|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Conacul “Oromolu 

• Iniţiativă lăudabilă a guvernatorului Mugur Isărescu:

Conacul „Oromolu” din Păuşeşti Măglaşi, cumpărat de Banca Naţională a României

Tiberiu Pîrnău

Banca Naţională a României a cumpărat recent de la Finanţele Publice Vâlcea conacul „Oromolu” din localitatea Păuşeşti Măglaşi, care se afla într-un stadiu avansat de degradare. Casa Oromolu a trecut în ultimii 100 de ani prin mai multe etape: naţionalizare-revendicare-retrocedare-vânzare-executare şi acum revânzare de către Finanţe (proprietatea aparţinea, mai nou, unei societăţi comerciale vâlcene cu datorii mari la bugetul de stat). Proprietatea preluată de BNR cuprinde un parc de 14000 mp şi un conac -o casă construită în 1914-1916. Acolo a funcţionat şi o secţie a spitalului judeţean între 1954-2005. Guvernatorul Mugur Isărescu doreşte să realizeze la Păuşeşti Măglaşi un centru de pregătire zonală pentru bancherii din Oltenia. În acest sens, în curând vor fi demarate lucrări pentru reabilitarea conacului.

Imobilul este înscris pe lista judeţului Vâlcea a monumentelor istorice (categoria conace, sec. XIX, Cod LMI: VL-II-m-B-09972), se numeste Casa Oromolu pentru că primul proprietar a fost Mihai Oromolu (1875- 1945), personalitate de vază a perioadei interbelice. Oromolu a contribuit, alături de alţi oameni politici ai vremii, la înfăptuirea României Mari, iar pe parcursul unei îndelungate activităţi publice a fost prefect de Dolj, ministru în guvernul Take Ionescu (1921), guvernator al Băncii Naţionale (1921-1926). Licenţiat în drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat şi succesiv membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat, Naţional Liberal. De activitatea sa în funcţia de guvernator al BNR sunt legate: Recuperarea depozitului în aur, deţinut de B.N.R. la Reichsbank (1922); Încheierea operaţiunilor referitoare la lichidarea Băncii Austro – Ungariei;

Mai 1925, încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală; Iunie 1925, statul român a redevenit acţionar al B.N.R., participând cu 1/3 din capita. Conacul lui Mihai Oromolu de la Pausesti-Maglasi este lucrare de arhitectură rezidenţială rurală a arhitectului Petre Antonescu. Pisania acestui monument reda istoria construirii clădirii: „Ziditu-sa această casă de dumnealui Mihai Oromolu şi soţia sa Margot în anii rasboiului lumei, 1915-1916, fiind arhitect Petre Antonescu, iar constructor D. Nedelcu, dar nu au stapânit-o decât din 1919, din cauza prigonirei rasboiului”. Conacul aparţine ca arhitectură stilului neoromânesc, arhitectul Petre Antonescu preluând unele elemente specifice culelor olteneşti, probabil la dorinţa comanditarului care se născuse în Râmnicu Vâlcea. Pentru Mihail Oromolu arhitectul Petre Antonescu a mai realizat planurile casei din Bucureşti, construită între anii 1923 si 1926.

Leave a Response