|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Situaţie dezastruoasă în sistemul medical vâlcean 

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, le atrage atenţia guvernanţilor:

Situaţie dezastruoasă în sistemul medical vâlcean

• Spitalul Judeţean de Urgenţă a ajuns în situaţia disperată de a nu mai avea nicio posibilitate de eliberare a medicamentelor prescrise de către medici pentru bolnavii internaţi

În şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii trecute, Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat alocarea sumei de 121.000 lei pentru decontarea lucrărilor de reparaţii la instalaţiile sanitare şi de preluare a apelor uzate din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Râmnicu Vâlcea. În aceeaşi şedinţă s-a hotărât ca, din fondurile încasate suplimentar la sumele defalcate din cota de 21% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului, să se aloce Spitalului Judeţean de Urgenţă suma de 2 miliarde lei vechi. Destinaţia expresă a acestor fonduri are în vedere achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare pentru farmacia spitalului care a ajuns în situaţia disperată de a nu mai avea nicio posibilitate de eliberare a medicamentelor prescrise de către medici pentru bolnavii internaţi.

Dacă în primul caz acoperirea cheltuielilor pentru lucrări de reparaţii revine administraţiei publice judeţene, în cea de-a doua situaţie răspunderile, potrivit Legii nr.95, dar şi altor acte normative, cad exclusiv în sarcina Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Referitor la această situaţie, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat: „Infuzia financiară cu cele 2 miliarde de lei alocate de Consiliul Judeţean am făcut-o numai pentru bolnavii ajunşi pe patul spitalelor noastre şi pentru scoaterea din colaps a serviciilor medicale spitaliceşti, deşi fondurile trebuiau să vină de la Bucureşti.

Anul acesta s-a dovedit a fi foarte problematic pentru domeniul medical deoarece sistemul public sanitar a resimţit cel mai puternic efectele diminuării alocaţiilor bugetare. Lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale, condiţiile precare din spitale lăsate pe seama administraţiilor locale au afectat deopotrivă pacienţii şi cadrele medicale. Foarte mulţi dintre români plătesc de fiecare dată când, în viaţa lor, intervine o necesitate medicală. Cel mai elocvent şi dureros exemplu este dat de faptul că pentru tratamentele prescrise pacienţilor internaţi în spitale, aceştia sunt obligaţi să cumpere medicamentele din afara unităţilor spitaliceşti. Din cauza sărăciei, mulţi bolnavi renunţă chiar să-şi mai procure OTC-uri (medicamente fără prescripţie), acceptând să-şi ducă boala „pe picioare”.

Articolul 210, lit.c din Legea nr. 95/14.04.2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede clar obligaţia statului de a oferi asiguraţilor pachete de servicii de bază, adică medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi alte servicii care se suportă din fondul naţional unic de asigurări de sănătate.

În cazul judeţului nostru fondurile pentru contractarea serviciilor medicale spitaliceşti de către CAS Vâlcea au reprezentat în 2011 doar 93,34% din suma contractată anul trecut pentru acelaşi tip de servicii. Faţă de această situaţie Spitalul Judeţean de Urgenţă a pornit din start cu un serios handicap în sensul că trebuie să se încadreze într-un număr semnificativ scăzut de internări.

De-a lungul celor 9 luni câte au trecut din acest an am făcut numeroase intervenţii la Ministerul Sănătăţii insistând pe dotarea unităţilor noastre spitaliceşti în conformitate cu cerinţele pentru o bună funcţionare, asta însemnând aparatură, medicamente şi personal medical.

Se tot vorbeşte despre modernizarea sistemului de sănătate în România, dar asta nu se poate face din condei. Un sistem performant presupune dotarea spitalelor în conformitate cu cerinţele unei bune funcţionări, respectiv cu aparatură, medicamente de impact asupra afecţiunilor, apoi unităţi moderne etc. Or, astăzi, constatăm că trebuie să ne cârpim de pe o zi pe alta, să sacrificăm bani din bugetul Consiliului Judeţean pentru a acoperi găurile ministeriale. În faţa unei situaţii atât de absurde, cum mai pot califica asigurările transmise de Ministerul Sănătăţii prin adresa nr.17.638 din 15 martie 2011, prin care mi s-au dat garanţii că finanţarea cheltuielilor de funcţionare a spitalelor, inclusiv cele aferente drepturilor salariale ale personalului medical revine în exclusivitate Guvernului şi că nu trebuie să ne facem griji din acest punct de vedere. Garanţiile mincinoase ne-au împins la gestul uman de a aloca fonduri pentru medicamente din bugetul – şi aşa foarte sărac – al Consiliului Judeţean.”

Leave a Response