|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Minea a fentat statul cu 95.500.000.000 lei vechi, prin nemajorarea capitalului Alutus cu valoarea terenurilor statului 

Minea a fentat statul cu 95.500.000.000 lei vechi, prin nemajorarea capitalului Alutus cu valoarea terenurilor statului

Nicu Trandafir

Continuăm să prezentăm metodele prin care Nicolae Minea (fostul proprietar al Hotelului Alutus) şi Marin Petru Coveianu au vândut în mod abuziv terenurile şi clădirile unor firme fantomă controlate din umbră tot de el, imobile care au aparţinut fostului Oficiu Judeţean de Turism şi mai apoi defunctei SC Alutus SA. Ne vom opri atenţia asupra activelor Vilă 1 Mai şi Sală Cantină din Ocnele Mari, Complex Balnear Ştrand Ocnele Mari, Bufet Punct Turistic „Pescarilor” din cadrul Complexului Camping Ostroveni, Bufet Sălcioara Ostroveni, Sat de Vacanţă-Camping Ocnele Mari şi Popas Obârşia Lotrului, dar şi asupra modului cum Nicolae Minea şi Marin Petru Coveianu au fentat statul cu 95,5 miliarde de lei vechi prin nemajorarea capitalului social cu valoarea terenurilor statului.

În luna ianuarie 2002, Marin Petru Coveianu a înstrăinat către aceeaşi societate SC Zacexim SA (firma concubinei lui Nicolae Minea), activul Vila 1 Mai şi Sala cantină situat pe raza oraşului Ocnele Mari (alcătuit din vilă cu 36 de încăperi în suprafaţă utilă de 450 mp, şapte terase în suprafaţă de 265 mp şi sală cantină în suprafaţă de 150 mp) cu preţul de 33,8 milioane lei vechi. Împreună cu activul a fost înstrăinat şi terenul aferent în suprafaţă de 1.190 mp, valoarea contabilă nereactualizată a lui fiind de 24,54 milioane lei vechi. Contractul nu a fost autentificat, însă în cadrul aceluiaşi dosar civil nr. 3064/2002, SC Zacexim SA a cerut instanţei să pronunţe o hotărâre în constatare, care să ţină loc de act autentic, invocând în mod nereal în faţa instanţei că reprezentanţii legali ai SC Alutus SA ar refuza să se prezinte în faţa notarului public pentru autentificarea contractului sub semnătură privată.

Prin contractul nr. 215/15 ianuarie 2002, acelaşi Marin Petru Coveianu a „vândut” către SC Zacexim SA activul Complex Balnear – Ştrand – Ocnele Mari (situat pe raza oraşului Ocnele Mari şi alcătuit din clădire pavilion băi calde cu 60 încăperi în suprafaţă de 534 mp, două bazine cu apă sărată, un bufet, două magazii, grup sanitar şi vestiare) la preţul de 80,78 milioane lei vechi. Împreună cu activul a fost înstrăinat şi terenul aferent în suprafaţă de 8.645 mp. Nici acest contract nu a fost autentificat, Decizia civilă nr. 1014/23 iulie 2002 referindu-se şi la acest teren.

„Asociatul” lui Minea, Marin Coveianu, a vândut pe bandă rulantă activele Alutus

Tot în aceiaşi perioadă de timp, Marin Petru Coveianu, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie de la SC Alutus SA, a înstrăinat tot către aceeaşi societate SC Zacexim SA activul Bufet Punct Turistic Pescarilor din cadrul Complexului Camping Ostroveni de pe raza oraşului Râmnicu Vâlcea în suprafaţă de 43 mp, cu preţul de 10 milioane lei vechi. De asemenea, din cadrul aceluiaşi complex a înstrăinat prin contractul nr. 2241/28 iunie 2002 şi imobilul Cabana Ostroveni (compus din două cabane de 47 mp fiecare, restaurant în suprafaţă de 230 mp, 22 căsuţe cu două locuri în suprafaţă de 183 mp, 33 căsuţe cu 3 locuri în suprafaţă de 514 mp, alei dalate în suprafaţă de 565 mp, beci şi grup sanitar), cu preţul de 330 milioane lei vechi. Împreună cu activele menţionate a fost înstrăinat şi terenul de 276 mp la preţul de 833.000 lei vechi (sub valoarea contabilă, nereactualizată de 7,4 milioane lei vechi). Contractul nr. 216/15 ianuarie 2002 a fost autentificat ulterior la notarul public Rodica Firan sub nr. 2293/23 iulie 2002, în cuprinsul contractului menţionându-se că preţul terenului a fost achitat integral o dată cu activele situate pe el.

