|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Ziua Pompierilor, sărbătorită cu mult fast la Vâlcea 

Ziua Pompierilor, sărbătorită cu mult fast la Vâlcea

La 13 septembrie, anul acesta s-au împlinit 163 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848.

Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, în data de 13.09.2010, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv.

La ora 09.00, de la sediul inspectoratului, şi-a început defilarea un convoi, format din tehnica de intervenţie, pe traseul: str. Republicii – Calea lui Traian Nord – Calea lui Traian Sud (zona IJJ Vâlcea) şi retur

Începând cu ora 10.00, până la ora 13.00, cetăţenii au vizitat unitatea, prilej cu care au aflat detalii cu privire la specificul armei şi tehnicii din dotare, iar copiii au putut să participe la un concurs de pictură.

La ora 11.00, pe platoul Inspectoratului, s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, s-a oficiat o slujbă de pomenire, au fost transmise mesajele oficialităţilor cu acest prilej, au fost făcute avansări în grad şi au fost premiaţi câştigătorii competiţiilor sportive.
Persoanele care au fost înaintate în grad, înainte de termen sunt: Dumitrescu Segiu – la gradul de colonel, Ilinca Valentin, Ureche Pavel – la gradul de plutonier adjutant, Gergina Mihai, Vladu Marius – la gradul de plutonier major.

Turneul de minifotbal a fost câştigat de Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN Panait Donici, iar pe locul doi s-a clasat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea urmat de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea. Campionatele de tenis de masă au fost câştigate de căpitan Moraru Ioan, angajat al ISU, şi plutonier Mihalcea Nicolae (la campionatul intern)

Programul a continuat apoi, pe terenul de instrucţie, cu exerciţii demonstrative specifice domeniului de activitate (Scara de fereastră, Ştafeta 4×100 m, Realizarea dispozitivului de intervenţie).

Începând cu ora 12.30, s-a oficiat o slujbă de pomenire şi s-au depus coroane la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia – comuna Ioneşti. Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Căpitanul postmortem DUMITRU CROITORU, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice.

De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) DUMITRU CROITORU”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.

Leave a Response