|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Nicolae Minea se află deja cu un picior în… celulă 

Nicolae Minea se află deja cu un picior în… celulă

Nicu Trandafir

După cum am mai consemnat, în data de 5 octombrie 2010, la Tribunalul Bucureşti Secţia a II-a Penală s-a judecat pe fond dosarul nr. 63/314/2005 (8386/2005) – infracţiuni de corupţie la Legea nr. 78/2000, în care este cercetat vâlceanul Nicolae Minea, fostul acţionar de la Hotelul Alutus din Râmnicu Vâlcea. Precizăm că la 16 termene de judecată (!!!), pe durata unui an, apărătorii lui Minea au cerut amânarea procesului invocând tot felul de motive. Rămâne, totuşi, un mister motivul în baza căruia completul de judecată a acceptat acest şir lung de amânări. În cele din urmă, la 5 octombrie 2011, infractorul economic vâlcean nu s-a mai putut sustrage de la judecată şi s-a prezentat la proces însoţit de o „galerie” de 20 de aplaudaci, figuranţi profesionişti, angajaţi să asiste la procesele ţeparului de la Alutus. Bâlbâit şi semianalfabet, aşa s-a prezentat Nicolae Minea în faţa completului constituit din doamna judecător Bomoboş Ana Otilia, doamna judecător Constantin Graţiela şi doamna judecător Teodorovici Geanina. Discursul lui Minea a fost patetic, lipsit de coerenţă şi plin de inexactităţi. Culmea tupeului, inculpatul a pozat într-o victimă a sistemului fiscal şi juridic din România şi a spus că el nu e vinovat în acest caz. Completul de judecată a amânat pronunţarea pentru data de 20 octombrie 2011.

Minea îşi prezintă…oferta turistică

Pe surse am aflat că, în disperare de cauză, toată săptămâna trecută, Nicolae Minea şi unul dintre avocaţii săi au tot bătut la uşi înalte ale justiţiei româneşti pentru a-şi prezenta… „oferta turistică”. Suntem convinşi că nici unul dintre magistraţii „sorcoviţi” de Minea nu-şi va risca libertatea pentru a-i oferi libertate unui infractor dovedit deja. Menţionăm că prin Sentinţa penală nr. 540 din 28 octombrie 2008 pronunţată de Judecătoria Suceava, Nicolae Minea a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare, iar Marin Petru Coveianu a fost trimis să execute o pedeapsă de 6 ani de detenţie. Numai că cei doi au reuşit să scape de închisoare pentru că au formulat recurs la aceste sentinţe.

Iată ce au descoperit procurorii şi magistraţii de la Suceava care au judecat acest caz…. Astfel, s-a constatat că Nicolae Minea a înstrăinat, în calitate de acţionar majoritar şi de preşedinte al CA al SC Alutus SA Râmnicu Vâlcea, cu intenţie şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, la o valoare vădit diminuată faţă de valoarea lor contabilă reactualizată şi faţă de valoarea lor comercială reală, trei terenuri din 12 aparţinând domeniului public al statului de interes local şi aflate în folosinţa societăţii (cele aferente Complexului Hotel Alutus, Complexului Motel Capela şi Complexului Comanca Olăneşti), precum şi că l-a determinat, calitate de acţionar majoritar pe Petru Coveianu, preşedinte al Consiliului de Administraţie, să le înstrăineze pe toate celelalte 8 terenuri din 12, în scopul obţinerii de foloase injuste atât pentru sine cât şi pentru celelalte societăţi comerciale. În schimb, Marin Petru Coveianu a acceptat rezoluţia infracţională luată de Nicolae Minea şi a dispus înstrăinarea cu intenţie, în mod repetat, la o valoare vădit diminuată faţă de valoarea lor contabilă reactualizată şi faţă de valoarea lor comercială reală, a celorlalte 8 terenuri aparţinând domeniului public al statului de interes local şi aflate în folosinţa SC Alutus SA, în scopul obţinerii de foloase injuste pentru sine cât şi pentru firmele conduse şi coordonate de Nicolae Minea.

