Premierul Boc dă de înţeles că este nevoie de o restructurare urgentă la Oltchim
• După preşedintele Traian Băsescu,
Premierul Boc dă de înţeles că este nevoie de o restructurare urgentă la Oltchim
• „Trebuie restructurate companiile de stat, astfel încât să fie eficiente şi să nu mai cheltuiască bani din taxe şi impozite plătite de cetăţeni. Orice companie de stat care funcţionează pe pierderi, orice companie de stat care este ineficientă înseamnă că este întreţinută din bani publici, ori banii publici sunt cei rezultaţi din impozite şi taxele plătite de cetăţeni„, a declarat printre altele premierul Emil Boc
Vineri, 22 iulie 2011, premierul Emil Boc a participat la emisiunea „Jurnalul de prânz” de la Radio România Actualităţi. Printre altele, primul ministru s-a referit şi la necesitatea restructurării companiilor de stat cu pierderi şi datorii uriase. Chiar dacă nu a făcut nici o nominalizare, suntem siguri că premierul Emil Boc s-a gândit şi la societatea Oltchim SA, unde s-au înregistrat pierderi uriaşe în ultimii patru ani, datoriile totale au ajuns la colosala sumă de 550 milioane euro, iar cifra de afaceri s-a redus în ultimii doi ani cu peste 50%.
„Spun doar următorul lucru: vizita FMI este doar la început, ea se va derula până în data de 1 august. Aveţi perfectă dreptate în privinţa faptului că obiectul central sau, poate, altfel spus, unul din obiectivele actualului acord este cel legat de restructurarea companiilor de stat. Concret, cum se restructurează fiecare companie, în primul rând, ministrul de resort trebuie să prezinte aceste explicaţii pe baza analizei cost – beneficiu făcută cu fiecare companie pe care o are în subordine. Deci, nu pornim, aşa cum nu am pornit nici la bugetari, când s-a făcut restructurarea aparatului bugetar, de la o cifră predeterminată: trebuie să plece atâţia.
Trebuie restructurate companiile de stat, astfel încât să fie eficiente şi să nu mai cheltuiască bani din taxe şi impozite plătite de cetăţeni. Ce înseamnă asta? Că orice companie de stat care funcţionează pe pierderi, orice companie de stat care este ineficientă înseamnă că este întreţinută din bani publici, ori banii publici sunt cei rezultaţi din impozite şi taxele plătite de cetăţeni. Obiectivul nostru este ca românii să nu mai plătească din buzunar bani pentru a întreţine ineficienţa unor companii de stat din România. Acesta este scopul fundamental, chiar dacă, repet, nu este un demers uşor, aşa cum nu a fost uşor nici demersul de restructurare a aparatului bugetar. Vă amintiţi că, la începutul mandatului, erau 1.398.000 de bugetari, iar astăzi sunt sub 1.240.000 de bugetari. A fost o restructurare a aparatului bugetar, pornind tot de la analiza aceasta a standardelor de cost. La fel se face şi în fiecare companie de stat, iar acum specialişii noştri lucrează cu specialiştii Comisiei Europene, ai Băncii Mondiale, ai FMI şi analizează fiecare caz în parte”, a declarat printre altele premierul Emil Boc. (N.T.)