|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Tinerii rămân în atenţia Agenţiei de Şomaj Vâlcea 

• Cum putem suplini lipsa de experienţă profesională?

Tinerii rămân în atenţia Agenţiei de Şomaj Vâlcea

Este cunoscut faptul că tinerii întâmpină dificultăţi în a intra pe piaţa muncii, în primul rind din cauza lipsei de experienta. Singura posibilitate de a contrabalansa dezavantajul lipsei de experienta este ca persoana in cauza sa-si evidentieze potentialul profesional, mai exact, abilitatile pe care le detine.

Pentru a dovedi ca ai anumite atuuri si ca vei face fata cerintelor postului, se pot folosi urmatoarele tehnici: alegerea unui domeniu pe care sa-l tintesti, intrucit este greu sa demonstrezi ca ai foarte multe abilitati in mai multe domenii, cind de fapt nu ai experienta profesionala. Poti insa sa te concentrezi pe o activitate principala pe care ai dori sa o practici permanent si neconditionat ca de exemplu programarea, vinzarile, marketing-ul sau contabilitatea primară; identificarea abilitatilor cheie cautate in domeniul pe care ti l-ai ales. Spre exemplu, in vinzari trebuie sa ai incredere in tine, sa iti placa sa comunci, sa fii convingator si perseverent. Dacă ai aceste trasaturi poti trece la pasul doi, prin identificarea in experienta ta personala anterioara a unor situatii in care ai dat dovada de aceste calităţi.
„În momentul in care tinarul descopera ceea ce il pasioneaza, nu mai este nevoie sa il convingi cit de valoroasa este munca. Daca inca nu si-a gasit propria vocatie, sau poate nu este sigur ca-i va placea jobul respectiv, tinarul poate cel putin sa incerce pentru o perioada scurta de timp sa lucreze aici, astfel incit deciziile ulterioare referitoare la cariera profesionala sa poata avea si o baza concreta.

AJOFM Valcea sprijina tinerii sa se incadreze in munca, iar in acelasi timp ofera din bugetul asigurarilor pentru somaj, absolventilor institutiilor de invatamint si absolventilor scolilor speciale inregistrati la agentiile de ocupare a fortei de munca, in virsta de minimum 16 ani, in situatia in care se angajeaza, o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social, respectiv 500 lei.Deasemenea , absolventilor carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, beneficiaza din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pina la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Totodata, angajatorii care incadreaza in munca absolventi, in conditiile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati si primesc lunar, pe aceasta perioada pentru fiecare absolvent o subventie dupa cum urmeaza: 500 lei pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii; 600 lei pentru absolventii de invatamint secundar superior sau invatamint postliceal; 750 lei pentru absolventii de invatamint superior.

Legea ofera si o protectie absolventilor incadrati, intrucit angajatorii care angajeaza absolventi in conditiile de mai sus sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incadrarii, astfel incit investitia statului de care a beneficiat firma sa-si produca efectele si sa genereze venituri impozabile”, a declarat Dumitru Nicu Cornoiu, directorul executiv al AJOFM Vâlcea.

Leave a Response