Prin contractul sub semnătură privată fără număr din data de 25 aprilie 2002, Marin Petru Coveianu a vândut, de asemenea către SC Zacexim SA, activul Bufet Sălcioara Ostroveni de pe raza oraşului Râmnicu Vâlcea (alcătuit din bufet în suprafaţă de 52 mp cu toate bunurile din dotare, 26 căsuţe tip camping cu două locuri, alei şi parcări betonate, asfaltate sau pavate, în suprafaţă de 1.720 mp, magazie de 20 mp şi grup sanitar) cu preţul de 200 milioane lei vechi. Odată cu aceste imobile a fost înstrăinat şi terenul aferent în suprafaţă de 15.600 mp cu preţul de 47 milioane lei vechi, iar contractul a fost autentificat ulterior tot la notarul public Rodica Firan. În cuprinsul contractului s-a menţionat că preţul terenului a fost de 47 milioane lei vechi (sub valoarea contabilă, nereactualizată de 417,5 milioane lei vechi).
Procedeul s-a repetat şi în cazul activelor „Camping Ostroveni” (vândut cu preţul de 300 milioane lei vechi) şi „Sat de Vacanţă- Camping” Ocnele Mari (vândut cu preţul de 270 milioane lei vechi). Ca şi în situaţiile precedente, împreună cu activul a fost înstrăinat şi terenul aferent în suprafaţă de 5.567 mp preţul lui fiind inclus în cel al activului, însă valoarea contabilă, nereactualizată a terenului a fost de 102,7 milioane lei vechi.

O pădure de 3 hectare din Voineasa a fost vândută pe un preţ de nimic

În luna august 2002, Marin Petru Coveianu a semnat un contract cu firma SC Gemeni SA în vederea vânzării terenului aferent activului „Popas Obârşia Lotrului” în suprafaţă de circa 3 hectare, situat pe raza comunei Voineasa, la valoarea contabilă, nereactualizată de 302,5 milioane de lei vechi. Şi în acest caz, cei de la Judecătoria Suceava au apreciat că mobilul şi scopul injust urmărite de Nicolae Minea prin transferarea terenului şi activului amplasat pe el sunt date de calitatea acţionarilor ce sunt asociaţi la această societate. Astfel, SC Gemeni SA Râmnicu Vâlcea, cu sediul social în chiar incinta Hotelului Alutus, avea ca obiect de activitate declarat „campinguri” şi avea un capital social subscris şi vărsat de 25 milioane lei vechi.

De fapt, SC Gemeni SA a fost înfiinţată cu doar două luni anterioare datei înstrăinării terenului, prin aportul în numerar cu sume cuprinse între 25.000 lei vechi şi 24,7 milioane de lei vechi de următorii cinci asociaţi: Ionel Vlădescu – angajat în acelaşi timp în funcţia de consilier juridic la SC Alutus SA, conform contractului de muncă înregistrat la ITM Vâlcea sub nr. 8490/22 mai 2002 şi transferat ulterior la SC Milmin SRL, cu un aport în numerar de 175.000 lei vechi reprezentând 0,7% din capitalul social (echivalentul a 7 acţiuni); Ionel Zota – ospătar la SC Alutus SA din data de 12 februarie 2001 conform contractului de muncă înregistrat la ITM sub nr. 7023/26 februarie 2001, „transferată” în interesul serviciului la SC Milmin SRL din 8 martie 2001 şi la SC Sadimo SA Râmnicu Vâlcea din data de 19 decembrie 2002 (asociata a adus la constituirea societăţii un aport în numerar de 25.000 lei vechi reprezentând 0,1% din capitalul social); Emil Militaru – şofer la SC Milmin SRL din data de 23 octombrie 1998, transferat în interesul serviciului la SC Sadimo SA, (o altă societate coordonată de Nicolae Minea, având sediul social în camera 105 a Hotelului Alutus), din data de 1 decembrie 2002 (asociatul ar fi adus un aport în numerar de 25.000 lei vechi la constituirea societăţii reprezentând 0,1% din capitalul social); Maria Corina Gogoaşă – în vârstă de 21 de ani la data constituirii societăţii, ar fi adus un aport de 24,75 milioane lei vechi reprezentând 99% din capitalul social, echivalentul a 990 de acţiuni (s-a reţinut din rechizitoriul procurorilor că aceasta figurează la mai multe societăţi coordonate de Nicolae Minea, după cum urmează: SC Sadimo SA Râmnicu Vâlcea, cu sediul în camera 105 a Hotelului Alutus, SC Mecanexim SA Râmnicu Vâlcea – alături de Ionela Zota, Constantin Rogojină, Graţiela Gheorghiţă şi Eleonora Melinte -, SC Dacomir SRL Râmnicu Vâlcea – alături de aceleaşi patru peroane -, SC Amicom SA Râmnicu Vâlcea cu sediul în incinta hotelului Alutus – alături de aceleaşi persoane plus Maria Deaconu -, SC Levicom SA Râmnicu Vâlcea cu sediul în camera 110 a Hotelului Alutus – alături de Marin Petru Coveianu, Elena Mănescu, Liviu Ion Căpăţână şi Anton Pleşa); Ionuţ Bogdan Constantin – în vârstă de 21 de ani la data constituirii societăţii, ar fi adus un aport în numerar de 25.000 lei vechi reprezentând 0,1% din capitalul social al SC Gemeni SA.

