|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Daniel Burlan, directorul de la SNLO, şantajează cu neruşinare populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea (I) 

Un politruc infatuat şi incompetent!

 

Daniel Burlan, directorul de la SNLO, şantajează cu neruşinare populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea (I)

Tiberiu Pîrnău

Directorul Societăţii Naţionale a Lignitului din Târgu Jiu, politrucul portocaliu Daniel Burlan, exercită în ultima perioadă un şantaj la vedere (ne întrebăm de ce autorităţile abilitate cu cercetările penale nu iau măsuri împotriva şantajistului cu guler alb?) asupra societăţii de distribuţie a agentului termic în municipiul Râmnicu Vâlcea, CET Govora. În plin sezon rece, Burlan îşi permite cu NERUŞINARE să-şi bată joc de un oraş întreg, de populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea. Din dispoziţia lui Burlan, în ultimele trei săptămâni gorjenii au sistat furnizarea de cărbune către CET Govora, solicitând plata la zi a datoriilor (60 milioane lei) pe care centrala termică de la Râmnicu Vâlcea le are către SNLO. Aşa cum am mai scris, cei de la CET Govora sunt prinşi într-un „cerc vicios” pentru că şi ei au la rândul lor creanţe de încasat, din care cea mai mare valoare este de la Oltchim – peste 65 milioane lei. În timp ce conducerea CET Govora se zbate să rezolve această problemă, „generalul“ OLTCHIM-ului, Constantin Roibu, visează în continuare cai verzi pe pereţi şi nu reuşeşte să identifice soluţii concrete de salvare a combinatului chimic vâlcean. Adevărul este că OLTCHIM-ul, în situaţia actuală, este ca un bolovan la gâtul CET-ului!  Reveninind la relaţia dintre SNLO şi CET Govora, se poate spune că directorul Daniel Burlan se comportă de parcă minele de cărbune sunt proprietatea lui personală şi nu bunuri ale întregului popor român. Cu alte cuvinte, Burlan-ul Gorjului are apucături de veritabil satrap! Ministrul Economiei, Ion Ariton, ar trebui să-l cheme la „instruire“ pe Burlan şi să-l direcţioneze pe calea cea bună.  

 

Din luna martie 2011, C.E.T. şi-a onorat toate angajamentele asumate faţă de S.N.L.O.

 

Prin adresa nr. 8795/3 noiembrie 2011, SNLO Târgu Jiu a transmis propunerea de act adiţional la contractul nr. 666/22 decembrie 2010 prin care se precizează următoarele: suplimentarea cantităţii contractate în anul 2011 cu cantitatea de 350.000 tone; menţinerea preţului de livrare de 31,1 lei/Gcal; obligaţia plăţii în luna curentă a cărbunelui livrat în luna anterioară; sistarea necondiţionată a livrărilor de cărbune, fără notificare prealabilă şi fără punere în întârziere, în cazul în care nu se efectuează plăţile angajate. Consiliul de Administraţie al CET Govora a aprobat cu obiecţiuni actul adiţional considerând că prevederea privind dreptul SNLO de a sista necondiţionat livrarea cărbunelui, fără notificare prealabilă şi fără punere în întârziere încalcă prevederile contractuale.

Având în vedere termenul impus de SNLO Târgu Jiu pentru răspuns la propunerea de act adiţional – ora 13.00 a zilei de 9 noiembrie 2011, imediat după şedinţa consiliul de administraţie, prin adresa nr. 27819/9 noiembrie 2011, CET Govora a comunicat către SNLO obiecţiunile formulate la propunerea de act adiţional. Urmare acestui demers, SNLO a comunicat că… sistează începând cu data de 9 noiembrie livrările de cărbune către CET Govora. „În lipsă de argumente bazate pe clauzele contractului nr. 666/22 decembrie 2010, SNLO invocă, ca argument pentru sistarea livrărilor neprezentarea de către CET Govora a garanţiilor financiare pentru cărbunele livrat începând cu data de 3 noiembrie 2011, în condiţiile în care nu este nici o prevedere în contract referitoare la garanţii financiare. În plus, având în vedere rolul CET Govora pe piaţă, de intermediar între furnizorii de materii prime (cărbune, gaze naturale, produse petroliere) şi beneficiarii serviciilor furnizate de CET Govora (populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea, Oltchim, USG Ciech SA), care la rândul lor înregistrează întârzieri în decontarea serviciilor furnizate de CET Govora, este foarte greu de asigurat aceste garanţii financiare. Singura variantă viabilă ar putea fi propunerea drept garanţie a creanţei pe care CET Govora o deţine asupra SC Oltchim SA. 

