|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

CET ar putea recurge la debranşări 

În această vară,

CET ar putea recurge la debranşări

Din cauza încasărilor foarte scăzute, conducerea CET Govora ar putea recurge chiar la debranşări ale unor asociaţii de proprietari care nu şi-au plătit căldura şi apa caldă în perioada următoare. CET Govora are de recuperat din Râmnicu Vâlcea, de la persoane fizice sau juridice datorii de peste 201 de miliarde de lei vechi. Numai de la populaţie, furnizorul de apă caldă şi agent termic are de recuperat aproximativ 166 miliarde de lei vechi. „Avem restanţele per total producţie ajung la peste 65%. Practic, în lunile de iarnă 2011 gradul de încasare a fost în jur de 50%. Încasările din ultimele patru luni sunt chiar mai mii decât raportarea soldului total faţă de producţie. Asta ne obligă să luăm credite şi, în final se va ajunge la mărirea preţului. Din luna iunie 2008 noi nu am mai modificat preţul la energia termică.

În ultimii şase ani am făcut aceste investiţii, iar ceea ce am eficientizat prin investiţiile d peste 16 milioane de euro nu am amortizat. Până acum, am avut eficienţa realizată pe baza investiţiilor, fără a modifica preţul. Acum este cel mai mic preţ din România,şi la fel ar rămâne şi cu o mărire de 10%. Practic, am trecut pe pierdere şi singura formă de eficientizare ar fi mărirea preţului. Noi avem depuse pentru anul 2011 peste 60 de dosare de acţionare în judecată a unor asociaţii rău platnice care, cu toate somaţiile nu şi-au onorat datoriile. De asemenea, am ajuns să punem şi în căsuţele poştale soldurile pe care le înregistrează asociaţiile, pentru ca fiecare locatar să primească realitatea din acele asociaţii. Una este suma afişată şi cu totul alta este sumă pe care o au de plată asociaţiile către CET Govora.

Cu această ocazie îi rugăm pe cei care primesc acele adrese să se informeze la asociaţii de ce se înregistrează acele diferenţe, cum se justifică această datoriile, şi să ia măsuri pentru a-i acţiona în judecată pe rău platnici. Dacă nu se înţelege că cei rău platnici trebuie să îşi plătească datoriile, singura şansă este acţionarea în judecată, CET nu a perceput până acum majorări de întârziere şi nu a sistat furnizarea, dar în această vară gândim că cel puţin zece asociaţii vor avea apa întreruptă pe o perioadă mai îndelungată sau mai scurtă, depinde cât de repede plătesc. Chiar şi preşedintele sau administratorul poate să aibă o culpă pentru că banii nu au ajuns la CET Govora”, spune inginerul Ion Cocleţ, director executiv Termoficare Urbană la CET Govora. Preţul la energia termică furnizata de CET Govora ar putea creşte în perioada următoare cu maximum 10%, mai precizează directorul Termoficare Urbană, Ion Cocleţ. De apa caldă şi agentul termic furnizate de CET Govora în sistem centralizat beneficiază peste 85 000 de râmniceni, 87 de instituţii publice, 120 de case particulare şi 540 de agenţi economici.

Leave a Response