|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Centrul de Plasament nr. 5 din Rm. Vâlcea participă la Concursul Naţional “Şcoala lui Andrei” 

Centrul de Plasament nr. 5 din Rm. Vâlcea participă la Concursul Naţional „Şcoala lui Andrei”

În cursul lunii mai, Centrul de Plasament nr. 5 din Râmnicu Vâlcea a depus în cadrul Concursului Naţional „Şcoala lui Andrei” proiectul cu denumirea „Eu Pot”, proiect care are ca şi partener Asociaţia Orfanilor din Casele de Copii (AOCC). „Deşi elevii care au iniţiat acest proiect sunt fără parinţi totuşi ei au dat dovadă că se poate. Au muncit foarte mult la acest proiect şi rezultatele se văd. Încă odată dovedim că se poate schimba în bine imaginea copiilor din casele de copii prin astfel de acţiuni. Prin faptul că suntem pe locul I aducem o imagine pozitivă şi oraşului Râmnicu Vâlcea dar şi judeţului Vâlcea. În concurs sunt aproximativ 200 de proiecte la nivel naţional. Avem deja încheiate acorduri de parteneriat cu: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Primăria Brezoi, Fundaţia Inimă pentru Inimă, Bambini în România, Inspectoratul Şcolar, Garda de Mediu, Jandarmeria, ONCR filiala Braşov, fundaţia Pater Pio şi mai multe şcoli şi licee din Râmnicu Vâlcea.
Perioada de implementare a proiectului este în vara acestui an. Copiii proveniţi din centrele de plasament sunt consideraţi o povară, fiind marginalizaţi de societate.

Ei nu ştiu să facă aproape nimic atunci când părăsesc centrele de plasament (case de copii) deoarece statul le asigură totul (masă, casă, şcoală). Însă cea mai mare problemă a acestei categorii este pregătirea pentru viaţă şi integrare acestora în societate. Realizarea acestui proiect se va face cu sprijinul Primăriei Brezoi, care va pune la dispoziţia noastră terenul pentru organizarea taberei de vară. Se vor organiza două serii de tabără (50 copii pe serie), fiecare serie având şapte zile. În această tabără copiii vor fi instruiţi de voluntarii AOCC să îşi monteze un cort, să pregătească meniul pentru cele 3 mese zilnice, să construiască diverse utilităţi (toaletă, duş, etc), menţinerea igenei personale, precum şi construcţia de obiecte necesare confortului (mese, scaune, etc). De asemenea, fiecare copil participă la diverse activităţi sportive, de îndemânare, de creaţie, de ecologizare şi cultural-artistice. Un alt aspect important al proiectului este acela de a dezvolta caracterul competiţional al participanţilor, ei fiind împărţiţi pe echipe, participând la diverse competiţii organizate în tabără. Acest proiect are scop de socializare a acestora, în pregătirea lor pentru acumularea şi învăţarea deprinderilor de viaţă independentă”, precizează Mihai Ghebrea, preşedintele AOCC Vâlcea. (P.C.)

Leave a Response