Încă din luna martie 2011, CET Govora a efectuat demersuri pentru reglementarea obligaţiilor restante faţă de SNLO Târgu Jiu prin înaintarea de adrese şi depunerea de memorii la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin care au precizat că neîncasarea creanţelor de la Oltchim şi de la populaţie şi a subvenţiei datorate de la bugetul de stat şi cel local generează imposibilitatea achitării obligaţiilor restante faţă de SNLO existând pericolul sistării livrărilor de cărbune de către acesta. Efectul imediat al sistării livrării de cărbune îl constiuie pericolul întreruperii activităţii CET Govora, cu consecinţe negative asupra populaţiei municipiului Râmnicu Vâlcea (întreruperea agentului termic, şi mai ales în perioadă de iarnă când nu se pot analiza eventuale variante alternative) şi asupra platformei chimice – Oltchim şi USG Ciech (către care nu se mai pot furniza serviciile necesare desfăşurării activităţii). Trebuie precizat că începând cu luna martie 2011, CET Govora şi-a onorat toate angajamentele asumate faţă de SNLO Târgu Jiu achitând în cursul lunii contravaloarea cărbunelui livrat lunar”, precizează Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Consiliul Judeţean Vâlcea a sesizat Consiliul Concurenţei privind folosirea în mod abuziv a poziţiei dominante deţinută de SNLO Târgu Jiu pe piaţă.

În atenţia primului ministru Emil Boc:

„Groparul” SNLO vrea să cânte prohodul şi la CET Govora

Directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan,  susţine că vrea să participe la selecţia de manageri privaţi organizată de o firmă de consultanţă aleasă de Ministerul Economiei. Actualul manager spune că viitorul şef are de îndeplinit nişte indicatori de performanţă greu de egalat, dacă se raportează la 2011, potrivit şefului SNLO, când compania este, culmea, pe un trend ascendent. Burlan susţine că SNLO se află la nivelul apogeului din ultimele decenii, respectiv anul 2007, însă, curios, cifrele îl contrazic, compania figurând cu datorii imense la bugetul de stat. Una peste alta, la selecţia organizată de Ministerul Economiei s-au înscris cinci firme destul de interesante care se vor ocupa de „head-hunting”, descoperind manageri numai buni de pus şefi la companiile din portofoliul statului.

Burlan ori visează, ori a descoperit un zăcământ de platină

Având în vedere afirmaţia directorului şi bilanţul pe anul 2007, rezultă fie că Burlan  exploatează platină în ultimele trei luni în loc de cărbune, fie spune doar prostii, fie nu ştie la ce companie e director, de vreme ce cifrele care tronează pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că, la 31 iunie, SNLO are aproape 200 de milioane de lei datorii către bugetul de stat. De la zero la 1.890 de miliarde e cale lungă şi e foarte puţin probabil ca în ultimele trei luni situaţia companiei să se fi redresat atât de mult încât să se apropie, aşa cum spune Burlan, de nivelul anului 2007. Ca şi completare, amintim că SNLO figurează cu 20 de milioane de euro restanţă la TVA şi cu peste 24 de milioane de euro reprezentând dobânzi şi penalităţi neachitate.

I s-ar da la un salariu de 26.000 de euro

Burlan a mai precizat că decizia de a pune manager privat la SNLO îi aparţine Ministerului Economiei, însă, din punctul său de vedere, nu este o mare diferenţă, pentru că şi acum compania este condusă într-un fel similar. „Eu nu sunt salariat al societăţii. Am un contract de management cu Ministerul Economiei. Este cam acelaşi lucru, mai ales că indicatorii din viitorul contract de management sunt similari cu cei primiţi de noi, până acum”, susţine Burlan.

Nu trebuie uitat însă că tentaţia este destul de mare, având în vedere salariile colosale pe care le-ar putea avea un manager privat. Probabil acesta este şi unul din principalele motive pentru care Burlan se înscrie în cursă.

