datoria totală, incluzând creditele bancare şi angajamentele neonorate către terţe firme, totalizează 2,29 miliarde lei. Acestea s-au acumulat în condiţiile în care în ultimii patru ani societatea a generat pierderi. În 2007 rezultatul negativ a fost de 95 milioane lei, pentru ca în 2008, 2009 şi 2010 pierderile să depăşească constant plafonul de 200 milioane lei.
În aceste circumstanţe chiar auditorul financiar KPMG spune că există incertitudini asupra posibilităţii companiei de a-şi continua activitatea.

„Este cel mai grav semnal de alarmă pe care un auditor îl poate transmite acţionarilor unei societăţi”, spune Dochia. El nu crede nici în proiectul de relansare pe termen scurt întocmit de actuala conducere a Oltchim. Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost calificat ca fiind nerealist, mizând pe dublarea veniturilor sau chiar o creştere de patru ori pentru unele segmente de produse. Dochia se îndoieşte că societatea va putea să îşi asigure capitalul de rulment pentru sporirea activităţii, dar şi de sustenabilitatea unei majorări cu 1181% a creditelor pentru investiţii.

 

Leave a Response