|joi, aprilie 25, 2024
  • Follow Us!

În politica externă preţuiesc respectul şi onestitatea 

„În politica externă preţuiesc respectul şi onestitatea”

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Gambia, Dr. Mamadou Tangara, se află în aceste zile într-o vizită privată în Vâlcea, la sugestia omului de afaceri Ovidiu Tender şi bucurându-se de ospitalitatea avocatului Veronel Rădulescu.
Excelenţa sa a avut amabilitatea să ne acorde un interviu pentru VTV şi revista CRITERII, în care a vorbit despre frumoasa şi puţin cunoscuta Republica Gambia, despre organizarea politică şi administrativă a ţării, despre priorităţile constând în educaţie, sănătate şi agricultură, despre dezvoltarea turismului şi perspectivele relaţiilor cu România.

Gambia este o ţară mică ce se intinde pe cca. 300 km de-a lungul fluviului Gambia. Economia este bazată pe agricultură, industria prelucrătoare a materiei prime vegetale, meşteşuguri şi pescuit. Poporul gambian este în mod special prietenos şi primitor. Muzica, sportul şi plăcerea au un rol important în viaţa gambianului. Religia principală este islamul (90%). Islamul este combinat cu obiceiurile şi tradiţiile locale. O mare parte din populaţie este puternic religioasă, dar fanatismul şi fundamentalismul sunt concepte necunoscute în Gambia. Moscheele răsar peste tot în sate şi oraşe şi se diferenţiază de aşezămintele locale de bambus, chirpici şi frunze prin culoarea verde. Cea mai mare moschee se află în capitala Banjul şi se numeşte Moscheea cea Mare. Poligamia este un concept normal. Islamul permite ca un bărbat să aibă maximum 4 femei/soţii, ceea ce are ca rezultat un sistem complicat al relaţiilor familiale.

În pofida faptului că nu reprezintă o mare putere africană, ori poate tocmai de aceea, oricum în spiritul poporului său, ministrul Mamadou Tangara ni s-a părut o persoană extrem de plăcută şi instruită la cel mai înalt nivel. Excelenţa sa ne-a declarat că reprezintă o naţiune demnă şi fericită, a cărei politică externă se bazează pe preţuirea respectului şi onestităţii.

Cine are urechi de auzit, să audă !

Leave a Response