Deputatul Constantin Mazilu, un parlamentar activ
Deputatul Constantin Mazilu, un parlamentar activ
Cele 32 de proiecte de legi iniţiate şi cele 20 de întrebări adresate miniştrilor îl recomandă pe deputatul UNPR, Constantin Mazilu, drept unul dintre cei mai activi parlamentari. În cei doi ani de mandat, de când este reprezentantul colegiului Bălceşti în Parlamentul României, Mazilu s-a preocupat intens de problemele oamenilor, legile acestuia având caracter protecţionist pentru populaţie şi fiind, în acelaşi timp, angajate pentru sprijinirea săracilor. La jumătatea mandatului, progresistul de Bălceşti are cu ce ieşi în întâmpinarea electoratului său. Parlamentarul UNPR, Constantin Mazilu, este considerat a fi unul dintre cei mai implicaţi deputaţi aflaţi la primul mandat în rezolvarea problemelor românilor.
Interesul acestuia pentru problemele oamenilor poate fi probat de cele 32 de proiecte de legi iniţiate şi cele 20 de întrebări adresate miniştrilor. Una dintre legile deputatului care a suscitat, recent, interesul este cea privind profesia de stenograf. Parlamentarul colegiului Bălceşti a iniţiat un proiect de lege care se află deja în dezbaterea Senatului prin care doreşte să reglementeze exercitarea profesiei de stenograf în instanţele judecătoreşti. Iniţiativa legislativă a deputatului este o premieră pentru că, în România, activitatea de stenografiere a dezbaterilor şedinţelor publice de judecată nu este reglementată, deşi este necesară şi insistent solicitată în sistemul de drept românesc.
De altfel, un alt proiect iniţiat la propunerea lui Constantin Mazilu, respectiv propunerea legislativă privind protecţia persoanelor de interes public, se află şi ea pe agenda de lucru a Senatului. Prin intermediul acestui act normativ se urmăreşte eliminarea unui tratament juridic discriminatoriu în sistemul penal sancţionator pentru funcţionarii publici. Conform expunerii de motive a legii, „faptele de natură penală săvârşite asupra unui funcţionar public, proprietăţii sau membrilor familiei acestuia sunt incriminate de Codul penal”. În schimb, faptele care vizează personalul angajat cu contract individual de muncă în cadrul instituţiilor publice, precum şi persoanele care desfăşoară profesii liberale aflate în relaţii contractuale cu instituţii publice sunt sancţionate potrivit cadrului general. Concret, se creează „ un tratament juridic discriminatoriu şi o disfuncţionalitate evidentă în sistemul penal sancţionar, întrucât este inadmisibil ca persoane care îşi desfăşoară activitatea contractuală în cadrul unei instituţii de interes public să beneficieze de un tratament juridic diferit de celelalte categorii de persoane numite în funcţii publice”. Pe lângă activitatea legislativă din băncile Parlamentului, deputatul UNPR, Constantin Mazilu, pregăteşte un nou pachet de legi în favoarea dumneavoastră şi va continua seria întâlnirilor cu populaţia colegiului Bălceşti, pe tot parcursul vacanţei parlamentare.
Se află în topul prezenţei
Parlamentarul de Bălceşti, progresistul Constantin Mazilu, este unul dintre politicienii cu activitate susţinută în Legislativ. Potrivit ultimului sondaj lansat de Institutul pentru Politici Publice privind activitatea aleşilor în cei doi ani de mandat, deputatul Mazilu ar doar câteva absenţe. Acesta, alături de colegii săi deputaţi de la PDL, are o prezenţă mult mai bună decât parlamentarii de Vâlcea de la celelalte partide, calculată în procentul de 85,1% de cei de la IPP. La fel de bine stă în topul IPP parlamentarul de Bălceşti şi în privinţa proiectelor de lege iniţiate. Conform monitărizărilor făcute de Institutul pentru Politici Publice pe aceşti doi primi ani de mandat ai actualei legislaturi, în Camera Deputaţilor s-au desfăşurat, între decembrie 2008 – decembrie 2010 164 de şedinţe de plen.