|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Prefectul Petre Ungureanu a dat startul reorganizării poliţiei rurale vâlcene 

Prefectul Petre Ungureanu a dat startul reorganizării poliţiei rurale vâlcene

La cererea ministrului Administraţiei şi Internelor, prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, a organizat, în data de 27 iunie a.c., o întâlnire cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale din mediul rural vâlcean şi conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pe tema reorganizării poliţiei rurale. Proiectul de reorganizare a poliţiei rurale vâlcene pe secţii de poliţie a fost prezentat de către inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, chestorul Ion Stoica, iar primarii au avut posibilitatea să-şi exprime părerea cu privire la acest proiect şi să formuleze propuneri concrete pentru îmbunătăţirea acestuia. Dezbaterea publică a acestui proiect a fost condusă de către prefectul judeţului.

Reorganizarea presupune înfiinţarea unor secţii de poliţie la care sunt arondate mai multe localităţi, în fiecare secţie existând ofiţeri specializaţi, ceea ce va face posibilă continuitatea misiunilor de patrulare 24 de ore din 24 ca şi scurtarea timpului de intervenţie la evenimente. Această reorganizare, care are ca scop scăderea fenomenului infracţional, nu reprezintă o restructurare, întrucât în Vâlcea deja există un deficit de personal şi o supraîncărcare cu sarcini.
Majoritatea primarilor consideră că reorganizarea poliţiei rurale este o necesitate şi va fi în folosul cetăţenilor. În privinţa înfiinţării secţiilor de poliţie, primarii unor localităţi sunt de părere că, în anumite cazuri, ar trebui să primeze criteriul aşezării geografice şi al căilor de comunicaţie şi nu cel al apartenenţei la acelaşi parchet.

Propunerile de înfiinţare a secţiilor de poliţie rurală au fost agreate în cea mai mare parte în forma prezentată de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, dar primarii au formulat amendamente în funcţie de interesele locale. Astfel, au existat discuţii cu privire la arondările pe secţiile de poliţie, sub aspectul distanţei faţă de sediul secţiei, în special din partea primarilor ale căror localităţi sunt situate la extremităţile secţiei, şi asupra sediului propus, care nu ar reprezenta cea mai bună variantă.
Primarii au fost interesaţi de timpul de intervenţie al poliţiştilor la anumite evenimente ca şi de dotările de care vor beneficia secţiile de poliţie. Au existat şi opinii conform cărora reorganizarea poliţiei rurale pe secţii de poliţie care să deservească mai multe localităţi nu este benefică, întrucât actualul număr de poliţişti nu va putea face faţă multiplelor probleme din plan local.

În schimb, importanţa menţinerii colaborării dintre primari şi poliţişti, în acţiunile de menţinere a ordinii publice şi combaterii fenomenului infracţional, a întrunit unanimitatea. Propunerile şefilor administraţiilor locale din mediul rural au fost consemnate de către reprezentanţii Instituţiei Prefectului, care le-au centralizat şi înaintat Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Leave a Response