Din verificările efectuate de procurori la Oficiul Registrului Comerţului Vâlcea nu a rezultat că SC Gemeni SA ar fi desfăşurat activitate de la înfiinţare. Administratorul societăţii a fost numit Ionel Vlădescu, iar cenzori Claudia Marcu, Maria Deaconu şi Nicolae Toşu.

La nivelul lunii iunie 2002, valoarea terenurilor statului era de 70,4 miliarde lei vechi

Ulterior momentului în care activele şi terenurile au ieşit din patrimoniul SC Alutus SA, acestea au fost din nou înstrăinate în cadrul grupului de firme coordonate şi controlate de către Nicolae Minea printr-o multitudine de contracte în care părţi au fost doar SC Gemeni SA, SC SCIM SA, SC Sadimo SA şi SC Mecanexim SA.
În Dosarul nr. 63/314/2005, magistraţii de la Judecătoria Suceava au ajuns la următoarele concluzii. „După ce s-au obţinut certificatele de atestare a dreptului de proprietate, membrii consiliului de administraţie de la SC Alutus SA nu au procedat la reactualizarea valorii terenurilor conform art. 143 din HG 577/2002 şi nu au convocat AGA pentru majorarea corespunzătoare a capitalului social. Ca urmare a controalelor efectuate de Primăria Râmnicului, Autoritatea Naţională de Control din cadrul Guvernului României şi DGFP Vâlcea s-a reţinut că valoarea reactualizată a terenurilor ar fi trebuit să fie de 22,1 miliarde de lei vechi şi nu 1,22 miliarde de lei vechi (atât cât a fost înregistrat în contabilitate) şi că SC Alutus SA nu a procedat la majorarea corespunzătoare a capitalului social cu această sumă. Abia prin hotărârea AGA nr. 5/8 martie 2004 s-a aprobat majorarea capitalului social cu suma de doar 1,52 miliarde de lei vechi ce ar fi reprezentat valoarea terenurilor pentru care s-au obţinut certificatele de atestare a dreptului de proprietate, precum şi emiterea de către SC Batroscom SA Drăgăşani (fostă Alutus) a unui număr de 1,52 milioane de acţiuni preferenţiale, cu dividend prioritar, fără drept de vot, cu valoarea nominală de 1.000 lei vechi, ce urmau a fi înscrise în contul APAPS ca instituţie publică implicată. Ulterior, ca urmare a unui raport de expertiză efectuat la solicitarea reprezentanţilor societăţii, s-a stabilit că valoarea reactualizată ar fi fost de 2,71 miliarde de lei vechi.

Valoarea terenurilor a fost însă reţinută prin actul de sesizare ca fiind în cuantum de 70,4 miliarde de lei vechi la nivelul lunii iunie 2002 (valoare indicată în raportul de constatare tehnico-ştiinţifică în materie de privatizare întocmit de specialiştii DNA), respectiv de 95,5 miliarde de lei vechi (2,3 milioane de euro) la nivelul datei de 28 februarie 2005. În consecinţă, s-a apreciat că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 10 lit. a din Legea 78/2000, iar prejudiciul cauzat prin săvârşirea acestei infracţiuni de către inculpaţi este de 95,5 miliarde de lei vechi. De asemenea, s-a solicitat ca, în soluţionarea laturii civile, să se constate nulitatea absolută a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate întrucât acestea au avut o cauză ilicită. S-a mai solicitat repunerea în situaţie anterioară şi declararea nulităţii celorlalte acte de înstrăinare subsecvente. S-a mai arătat că organele de urmărire penală s-au aflat în imposibilitate de a lua şi de a pune în executare măsuri asiguratorii cu privire la bunuri proprietatea celor doi inculpaţi”.

Leave a Response