|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Preşedintele Traian Băsescu a pus tunurile pe conducerea Oltchim 

• Marii „boieri” şi „baroni” ai economiei româneşti

Preşedintele Traian Băsescu a pus tunurile pe conducerea Oltchim

• „Nu am nici o ezitare să vorbesc public despre câteva dintre societăţile de stat care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi până la sfârşitul anului funcţionarea acestora trebuie optimizată. Mă refer la (…) Oltchim. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii (…) Deci îmbunătăţirea managementului în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011″, a declarat Traian Băsescu

Nicu Trandafir

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut sâmbătă, 7 mai 2011, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă la finalul întâlnirii cu reprezentanţii misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Printre altele, preşedintele s-a referit şi la societatea Oltchim SA, unde există mari probleme cu pierderile şi datoriile uriaşe şi unde trebuie făcută urgent restructurarea.

Iată ce a spus printre altele preşedintele Traian Băsescu: „Marea problemă a programului, aşa cum el a fost proiectat de la bun început, este legată de întreprinderile de stat, fie că sunt regii la nivel naţional, companii de stat deţinute de guvern sau regii şi companii ale administraţiei locale, cu capital majoritar de stat. Este lecţia pe care a trebuit s-o învăţăm de pe urma crizei şi noi toţi trebuie să înţelegem că, în 2009 şi cu precădere în 2010, s-a produs o puternică reformare a aparatului de stat, care mai continuă. Reducerea cu peste 140.000 de salariaţi a sectorului public este un progres important, dar procesul trebuie să continue. Sectorul privat s-a ajustat şi s-a adaptat, dar societăţile, regiile de stat, au stat şi au privit la criză. Ori, anul 2011 este anul în care obiectivul major este optimizarea funcţionării regiilor statului şi a regiilor de interes local sau a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi a societăţilor cu capital majoritar de stat de importanţă locală. Aici, nu am nicio ezitare să vorbesc public despre câteva dintre societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi până la sfârşitul anului funcţionarea acestora trebuie optimizată.

Mă refer la cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii, de sănătate ş.a.m.d., Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii. Ei sunt marii „boieri” ai economiei româneşti. „Baronii” economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat. Cu această ocazie atrag atenţia şi regiilor profitabile. Faptul că un Romgaz, un Transgaz, Hidroelectrica sau ştiu eu ce altă companie cu capital majoritar de stat înregistrează profit nu spune mare lucru, pentru că a înregistra un profit de o sută de milioane când tu ai potenţial să obţii un profit de 500 de milioane intră în aceeaşi categorie cu managerii cărora nu le pasă de arierate. Deci îmbunătăţirea managementului în regii şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011.

De altfel, puteţi avea şi confirmarea de la Ministerul de Finanţe. Încă de acum două săptămâni am cerut Ministerului de Finanţe o situaţie care să fie transmisă guvernului, dar şi mie, pentru informarea mea, din care să rezulte ce s-a întâmplat în perioada 2007-2010: dacă au crescut arieratele, dacă a crescut numărul de personal, dacă au crescut stocurile. Şi când mă refer la stocuri, nu mă refer întâmplător. De regulă se fac achiziţii de clanţe la regii care se ocupă, ştiu eu, de cu totul altceva, dar se serveşte clientela politică. Deci este esenţial să vedem cum au evoluat stocurile din 2007 şi până la sfârşitul lui 2010, cum a evolutat situaţia arieratelor, cum a evoluat situaţia personalului, pentru că nu au fost perioade în care să fi crescut activitatea şi care să justifice creşteri de personal sau creşteri de stocuri. Dimpotrivă, trebuiau reduse toate acestea”.

Leave a Response