Reamintim că, potrivit algoritmului de calcul din contractul de management al viitorului manager, luând în considerare salariul mediu pe unitate de 2.812 de lei şi cifra de afaceri de peste 900 de milioane de lei, rezultă că salariul celui care va conduce SNLO din 2012 va fi de 109.668 de lei, lunar. Adică vreo 26.000 de euro. (www.gorjexclusiv.ro)

Şefii SNLO, Burlan, Trufelea, Matyas şi Dobreanu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu 

 

Preşedinta Judecătoriei Târgu-Jiu, Anişoara Bucică, a dat săptămâna aceasta o sentinţă definitivă într-un dosar controversat dispunând procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu să înceapă urmărirea penală împotriva directorului general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), Daniel Burlan, a directorului Carierei Roşia, Cosmin Trufelea, a directorului de Producţie a acestei cariere, Matyas Moise şi a fostului director economic de la Roşia, Daniel Dobreanu, în prezent director al Bazei de Aprovizionare Rovinari. Cei patru au fost cercetaţi de procurorii de la Parchetul Local pentru abuz în serviciu, după ce proprietarul unui teren din Fărcăşeşti le-a făcut plângere penală pe motiv că subunitatea SNLO, EC Roşia, a refuzat să redea terenul omului în circuitul agricol. 

George Laurenţiu Preda s-a adresat în luna mai procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu acuzându-i de abuz în serviciu pe trei dintre şefii Carierei Roşia, unul fiind salariat acum la Baza de Aprovizionare Rovinari, şi pe directorul SNLO, Daniel Burlan. Omul anunţa, în plângerea sa penală pe numele celor patru, că deşi deţine un titlu de proprietate pe un teren aflat la intrarea în comuna Fărcăşeşti, SNLO-ul refuză să îi pună în executare hotărârea instanţei de judecată. Hotărârea în cauză îi impune, printre altele, EC Roşia să redea terenul omului, traversat de DJ 674, în circuitul agricol.

Procurorul Grecu a dat NUP

După ce poliţiştii desfăşoară o anchetă în cauză, dosarul este soluţionat de procurorul de la Parchetul Local, Laurenţiu Grecu. Procurorul stabileşte însă că plângerea penală făcută de Preda nu ar fi relevantă şi dă neînceperea urmăririi penale(NUP) în această cauză. Rezoluţia adoptată de procuror în dosarul nr. 1256/P/2011 din 26.07.2011 înregistrat la Parchetul Local nu convine reclamantului care se adresează instanţei de judecată, în speţă Judecătoriei Târgu-Jiu, cu o plângere pentru anularea rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată. Gestul lui Preda arăta că omul era destul de nemulţumit pentru rezoluţia procurorului Grecu, el aşteptându-se ca cei patru să fie trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. După patru termene, instanţa Judecătoriei Târgu-Jiu se pronunţă, în cauză magistratul Anişoara Bucică, preşedintele instanţei, decizând următoarele: “admite plângerea. Desfiinţează rezoluţia adoptată de procuror în dosarul nr. 1256/P/2011 din 26.07.2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria TG JIU. Trimite cauza la procuror pentru începerea urmăririi penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”. Sentinţa a fost pronunţată pe data de 14 noiembrie. Trebuie menţionat că reprezentanta Parchetului Local, procurorul Ionela Bertha a solicitat instanţei să păstreze rezoluţia dată de procurorul Grecu.

Dosarul înapoi la procuror

Şi astfel, judecătoarea Bucică sancţionează activitatea procurorului Grecu obligându-l să înceapă urmărirea penală împotriva celor patru intimaţi, vechea rezoluţie cea cu NUP-ul fiind desfiinţată. Celor patru le rămâne între timp să rezolve problema lui George Laurenţiu Preda, proprietar care în luna august a acestui an şi-a delimitat proprietatea de o parte şi de alta a drumului judeţean care traversează comuna Fărcăşeşti, în prezenţa reprezentanţilor SNLO şi EC Roşia care nu susţineau demersul omului, considerând că terenul acestuia ar fi fost poziţionat într-o altă direcţie. (www.gorjeanul.ro)

Leave a Response