|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Interpretarea DNA este eronată, menită să mă transforme dintr-un om cinstit, într-un infractor 

• Dorin Dobrişan în prima apariţie publică după eliberarea din arest:

„Interpretarea DNA este eronată, menită să mă transforme dintr-un om cinstit, într-un infractor”

Fostul director al BCR Vâlcea şi CEC Bank Vâlcea, Dorin Dobrişan, alături de avocatul Emil Paraschiv, a susţinut vineri la Pensiunea Valentina o conferinţă de presă ce s-a întins pe parcursul a patru ore. Conferinţa de presă a avut loc după mai bine de două săptămâni de la eliberarea din arest a lui Dorin Dobrişan şi după exact zece luni de la pronunţarea deciziei de arestare.

Dorin Dobrişan a dorit să apară în faţa presei pentru a-şi susţine nevinovăţia aducând cu el toate doasarele ce au fost folosite în instrumentarea cazului său. „Este pentru prima dată când apar în spaţiul public şi sper să fie şi ultima. Nu mi-a plăcut notorietatea, însă m-am simţit nevoit să explic oamenilor care mă cunosc faptul că tot ceea ce mi s-a întâmplat a fost şi este o mare eroare. Rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA face legături incorecte, cu privire la fapte reale. Toate documentele pe care se bazează acuzările ce mi se aduc sunt reale, însă interpretarea dată acestora este complet eronată, menită să mă transforme dintr-un om cinstit, într-un infractor”, afirmă Dobrişan.

Cum explică Dorin Dobrişan atribuirea lucrărilor de la CEC firmei Electrovâlcea?

Potrivit rechizitoriului DNA, „în perioada februarie 2006 – noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dorin Dobrişan, în calitate de director al CEC Bank Vâlcea (societate cu capital integral de stat) a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii atribuite în condiţii nelegale societăţii SC Electrovâlcea SRL Rm. Vâlcea, administrată de Ovidiu Ciogescu. Suma totală decontată se ridică la peste 1 milion de lei. De asemenea, în perioada 27 decembrie 2005 – 24 decembrie 2008, SC Electrovâlcea a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1 milion de lei şi suplimentată ulterior la suma de 5,5 milioane lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către Dorin Dobrişan, a normelor bancare interne”.

Dar iată ce răspuns a avut Dorin Dobrişan la această acuzaţie: „În referatul de reţinere din data de 1 septembrie 2010, dar şi în rechizitoriul procurorilor, lucrurile sunt prezentate foarte alambicat. Sar de la o constatare la alta şi cred că acest lucru nu este întâmplător. Am făcut o sinteză şi pot să vă spun că în pagina 4 găsim motivul pentru care am fost arestat. Se trec în revistă contractele încheiate cu firma lui Ovidiu Ciogescu într-o dezordine totală. Pentru simplificare, obiectul trimiterii mele în judecată s-a rezumat la un singur contract: contractul cadrul general nr. 26.977, contractul de intermediere comision nr. 4.380 şi de creditele pe care le-aş fi acordat societăţii Electrovâlcea.

De la început menţionez că datorită depăşirii competenţei în cazul acordării creditului, Sucursala CEC Bank Vâlcea nu a avut decât rolul de avizare a acestui credit, pentru că aprobarea s-a făcut numai de către Centrala de la Bucureşti. Se menţionează acolo valoarea contractelor de care ar fi beneficiat firma. Dacă împărţiţi această valoare a contractelor la valoarea mitei care mi se impută o să vedeţi un randament uluitor, de 80% din valoarea contractelor atribuite şi executate.
Este evident că mie, la momentul reţinerii pentru 24 de ore, nu mi se putea imputa decât deficienţa 1, care constata că, chipurile, aş fi dispus executarea acelor lucrări fără aprobarea Centralei. Atât şi nimic mai mult. Restul – responsabilităţi şi atribuţiuni – erau în fişa postului inginerului de logistică. Lucrările care se desfăşurau într-o bancă erau bugetate an de an prin două conturi distincte: contul de reparaţii şi contul de investiţii, lucruri care au creat anumite confuzii printre procurorii DNA”.

Cele patru autoturisme de lux descoperite de DNA erau de fapt… trei

O altă acuzaţie a procurorilor DNA: „În sarcina lui Dorin Dobrişan s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi uz de fals. În schimbul «serviciilor» făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC Bank Rm. Vâlcea şi respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dorin Dobrişan a primit cu titlu de mită, de la Ovidiu Ciogescu, patru autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare estimata la 202.000 euro”.

„În ceea priveşte acuzaţia de mită, spălare de bani şi foloase necuvenite şi delapidare, vreau să vă spun că sora mea şi soţul acesteia m-au împuternicit cu administrarea bunurilor mobile şi imobile, proprietatea noastră. În conformitate cu această procură notarială, eu am închiriat patru imobile din Râmnicu Vâlcea, proprietatea celor doi soţi, de la adresele: Calea lui Traian nr. 135 bl N2 parter; strada General Magheru, bloc C parter; strada Emil Avrămescu, şi strada Barajului nr. 52. Pentru toate aceste imobile s-au despus la Administraţia Financiară toate actele necesare. Veniturile realizate din închirierea a două imobile au fost virate de chiriaşi în contul sorei mele şi transferate apoi în contul meu, de la CEC Bank. Totul s-a făcut la vedere. Celelalte două imobile au fost cedate spre folosinţă firmei Electrovâlcea, prin două contracte de închiriere înregistrate la Direcţia Finanţelor Vâlcea. La rândul ei, Electrovâlcea a subînchiriat în anul 2005 aceste spaţii către Omniasig şi Cateh Electronic. Veniturile realizate de Electrovâlcea din folosinţa acestor două imobile au rămas în conturile societăţii, iar din acest sume de bani s-a plătit apoi folosinţa pentru cele trei autoturisme”.
(Petre Coman)

Leave a Response