|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Creşterea producţiei industriale din Vâlcea s-a mai “domolit 

• În cursul lunii iunie,

Creşterea producţiei industriale din Vâlcea s-a mai „domolit” şi a ajuns la 13,5%

Potrivit datelor furnizate recent de Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea, în cursul primelor şase luni din 2011, producţia industrială a Vâlcii s-a majorat cu aproape 27,4% faţă de situaţia din perioada similară din 2010, în condiţiile în care în luna iunie 2011 a existat un salt de doar 13,5% (cel mai mic din acest an) comparativ cu luna iunie 2010. În ceea ce priveşte indicele valoric al cifrei de afaceri din industria vâlceană pe total (piaţa internă şi piaţa externă), acesta a fost în primele şase luni din 2011 cu circa 38,1% mai mare faţă de situaţia din perioada similară a anului 2010, cel mai mare salt înregistrându-se în luna ianuarie 2011 – 65,7% faţă de luna ianuarie 2010. La nivel naţional, în luna iunie 2011, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,5%, respectiv cu 2,2%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 1%.

În semestrul I 2011, comparativ cu semestrul I 2010, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 7,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,7%. În luna iunie 2011, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,5% din cauza scăderii tuturor sectoarelor industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria extractivă şi industria prelucrătoare. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată, industria energetică, industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent. Industria bunurilor de capital a crescut cu 0,5%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,2%, din cauza scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industriei prelucrătoare şi industriei extractive.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de uz curent, în industria energetică, în industria bunurilor intermediare şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. Industria bunurilor de capital a crescut cu 0,3%. În semestrul I 2011, comparativ cu semestrul I 2010, producţia industrială a fost mai mare cu 7,5%. Industria prelucrătoare a crescut cu 7,8%, industria extractivă cu 7,6% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 5,5%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor intermediare, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, în industria bunurilor de capital, în industria energetică şi în industria bunurilor de uz curent.

Leave a Response