Activitatea infracţională

„Modalitatea de desfăşurare a activităţii infracţionale ulterior acestui moment s-a realizat în esenţă în următoarele etape: folosirea unor societăţi comerciale paravan (SC Zacexim SA Râmnicu Vâlcea, SC Gemeni SA Râmnicu Vâlcea, SC SCIM SA Drăgăşani) menite să paraziteze SC Alutus SA, societăţi la care figurau ca acţionari foşti şi actuali angajaţi ai SC Alutus SA (şoferi, barmani, ospătari, secretari, jurişti, etc.), având rolul de a executa dispoziţiile acestuia. Aceste persoane au confirmat cu ocazia audierii că ele doar figurau cu numele în cadrul societăţilor respective, operaţiunile fiind conduse de Nicolae Minea; înstrăinarea activelor şi a dreptului de folosinţă asupra terenurilor aferente pe baza unor contracte de vânzare-cumpărare sub semnătură privată, în cuprinsul cărora era inclusă şi o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare cu privire la terenurile aferente construcţiilor cumpărate, având valoare juridică de antecontract. Potrivit acestei clauze, SC Alutus SA se obliga să transmită dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care erau amplasate imobilele în termen de 30 de zile din momentul dobândirii acestui drept, fără a mai putea cere altă plată drept preţ pentru terenurile ce le transmitea în proprietate; autentificarea ulterioară a acestor acte sub semnătură privată la Biroul Notarial Public Firan Rodica, în cuprinsul fiecărui contract autentificat stipulându-se că preţurile terenurilor au fost achitate integral, o dată cu construcţiile situate pe acestea; 
pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, în baza promisiunilor de vânzare a terenurilor asumate de inculpat, sub pretextul refuzului său de a se prezenta la Biroul Notarial în vederea încheierii actului autentic.

Pentru unele contracte de vânzare-cumpărare sub semnătură privată au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic (Decizia civilă nr. 1014/23 iulie 2002 a Tribunalului Vâlcea în Dosarul nr. 3064/2002) în chiar aceeaşi zi în care au fost autentificate la notarul public (de exemplu contractul de vânzare-cumpărare nr. 3356/8 otcombrie 2001 având ca obiect terenul aferent Complexului Comanca Olăneşti a fost autentificat sub nr. 2294/23 iulie 2002 la BNP Firan Rodica; contractul de vânzare-cumpărare nr. 213/15 ianuarie 2002 a fost autentificat sub nr. 2292/23 iulie 2002 la acelaşi notar public, contractul de vânzare- cumpărare nr. 216/15 ianuarie 2002 a fost autentificat sub nr. 2293/23 iulie 2002 tot la acelaşi notar public şi contractul de vânzare-cumpărare fără număr din 25 aprilie 2002 a fost autentificat la acelaşi notar public sub nr. 2295/23 iulie 2002); înstrăinarea ulterioară şi succesivă a terenurilor şi activelor din patrimoniile societăţilor dobânditoare în patrimoniile altor societăţi comerciale în care direct sau indirect aveau interese, derularea operaţiunilor de transfer fiind coordonată în continuare de Nicolae Minea”, se arată printre altele în motivaţia sentinţei pronunţată de judecătorul Adrian Aparaschivei.

Două judecătoare de la ICCJ, cercetate de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat percheziţii la locuinţele a două judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acestea sunt suspectate de corupţie.
Două judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt cercetate de DNA pentru luare de mită.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut joi seară percheziţii la domiciliile celor două judecătoare, suspectate de aranjarea unor procese, anunţă TVR Info.
Unul dintre magistraţi este Gabriela Bârsan, preşedinta secţiei Contencios şi soţia judecătorului român la CEDO, Corneliu Bârsan.
Celălalt judecător este Iuliana Puşoiu. Faptele de luare de mită ar fi vizat excursii în Indonezia şi mai multe cadouri costisitoare.
Sursele citate spun că toate bunurile ar fi fost primite de la un om de afaceri care ar fi avut mai multe dosare pe rol.
În prezent, Gabriela Bârsan este preşedinta Secţiei de Contencios-administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a candidat la şefia Înaltei Curţi şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Leave a Response