|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Sorin Ghiţă a anunţat înfiinţarea Ghişeului Unic în cadrul Primăriei Vlădeşti 

• În cadrul proiectului „Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice la nivelul comunei”,

Sorin Ghiţă a anunţat înfiinţarea Ghişeului Unic în cadrul Primăriei Vlădeşti

Primăria comunei Vlădeşti implementează proiectul cu finanţare europeană „Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice la nivelul comunei Vlădeşti, judeţul Vâlcea”, în valoare totală de 682.759 lei. Conferinţa de presă prilejuită de lansarea proiectului a avut loc marţi 9 august, eveniment la care au participat primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, directorul Serviciului Public de Evidenţa Persoanelor Vâlcea, Ilie Ciontu, prefectul Petre Ungureanu, primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu, precum şi mai mulţi consilieri locali şi cetăţeni din Vlădeşti.

„Suntem aici pentru a finaliza o parte importantă a unui proiect desfăşurat în cadrul Primăriei Vlădeşti. Mă bucur că cei prezenţi sunt alături de mine şi asta deoarece m-au ajutat să rezolv multe probleme ale localităţii, dar unul din lucrurile importante este acest proiect pe care astăzi îl consemnăm, şi anume îmbunătăţirea serviciilor către populaţia Vlădeştiului, servicii care îşi propun să rezolve accesibilitatea solicitanţilor localităţilor, persoanelor fizice sau juridice. Acest lucru nu puteam să-l facem decât printr-o dezvoltare a capacităţii manageriale a lucrătorilor din primărie, astfel încât să ajungem la un Ghişeu Unic, unde cetăţeanul localităţii să-şi spună doleanţa”, a declarat primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă.

Potrivit primarului, programul este cofinanţat din Fondul Social European şi are o valoare totală de 682.759 lei, fără TVA, din care: 580.345 lei, valoare nerambursabilă, din Fondul Social European, 88.758 lei, valoare nerambursabilă din bugetul naţional şi 13.655 lei, cofinanţarea Primăriei Vlădeşti. „Proiectul durează 14 luni şi este destinat îmbunătăţirii serviciilor către cetăţenii localităţii Vlădeşti. De la Ghişeul unic, ce va fi deschis la primărie, oamenii vor putea obţine cu rapiditate cărţi de identitate, adeverinţe de rol fiscal, agricol, autorizaţii de construcţie etc. Nu în ultimul rând, vor beneficia de consultare în privinţa dezvoltării unor afaceri”, a declarat edilul-şef din Vlădeşti. Acesta a mai spus că Ghişeul unic nu este destinat doar cetăţenilor de rând: „Trebuie să îi învăţăm puţină carte şi pe consilierii locali”. Sorin Ghiţă, care este primar al Partidului Social Democrat (PSD), a afirmat că, în ciuda unor speculaţii, astfel de proiecte nu sunt declarate eligibile pe criterii de ordin politic. „Am muncit doi ani pentru două proiecte. Când am primit OK-ul, nu m-a întrebat nimeni despre apartenenţa politică”.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a spus: „Mă simt onorat să particip la acest eveniment găzduit de Primăria Vlădeşti. Meritul primarului comunei Vlădeşti, deşi se află la o distanţă mică de municipiul Râmnicu Vâlcea, este că s-a gandit să realizeze un asemenea proiect, astfel că cetatenii acestei comune nu vor mai fi obligaţi să se deplaseze în Râmnicu Vâlcea pentru întocmirea acestor acte de evidenţă a populaţiei”.
Trebuie să spunem că obiectivul specific al proiectului este acela de a îmbunăţati furnizarea de servicii publice. Simplificarea administrativă a fost influenţată în primul rând de obiectivul de a îmbunătăţi reglementările administrative din punctul de vedere al raportului cost-eficienţă şi de a îmbunătăţi serviciile furnizate către cetăţean. Multe din instrumentele şi practicile simplificării administrative folosite pentru a îmbunăţati eficienţa reglementărilor administrative duc la, sau sunt sprijinite de măsuri de a îmbunătăţi transparenţa şi responsabilizarea, şi în consecinţă, de a reduce riscul corupţiei.

În mod special, este nevoie de îmbunăţatirea şi dezvoltarea de noi instrumente, mai ales instrumente bazate pe tehnologia informaţiei, ceea ce permite posibilităţi fără precedent pentru a asigura o coerenţă şi eficienţă mai mare ale interacţiunilor de reglementare între guvern, cetăţeni şi mediul de afaceri. Există date privind faptul că barierele administrative în ceea ce priveşte mediul de afaceri sunt semnificative, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii. De asemenea, este importantă luarea în considerare a efectului cumulativ al tuturor reglementărilor care se aplică întreprinderilor, nu numai efectul celor care au fost introduse recent. Birocraţia excesivă aduce costuri suplimentare mediului de afaceri, împiedică intrarea pe piaţă a unor noi companii, şi descurajează iniţiativele de inovare şi diminuarea presiunilor competitive în economie. Mai mult, aceasta creează o nesiguranţă care poate întrerupe planificarea afacerilor şi poate afecta capacitatea acestora de a răspunde rapid la noi oportunităţi de piaţă. În cele din urmă, această birocraţie influenţează în mod negativ concurenţa din economie şi astfel, performanţa economică va avea de suferit. (Octavian Avram)

Leave a Response