Ştefan Prală, directorul Hidroserv Vâlcea, a susţinut crearea unei pieţe energetice unice
• La dezbaterile organizate de Platforma Europeană de Dezvoltare,
Ştefan Prală, directorul Hidroserv Vâlcea, a susţinut crearea unei pieţe energetice unice
În data de 5 mai, Platforma Europeană de Dezvoltare, în parteneriat cu Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) şi Institutul European din România (IER), au organizat la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema „Nou-veniţii în UE cântăresc costurile şi beneficiile”. La dezbaterea de la Bucureşti au participat: Ştefan Prală, directorul Hidroserv Râmnicu Vâlcea, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru Afaceri Europene, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Korodi Attila, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Bogdan Mănoiu, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Marian Tutilescu, şef al Departamentului Schengen din MAI, Sorin Pîslaru, redactor şef Ziarul Financiar, etc.
Ştefan Prală, directorul SC Hidroserv SA Râmnicu Vâlcea, a luat decizia de a adera la EDP pentru a creşte profilul european al societăţii, de a dezvolta proiecte, eventual cu fonduri europene şi, de ce nu, de a extinde operaţiunile în alte ţări europene. „Platforma a luat naştere cu scopul valorificării dublului său atribut, de organizaţie românească, prin statut, şi europeană, prin vocaţie. În definirea identităţii EDP, s-a avut, de asemenea, în vedere abordarea unor teme precum dezvoltarea noului concept al guvernanţei economice întărite, crearea unei pieţe energetice unice şi, nu în cele din urmă, consolidarea pieţei interne a UE. A fost un eveniment interesant din toate punctele de vedere în care s-au abordat subiecte extrem de importante pentru societatea românească şi nu numai. S-a discutat atât despre criza economică pe care o traversăm în această perioadă cât şi despre ceea ce se va întâmpla în viitor.
Aşa cum spuneau profesorii Daniel Dăianu şi Moisă Altăr, această criză este mai mult decât tulburătoare pentru europeni, ea pune în evidenţă provocări comune care rezultă din slăbiciuni revelate de criză peste tot în economiile avansate şi vulnerabilităţi ale Uniunii Monetare, ale Uniunii Europene. Aspectele legate de o nouă guvernanţă în UE au fost generate de criză. Criza nu poate fi prevăzută. În domeniul crizelor economice apare factorul uman, care este imprevizibil. În ultimii 20 de ani, înaintea crizei, economia mondială s-a bucurat de o perioadă de linişte, iar volatilitatea economic-financiară era foarte redusă. Ca o concluzie la ceea ce s-a discutat în cadrul acestui eveniment pot spune că, în viitorul nu foarte îndepărtat, România va renaşte în Uniunea Europeană numai prin Adevăr, Dreptate, Muncă şi Credinţă. Ca să-l parafrazez pe profesorul Altăr, a conduce înseamnă să ai cunoştinţe şi competenţe. Este foarte important nu să ştii ce ştii, ci să ştii ce nu ştii”, a spus directorul Ştefan Prală.
Platforma Europeană de Dezvoltare (EDP) este o iniţiativă a Fundaţiei Valenţe Umane şi reuneşte companii româneşti, publice şi private din toate sectoarele economiei, reprezentanţi ai mediului politic, din societatea civilă şi diplomaţie, implicate să dezvolte proiecte pentru Uniunea Europeană, iar printre companiile care au aderat la aceasta se numără şi SC Hidroserv SA Rm. Vâlcea, societate condusă de economistul Ştefan Prală.